Талибански ракети при ротация на нашите контингенти в Кандахар

12.05.2011 г. Талибански ракети при ротация на нашите контингенти в Кандахар

Красен Бучков              (Otbrana19571@abv.bg)

Летище Кандахар, Афганистан е било обстреляно днес, 12 май, с четири ракети в периода от 02.56 до 04.48 ч. (от 01.26 ч. до 03.18 ч. българско време). Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети, предаде пресцент ърът на министерството на отбраната.

В момента на голямото южно летище става смяната на двата български контингента. По това време се сменят контингентите и на други държави. Времето за ротация винаги се е използвало от талибаните за обстрел на базата. В този период на ротации  личният състав  на силите на ИСАФ в базата са най.многобройни и шансът да има попадения са по-големи. Само българските военнослужещи наброяват 600 , а общият брой на съюзническите воини надхвърля 17000.

Успешно върви смяната на девета с десета пехотна рота. Командирите майор Деян Дешков и капитан Руслан     са служили заедно в Кербала. Първият е бил командир на втория. За майор Дешков завършва второта му мисия в кандахар, а за капитан Колев започва втолата. От техните роти няма пострадали български военнослужещи при ракетни обстрели.

  Новият национален командир е командирът на казанлъшкия батальон на карловската бригада подполковник Емил Симеонов.