Президентът връчи генералски пагони и подчерта значимостта на разузнаването

05.05.2011 г. Президентът връчи генералски пагони и подчерта значимостта на разузнаването

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

С променена церемония тази година президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов връчи пагони за висши военни звания. Бригаден генерал Людмил Ангелов от НРС стана генерал-майор, капитан I ранг Димитър Ангелов – комодор, а полковник Златко Златев – бригаден генерал. Този път ритуалът започна с изпълнение на химна на Република България на живо от представителния духов оркестър на Въоръжените сили. В него бе включено награждаването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите с почетния знак на президента, както и на директора на НРС генерал-лейтенант Кирчо Киров с орден „За военна заслуга” – първа степен. Преди няколко години церемонията бе обогатена с участието на съпругите на повишените в звание офицери. Тази традиция се спазва и сега.

Бригаден генерал Златко Златев е командир на 24 вертолетна авиобаза в Крумово. Така генералите във ВВС стават пет. Комодор Димитър Ангелов, който оглавяваше ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” е назначен за началник на ВА „Георги С. Раковски” от 27 май т.г. Почетният знак на президента на Република България бе връчен на председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Отличието се дава за принос на военно-родолюбивата организация към националната сигурност на България, за изключителните заслуги при изпълнение на воинските задължения, за активната гражданска позиция и по повод 96 години от учредяването на съюза. Генерал-лейтенант Кирчо Киров бе отличен за изключителния му принос за националната сигурност.

Удостояването на офицерите с по-висши звания е признание за техните качества, за високия им професионализъм, за стремежа им да дадат всичко от себе си на българската сигурност, подчерта президентът. В същото време, посочи той, връчването на тези пагони е и доверие в аванс, то е едно очакване от страна на българските институции и на обществото реформата в Българската армия да продължи с неотстлабващи темпове за гарантирането на суверенитета и независимостта, териториалната цялост на страната, за поддържането на един висок потенциал, адекватен на рисковете и заплахите с отчитане на колективните способности на НАТО. Тук искам ясно да подчертая, продължи върховният главнокомандващ, че усилията трябва да се насочат към изграждане на способности за изпълнеине на пълния спектър от задачи, за постигане на пълна оперативна съвместимост със структурите на НАТО, за разрешаване на противоречието между обема и характера на изискванията и ограничените ресурси и не на последно място за адекватна подготовка на личния състав за посрещането на новите реалности.

Има нещо значимо в това, че в днешния ритуал осезаемо присъства и НРС, каза още президентът, с награждаването с високо държавно отличие на генерал-лейтенант Кирчо Киров и с повишението на бригаден генерал Людмил Ангелов. Според държавния глава то е знак за признание към тази служба, която през последните години прояви една подчертана стабилност, адекватност на предизвикателствата, активност в преодоляването на проблемите, които възникват Той прогнозира, че след време ще се говори за приноса на НРС в такива общонаицонални задачи, каквато беше спасяването на нашите медици в Либия, подкрепата и спасяването на други наши сънародници, изпаднали в беда в различни краища на света. Президентът подчерта значимостта на взаимодействието на НРС със съюзническите служби в Алианса.

Наградата на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите не е само заради годишнината, а преди всичко за неговата изключително всеотдайна, активна дейност за реализиране на високохуманната му мисия да защитава социалните интереси на своите членове, бидейки на първа линия във всички обществени инициативи и събития, които засягат отношението към темата за сигурността.

От името на повишените в звание отговори и благодари бригаден генерал Златко Златев. Уверение, че ще продължат да работят за България изрази председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Генерал-лейтеанант Кирчо Киров приема наградата преди всичко като една оценка за упорития и неуморен труд на целия личен състав на НРС.

В церемонията участваха още министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, постоянният секретар на отбраната Николай Милков, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и генерал-майор Йордан Йорданов, командващият СОК генерал-лейтенант Атанас Самандов, началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев и началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов.