Министърът на отбраната Аню Ангелов е отдал празнична заповед

05.05.2011 г. Министърът на отбраната Аню Ангелов е отдал празнична заповед

Otbrana.com

Искам да изкажа своята благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители за усилията, който влагате в поддържането на необходимите способности на въоръжените сили, за енергията и професионализма, както на територията на страната, така и  на хиляди километри  от нея. Това се посочва в празнична заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов по повод на честването на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

Заповедта бе получена в редакцията на „Отбрана”.

 

                                               ЗАПОВЕД

                    НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА  НА РЕПУБЛИКА  БЪЛГАРИЯ

 

26. 04. 2011 г.                             N­­­­­­­ - 257                  гр. София

Съдържание: Относно честването на  6-ти май –Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

ГОСПОДА  ГЕНЕРАЛИ И АДМИРАЛИ,

ОФИЦЕРИ, СТАРШИНИ, СЕРЖАНТИ,  КУРСАНТИ,

ВОЙНИЦИ И МАТРОСИ,

ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,

ВЕТЕРАНИ, ВОИНИ ОТ ЗАПАСА И РЕЗЕРВА,

На  6-ти май ние честваме един от най-хубавите християнски празници - Деня на Свети Георги Победоносец - патрона и закрилника на Българската армия. Неговият живот и дело са олицетворение на изконните ценности на българското воинство като храбростта, достойнството, честта и любовта към Отечеството.

С указ на княз Александър I Батенберг от  9 януари 1880 г.  се постановява денят  6-ти  май – Гергьовден, да бъде честван  като Ден на Храбростта и Празник на доблестната българска войска.

През годините с военния орден „За храброст”, учреден през 1880 г., са наградени  хиляди  воини, написали със своя героизъм златните страници на  българската военна  история. Смирено прекланяме глава пред тях в знак на синовна почит и благодарност.

Българските въоръжени сили изпълняват три основни взаимноподопълващи се мисии: „Отбрана”, която се осъществява в контекста на чл. 5 от Северноатлантическия договор; „Подкрепа на международния мир и сигурност” и „Оказване на подкрепа на населението при бедствия и аварии”. Ние ще продължим да правим необходимото за повишаване на нашите  способности за изпълнение на тези  мисии. Само по този начин, с общи усилия, можем да гарантираме в най-пълна степен интересите и сигурността на България.

Уважаеми госпожи и господа,

Тази година се навършиха  седем години, откакто България стана член на НАТО. Присъединяването ни към Алианса и участието ни в Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз изискват от нас полагането на сериозни усилия и разходването на значителни ресурси. Членството в НАТО и Европейския съюз  ни носи и неоспорими предимства за нашата сигурност. Ние никога не сме били в по-благоприятна позиция да влияем на стратегическата среда за осъществяването на нашите и съюзните интереси. Ето защо от нас се очаква да бъдем солидарен член на НАТО и ЕС, като допринасяме активно за колективната отбрана и сигурност.

 Искам да изкажа своята благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители за усилията, който влагате в поддържането на необходимите способности на въоръжените сили, за енергията и професионализма, както на територията на страната, така и  на хиляди километри  от нея.

 Гордея се с вас и съм убеден, че заедно ще постигнем  поставените цели.

Позволете ми в навечерието на празника да ви пожелая  много здраве, благополучие и успехи. Нека Свети Георги да ни закриля за доброто и просперитета на България.   

Честит празник!

На основание чл.31, ал.1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България

                            ЗАПОВЯДВАМ:

1.Настоящата заповед да бъде прочетена пред целия личен състав на въоръжените сили.

2.Директорите на дирекции „Комуникационни и информационни системи” и „Връзки с обществеността” да организират публикуването на заповедта в Автоматизираната информационна система на Българската армия и в Интернет страницата на Министерството на отбраната.

Контрола по изпълнението на заповедта възлагам на заместник- началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев.

МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АНЮ АНГЕЛОВ