Фрегатата ни патрулира спокойно край бреговете на Либия

05.05.2011 г. Фрегатата ни патрулира спокойно край бреговете на Либия

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Нямаме проблеми, екипажът е добро състояние, каза по телефона командирът на фрегатата „Дръзки” капитан II ранг Панчо Панчев. Моряците и групата за специални операции, коrто от 1 май участват в операцията на НАТО „Обединен защитник” край бреговете на Либия бяха поздравени от министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Днес се проведе традиционната видеоконферентна връзка с контингентите ни зад граница по повод предстоящия Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

„Дръзки” е заредил на 100 процента. Все още не е получавал задачи за проверки на кораби и рибарски лодки. След две седмици отново ще бъде в гръцкото пристанище Суда. Тогава в по-спокойна обстановка ще бъдат отбелязани празникът, именните и рождените дни на военнослужещите, които са на борда. Участието в операцията продължава до края на месеца. Пожеланията са за успешно връщане в родината.

Министър Ангелов и генерал Симеонов поздравиха с настъпващия празник още полковник Атанас Герджиков – национален командир на контингента в Кабул, Афганистан, подполковник Пламен Койнов – помощник-национален командир на контингента в Кандахар, Афганистан, подполковник Стоян Вътев – национален командир на контингента в Косово, подполковник Зарко Здравков – национален командир на контингента в Грузия и капитан I ранг Коста Андреев – национален командир на контингента в Босна и Херцеговина. Навсякъде обстановката е относително спокойна. Повишена е степента на готовност в Афганистан след съобщенията за убийството на терорист №1 Осама бин Ладен.

Министърът на отбраната съобщи, че старшина Димитър Димитров от българския контингент, участващ в операцията на НАТО в Косово, който бе транспортиран по спешност за лечение в Университетската болница в гр. Солун, Гърция и от там във Военномедицинска академия в София е опериран успешно и здравословното му състояние се подобрява.