Проявите за 6 май - Ден на Храбростта и празника на Българската армия

04.05.2011 г. Проявите за  6 май -  Ден на Храбростта и празника на Българската армия

otbrana.com от Пресцентъра на МО

Тържествата по повод Деня на Храбростта и празника на Българската армия ще започнат на 5 май 2011 г. с празничен концерт за военнослужещите от Софийския гарнизон  и техните семейства в Зала №1  на Националния дворец на културата. В програмата са включени изпълнения на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър. В навечерието на празника от 21.00 ч. в градовете София, Пловдив и Варна ще се проведат празнични илюминации.

 На 6 май в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата ще започне празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

 В 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в София ще започне военният парад. В него ще участват над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока ще преминат военнослужещи от Военна академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, участници в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещи от Сухопътни войски,  Военновъздушните и Военноморските сили, Щаба по осигуряване и поддръжка, Гвардейският представителен духов оркестър. По традиция парадът ще бъде открит от Военновъздушните сили с един вертолет „Ми – 17”, носещ националния флаг на Република България, ескортиран от два вертолета „Кугар” от авиобаза „Крумово”.

Командващ парада е заместник-началникът на Военноморските сили – комодор  Румен Николов.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.

Денят на Храбростта и празника на Българската армия ще бъде  отбелязан от военните формирования на видовете въоръжени сили в  Белене, Стара Загора, Шумен, Плевен, Асеновград, Плевен, Варна, Бургас, Ямбол и в Долна Митрополия.

Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден “За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

 През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена “За храброст”. Тържеството завършва с военен парад.

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г.  Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление.

След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. - 23 септември, която остава  до демократичните промени у нас през 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари  6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

 * * *

 Националният военноисторически музей е подготвил богата програма

за 6 май

По повод 6 май - Ден на Храбростта и празник на Българската армия, Националният военноисторически музей е подготвил богата програма за жителите и гостите на столицата. С проявата стартира програмата, посветена на 95-годишния юбилей на музея.

В откритата експозиция на Националния военноисторически музей посетителите ще могат да разгледат боен хеликоптер МИ-8, Танк Т 72, зенитно-ракетен комлекс „КРУГ”,  бронетранспортьор, самоходна минохвъргачка „Тунджа”.

Своите умения по стрелба с лък ще демонстрират представители на „Бага-Тур” – София.

За добрата кухня, задължителна за всеки празник, ще се погрижи военен готвач, който ще майстори войнишки гозби при полеви условия.

За доброто настроение на празника ще се погрижат младите таланти от 144 СОУ „Народни будители”.

Празникът започва в 12.00 ч. на 6 май в Националния военноисторически музей. Заповядайте!

* * *

Военнослужещи от Националната гвардейска част ще поднесат венeц на българското военно гробище в Ново село, Република Македония

По случай Деня на Храбростта и празник на Българската армия 6 май за четвърта поредна година Фондация „Българска памет” организира поклонение на  българското военно гробище в Ново село в Република Македония, където са погребани 71 български военнослужещи, загинали през Междусъюзническата и Първата световна война. Венец от името на министъра на отбраната на Република България ще поднесат военнослужещи от Националната гвардейска част.