Министърът на отбраната: Залагаме на изграждането на боеспособна армия

05.05.2011 г. Министърът на отбраната: Залагаме на изграждането на боеспособна армия

 

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Българското общество иска да има модерна и боеспособна армия, с която да се гордеем. Това състояние е наша цел, но то не може да бъде достигнато изведнъж. Ние ще трябва да преминем през редица трудности и предизвикателства. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов в началото на тържствения концерт в НДК тази вечер по повод 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

Пълният текст на словото на министъра на отбраната на Република България Аню Ангелов по повод 6 май – Ден на Храбростта и Празник на Българската армия, произнесено на 5 май 2011 г., София

На хубавия български празник Гергьовден по традиция отново се събираме, за да отбележим заедно настъпващия Ден на Храбростта и Българската армия. Обръщам се към всички вас, които живеят с успехите и проблемите, радостите и неволите на Българската армия, с които сме заедно не само в празник, но и в моментите на трудности и усилена работа и служба.

2010 г. беше трудна година. За да видим откъде тръгваме и къде искаме и трябва да стигнем, направихме задълбочен анализ на реалното състояние на въоръжените сили, съпоставихме го с новите реалности на средата за сигурност в нашия регион, в Европа и в света като цяло. На тази база

изградихме нашата визия за развитието на въоръжените ни сили.  

Приехме основните стратегически документи. За първи път в годините на прехода имаме последователно приети Стратегия за национална сигурност и Национална отбранителна стратегия, които да отчитат адекватно новите

реалности, както и факта, че България осъществява отбранителната си политика в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. В сектора на отбраната Прегледът на структурата на силите, Бялата книга, Планът за развитие на ВС и дългосрочния инвестиционен план зададоха модерна и реалистична стратегическа програма за поддържане и развитие на необходимите отбранителни способности на страната.

Най-важното е, че в системата на въоръжените сили има

положителна промяна на мисленето.

Всички ние си даваме сметка, че системата на отбраната не може да остане в застой, независимо от нейната традиционна консервативност, а трябва да се развива и трансформира, да еволюира, така както непрестанно се изменя динамичната съвременна среда за сигурност.

Българското общество иска да има модерна и боеспособна армия, с която да се гордеем. Това състояние е наша цел, но то не може да бъде достигнато изведнъж. Ние ще трябва да преминем през редица трудности и предизвикателства.

Българските военнослужещите трябва реално и осезаемо да почувстват, че те са най-важният ресурс на въоръжените ни сили.

Че успешното изпълнение на техните задачи – в България и извън страната, осмисля усилията на всички ни. Че мисиите, операциите и бойната подготовка са фокусът на нашата политика. Ние залагаме на изграждането на една боеспособна армия, като акцентът е върху бойните поделения, способни да изпълняват в единство, с едни и същи сили и средства, с една и съща командна структура и трите мисии – отбрана, подкрепа на международния мир и сигурност и подпомагане на населението.

Амбицията ни е през тази и следващите години да се заделят

повече средства за учения и подготовка,

за въоръжение и екипировка, за инфраструктурата и условията в местата, където се служи. Трябва да постигнем качествена промяна на използваемостта на въоръжените сили. Ние вече започнахме чрез преструктуриране на щабовете на оперативно ниво. Предстоят ни още някои направления на работа - изграждането на батальонни бойни групи, промяна в характера на бойната подготовка с акцент върху съвместната подготовка, подготовката на щатни формирования за участие в мисии.

Днес можем да отбележим, че

стабилизирането на системата за отбрана е факт.

Ние спряхме изтичането на ресурси и ги насочихме към бойна подготовка и осигуряване на формированията и силите. Предстои ни въвеждането на сериозна промяна в осигуряването на ежедневната дейност на Българската армия чрез децентрализация на някои дейности и предоставянето на все по-голяма самостоятелност и отговорност на командните нива, по-близки до нуждите и очакванията на бойците.

Българските въоръжени сили продължиха успешно да изпълняват своите мисии и задачи по поддържане на готовност за защита на териториалната цялост.

Близо хиляда български бойци участват и сега в мисии и операции

в подкрепа на международния мир и сигурност под флаговете на ООН, НАТО и ЕС на различни континенти. Преди седмица изпратихме и фрегатата „Дръзки” за участие в операцията на НАТО „Обединен защитник”. Приносът на българските бойци зад граница е не само израз на българската ангажираност към процесите на мир и стабилност в глобален мащаб, но и грижа за собствената ни сигурност. Оценките за техния професионализъм и всеотдайност са изключително високи. Българската армия ежедневно участва и в различни акции в помощ и подкрепа на населението. И трите вида въоръжени сили непрекъснато се включват в решаването на различни кризисни ситуации и неведнъж спасяват човешки живот. Именно на това се дължи и високото обществено доверие в армията.

Дами и господа,

Предстои ни много работа в идните месеци и години,

за да реализираме това, което планирахме като наша стратегическа визия.

Позволете ми на първо място да отправя своите и на българското правителство благодарности и поздравления към офицерите, сержантите и старшините, войниците и матросите, към цивилните служители, които днес изпълняват дълга си тук, в България, и далеч зад нейните предели. Благодаря ви за вашата всеотдайност и професионализъм.

Нека днес да благодарим и на офицерите и сержантите от резерва и запаса, на ветераните от войните за тяхната доблестна служба през годините и за това, че и днес продължават да са съпричастни към проблемите на армията и да допринасят за съхраняването на традиционните за българските военнослужещи патриотични ценности и дух.

Шести май е и ден, в който отдаваме почит пред паметта и се прекланяме пред саможертвата на всички български воини, които отдадоха живота си за Родината.

Дължим дълбок поклон пред майките и бащите, пред семействата на загиналите по време на служба, пред тежко ранените по време на мисиите в Ирак и Афганистан.

Позволете ми още веднъж да поздравя всички вас с Гергьовден - Деня на Храбростта и Празник на Българската армия и да пожелая на вас и на вашите семейства много здраве, щастие и благополучие.

Нека закрилникът на Българската армия Свети Георги Победоносец да ни пази, да бъде винаги с нас по трудния ни път!

Честит празник!

 

Поглед назад – 5 май 2009 г.

Горд съм от постигнатото за една година, благодаря за подкрепата, заяви министърът на отбраната Николай Цонев в приветственото си слово в началото на тържествения концерт в НДК по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Издигане авторитета на Българската армия, успешно участие в мисиите зад граница и изпълнение на ангажиментите към НАТО и ЕС и повишаване социалния статус на военнослужещите. Това са трите основни цели, които си поставих преди една година, заемайки поста министър на отбраната, сега заставам пред вас със самочувствие и гордост от постигнатото. Така Николай Цонев започна своето приветствено слово в началото на тържествения концерт по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия, който се проведе на 5 май вечерта в голямата зала на НДК. Той благодари за постигнатото и за подкрепата на ръководството на МО и ГЩ на БА и на всички военнослужещи. И направи своеобразна равносметка на стореното през последната година.

Постигната е пълна прозрачност по отношение на

разпореждането с имотите на МО.

Проявих твърдост и воля, посочи министърът, в решението си да спра замените. Този пример бе последван от държавата и замените вече са забранени със закон.

В началото на своя мандат имах сериозното предизвикателство с

инцидента в Челопечене,

припомни Николай Цонев. Такава криза се случва за първи път в държавата, справихме се, овладявайки ситуацията, бе неговата оценка. Според министъра най-важното в случая бе, че нямаше човешки жертви, за което той отправи благодарност към всички екипи, които участваха в операцията „Горещо лято”. Като пряк резултат от тази криза бе стартирането на процеса на утилизация на излишните боеприпаси и то в мащаб, какъвто не е имало от две десетилетия.

През тази година, продължи министърът, извършихме сериозна административна и структурна реформа. Съкращенията в МО са 13,4 процента. Те, бе посочено в словото, бяха функционални, а не пропорционални, което оптимизира структурата и позволи да се вземе последващото решение за

увеличение на заплатите.

Министърът припомни, че заплатите на военнослужещите бяха повишени с 60 процента. За една година минималното възнаграждение от 391 лв. достигна 645 лв. Повишено бе и заплащането на военнослужещите по време на мисии зад граница.

За една година министър Цонев успя да посети всички български контингенти зад граница, пое определени ангажименти, които, казва той, смятам, че изпълних. Един от тях бе въвеждането на новите униформи – модерни, със съвременни материали, подходящи за специфичните климатични условия. Взех, подчерта министърът, това решение въпреки обществения натиск да не се изразходват пари за скъпи униформи. Моят отговор, каза той, бе, че здравето, комфортът и самочуствието на нашите офицери, сержанти и войници нямат цена. В словото си министърът говори и за многобройните си посещения в поделенията в страната, където се запозна с проблемите. За мен, като министър, заяви той, личните контакти са много по-важни от четенето на доклади и писма.

Възвръщането на

общественото доверие в Българската армия,

бе определено от министъра, като едно от най-важните постижения през тази година. Той припомни, че точно преди една година българските военнослужещи масово напускаха армията. Това, допълни министърът, бяха хора, дали клетва да служат на Родината си, но разочаровани от липсата на перспектива. Сега в резултат на новата открита политика, на социалната линия, на стратегията за кариерно развитие и стабилност в армията има по 10 желаещи за едно място.

Министърът поздрави всички военнослужещи и гражданите, които бяха в голямата зала на НДК с приемането на

новия Закон за отбраната и Въоръжените сили.

Това, уточни той, е един нов, модерен закон, отговарящ на съвременната среда за колективна сигурност и отбрана. Законът, отбеляза министърът, дава две основни неща – сигурност и перспектива за развитие. С него, продължи той, приключи един дълъг процес на реформа в Българската армия, свързан с трансформацията на армията от наборна в професионална. За първи път се въвежда интегриран модел на управление, което ще доведе до балансиран, работещ диалог между цивилната и военната експертиза. С приемането на закона, посочи министърът, постигнах още една от моите основни цели, а именно по-високия социален статус на военнослужещите и на работещите в системата на отбраната.

Направихме анализ на финансовото състояние на търговските дружества към МО, каза още министърът. На тези заводи, посочи той, осигурихме достатъчно обем от работа, за да се запазят работните места и да не се дистабилизират районите, в които тези предприятия са основно препитание за много семейства. Направихме, продължи словото си министър Цонев, стратегически преглед на модернизационните проекти с цел Българската армия да се оборудва с най-необходимото въоръжение и техника за поддържане на бойната готовност и изпълнение на задачите. 

Министър Цонев не пропусна да се обърне към ветераните и воините от резерва. Това, отбеляза той, е израз на моето лично уважение към тези наши по-възрастни колеги, бащи и майки, които са ни възпитали на родолюбие и себеотрицание. В края на словото си Николай Цонев заяви, че и занапред ще бъде съпричастен към проблемите на Българската армия. Ще продължавам да работя, каза той, все така всеотдайно за издигане на нейния авторитет, защото да служиш на родината е една свята кауза, непреходна през годините, на която всеки един от нас се е врекъл.