В МО връчиха награди преди 6 май

05.05.2011 г. В МО връчиха награди преди 6 май

Otbrana.com от пресцентъра на МО

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов наградиха десет български интелектуалци и спортисти.

Те бяха отличени  с награден знак „За принос към Министерството на отбраната” и с плакет на началника на отбраната  по повод тяхната творческа  и спортна дейност, с която допринасят за издигането на престижа на Българската армия.

«Искам да подчертая, че за много поколения военнослужещи вие бяхте и оставате високоуважавани и обичани хора», каза в словото си министърът на отбраната Аню Ангелов. Той благодари на отличените, че носят в сърцата си Българската армия и че допринасят за това тя да бъде национална институция, която се ползва с висок авторитет и обществено доверие. Той припомни, че според последните социологически изследвания Българската армия се ползва с  47.7%  доверие и е на второ място в класацията на институциите след Българската православна църква.

В заключение министър Аню Ангелов подчерта: «Ежедневието на армейския живот е намирало и намира отражение във всички области на изкуството, науката и спорта. Области, в които вие имате неоценим принос както към цялото общество, така и към армията».

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов пожелаха здраве, много успехи и закрила от патрона на Българската армия  - Св. Георги. 

Наградените

Доцент Христо ТОНЕВ – университетски преподавател,  дългогодишен военен диригент, един от най-изявените композитори и оркестратори на музика за духов оркестър.

Росен ПЕТРОВ –  изявен телевизионен водещ и продуцент, създател и участник в инициативата „Свобода за българските медици в Либия”, автор и сценарист на военно-историческото предаване „Операция Слава”, което продължава и  днес в предаването „Нека говорят”.

Васил МИХАЙЛОВ –  изтъкнат български актьор, пресъздал образа на един от най-големите национални революционери – капитан Петко войвода и изиграл десетки роли на личности със силно духовно и патриотично присъствие.

 Стефка ЯНОРОВА – известна актриса, пресъздала десетки образи в театъра и киното, звезда от театър „Българска армия” и лице на кампанията „Деца на Българската армия” в подкрепа на децата на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Здравка ЙОРДАНОВА – олимпийска и световна шампионка по академично гребане, дългогодишна журналистка във вестник „Българска армия”, посланик на Република България за спорт, толерантност и феърплей към Съвета на Европа.

Димитър ЯКИМОВ – изявен български футболист и треньор от ЦСКА и националния отбор, който с победния си гол през 1961 г., класира за първи път България за участие на световно първенство по футбол, наричан и до днес от феновете „поетът на футбола”.

Професор Петър СЛАВЕЙКОВ, университетски преподавател, декан на Геолого-географския факултет в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, автор на редица научни трудове и водещ експерт в областта на регионалното и местното развитие.

Професор д-р Димитър ДИМИТРОВ – дългогодишен университетски преподавател, основател на научното направление „Икономика на сигурността” и на катедра „Национална и регионална сигурност” в УНСС, с над 500 научни публикации в областта на икономиката, управлението и сигурността.

Калина СТАНЧЕВА, изявена радиожурналистка, автор на стотици анализи и репортажи, директор на програма „Хоризонт” в Българското национално радио и активен партньор в популяризирането на кампанията „Деца на Българската армия” в подкрепа на децата на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Тончо Русев – композитор, изявен творец в българската поп-музика, автор на повече от 1 000 популярни песни, част от които посветени на Българската армия.