В Кърджали уважиха празника на армията

07.05.2011 г. В Кърджали уважиха празника на армията

Преди това кметът Хасан Азис осигури на запасните и резервистите екскурзия в Одрин

otbrana.com 

Много граждани на Кърджали почетоха 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия, съобщава регионалната медия „Нов живот”. Те се поклониха пред подвига на войните и окичиха с венци и цветя  Паметника на освободителите  в центъра на града. Началникът на Регионален военен сектор в Кърджали подполковник Евгени Енчев поздрави присъстващите и припомни битките, в които нашите воиници и офицери са отстоявали свободата и независимостта на Отечеството.

В поклонението участваха народният представител Цвета Караянчева, областният управител Иванка Таушанова, омбудсманът Хакиф Емин, директорът на регионалния инспекторат към Министерството на образованието, науката и младежта Емилия Владева, заместник кметове на общината и представители на Областна специализирана полицейска служба, Областна дирекция на МВР и др. 

По повод 6 май – Деня на храбростта и на българската армия, запасни офицери и сержанти от Кърджали посетиха църквите “Свети Георги” и “Св. св. Константин и Елена” в Одрин, научаваме също от „Нов живот”. Разгледаха и Одринската крепост, превзета от българските войски през март 1913 г. от Втора българска армия, командвана от генерал Георги Вазов - брат на патриарха на българската литература писателя Иван Вазов. Пътуването се осъществи със съдействието на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Първата спирка бе църквата „Св. Георги”, която се намира в кв. “Кайък” в североизточната част на града. Построена е през 1880 г. През 2004 г. е възстановена и открита тържествено на 9 май. Отец Александър Чакърък, на когото водачът на групата полковник (р) Начо Ковачев подари календар с българските воински ордени и отличия до 1946 г., служи в църквата и се грижи за нея от 2003 г. Оттук водач на групата и екскурзовод стана Христина - чаровната дъщеря на отеца, която ни заведе в другата българска църква в Одрин – “Св. св. Константин и Елена”, и на превъзходен български ни разказа, че храмът е построен от българи за около 6 месеца през 1869 г. Възстановен е през 2008 г. по архивни материали и снимки и днес изглежда така като е бил при построяването му.

Най-много от времето си бившите военни отделиха да разгледат прословутата и обявена от военни специалисти по онова време за непревземаема Одринска крепост. Сега там е изграден мемориал. На върха на възвишението се издига фигура в цял ръст и на висок постамент – командирът на гарнизона на Одринската крепост по време на Балканската война, артилерийският генерал Шукри паша. Зад него на бетонна стена са изписани тежки думи, с които генералът проклина себе си, ако предаде града. Въпреки проклятието, той предава Одрин и сабята си на главнокомандващия на българската армия.

Подземията са добре запазени, свързани с лабиринт от коридори. Показаните оръжия – пушки и пистолети, предизвикват оживени коментари - до модерна карабина “Маузер” стои ловна двуцевка!?

В края на деня не остана без внимание и Селимие джамия – огромна отвън и не по-малко впечатляваща и респектираща с простора отвътре, с широкия купол – повече от 30 метра, с пъстри орнаменти, изрисувани още при построяването й. Следобед точно в уговореното време автобусът тръгва обратно за България с поуморени “стари пушки” и много впечатления.

На снимката: Паметника на Освободителите.

Снимка „Нов живот”