Мемориален комплекс ще напомня за първия ракетен пуск на наша територия

11.05.2011 г. Мемориален комплекс ще напомня за първия ракетен пуск на наша територия

Историческото събитие се случва на 11 май 1963 г. в землището на с. Славянци. То е дело на дивизиона от Бояново. Наблюдава го лично Тодор Живков.

Спирдон Спирдонов (otbrtana1957@abv.bg)

В утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непренудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!”

След кратка пауза вертолетът коригировчик докладвал, че попадението е в целта. Ракетата се забила в земята, изкопала дълбок кладенец, изкъртила дървета и изхвърлила пръст в радиус на 200-300 м в Садовския балкан югоизточно от село Ичера.

По предложение на министъра на народната отбрана, утвърдено на място от първия държавен ръководител, командирът на дивизиона майор Стоян Маринов е произведен предсрочно в подполковник, а заместникът му по инженерно-ракетната част капитан Илия Илиев - в майор.

40 години това историческо събитие се знае от определен кръг хора. Едва след този период е разрешено да се проведе тържествено събрание в ГВК в Ямбол под мотото „40 години от първия ракетен пуск на 11 май 1963 г.” Дивизионът, изстрелял ракетата е от Седма мотострелкова дивизия. Той е дислоциран в Бояново.

На 11 май 2008 г. в центъра на Бояново върху гранитна морена е монтирана мраморна плоча с надпис „Първи ракетен пуск 11 май 1963 год. от Бояновския дивизион” (на снимката). Втората част на комплекса се изгради в центъра на с. Славянци, от чието землище бе изстреляна ракетата. Със своя заповед от 5 февруари 2009 г. министърът на отбраната Николай Цонев отпуска безвъзмездно на община Сунгуларе макет на ракета за монтиране на двуметров железобетонен фундамент. Той ще бъде открит на 15 май. Очаква се това да стори президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов.