Чествахме 185 години от рождението на генерал Столетов

01.01.1970 г.  Чествахме 185 години от рождението на генерал Столетов

 На въпрос на журналисти Негово Превъзходителство посланикът на Руската Федерация у нас Анатолий  А. Макаров, отговори, че ще има пълно взаимодействие с новоизбрания президент на Република България ген. Румен Радев. Ние сме, подчерта той, за равноправни и взаиомноизгодни отношения между двете страни.  

Спирдон Спирдонов

В село Столетово, община Карлово, Пловдивска област днес тържествено бе отбелязана 185-годишнина от рождението на един от най-забележителните герои на Руско-турската война от 1877-1878 г. –  генерал Николай Г. Столетов –  един от символите на руско-българското бойно братство.

Честването се проведе пред паметника на Н.Столетов. На него присъстваха Н.Пр. Посланик на Руската Федерация в Република България Анатолий  А. Макаров, представители на Посолството, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов,  кметът на Община Сопот Деян Дойнов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председаателят на Областната организация на СОСЗР бригаден генерал от резерва Янко Янев, председателят на Общинската организация на СОСЗР в Карлово полковник от запаса Антон Мерудийски, офицери и сержанти от запаса и резерва от Раковски и Брезово, партии, неправителствени организации и много граждани. За участие в събитието пристигна делегация от Владимирска област на Русия – родината на героя, в състава на която бе един от потомците на Н. Г. Столетов – Анатолий Леонидович Столетов заедно със своята съпруга Зинаида.

Слово за живота и делото на генерала произнесе директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова. Участниците бяха приветствани от посланик Макаров и д-р Кабаиванов. От името на родствениците поздрав отправи Анатолий Столетов. Преветствие отправи и Анатолий Памфилов, заместник-ректор на университета във Владимирск, който носи името на ген. Столетов.  Имаше музикален поздрав от руски деца, ученици в София и от фолклорна формация „Розова долина” при НЧ „Васил Левски – 1861” в Карлово. Песента за нашето село Столетово изпълни женската певческа група „Жалба по младост”.

Кметът на Община Карлово отбеляза, е това е първото посещение на новоназначения руски посланик у нас. Той подчерта, че Николай Столетов е най-обичания руски генерал у нас, който има сериозен принос а възстановяването не само на българската държава, но и на нейната армия. Николай Столетов, подчерта посланик Макаров, помогна на българския народ да реши своето бъдеще.

На въпрос на журналисти Негово Превъзходителство отговори, че ще има пълно взаимодействие с новоизбрания президент на Република България ген. Румен Радев. Ние сме, подчерта той, за равноправни и взаиомоизгодни отношения между двете страни.  

***

Николай Столетов  е руски офицер, генерал от инфантерията,  който участва в завоюването на Средна Азия и Руско-турската война. Командир на Българското опълчение.

Николай Столетов е роден на 13 ноември 1834 година  в град Владимир, Русия.  През 1854 г.  завършва Физико-математическия факултет на Московския университет и става кандидат на математическите науки. Постъпва доброволец в руската армия и участва в Кримската война.
Столетов се  проявява  в боевете при Севастопол и Инкерман.  Произведен  е в офицерски чин. Завършва Николаевската военна академия  и е изпратен  в Кавказ.  Служи под командването на бъдещия военен министър Дмитрий Милютин , с когото остават в близки отношения и по-късно. През 1865 година  Столетов е прехвърлен в Ташкент  и играе активна роля при руските завоевания в Средна Азия. Като началник на Закаспийския отряд основава град Красноводск. Ръководи научна експедиция по старото корито на река Амударя и е повишен във военно звание генерал-майор. 
В навечерието на Руско-турската война  Николай Столетов е назначен за командир на новосформираното Българско опълчение, което е  включено  в състава на Предния отряд. Столетов участва  в боевете при Стара Загора, командир е и на Шипченския отряд.   Лично командва защитата на Шипка  през август  1877 година  срещу Западната османска армия.  Заменен  е на шипченската позиция от генерал-лейтенант Фьодор Радецки. 
Столетов е командир на Българското опълчение до края на войната. Командва руския авангард при зимното преминаване на Стара планина  от дясната колона на Южния отряд. Участва и в решителната победа при Шейново. Столетов е награден  с Орден „Свети Георги“ IV ст., Орден „Свети Владимир“ I ст. и Орден „Света Ана“ I ст.
След края на Руско-турската война, Столетов е изпратен с дипломатическа мисия в Афганистан, която постига успех и провокира Втората англо-афганистанска война. След смъртта на император Александър II  и отстраняването на военния министър Милютин, Столетов изпада временно в немилост. Продължава да заема висши военни длъжности: началник на 18-а Пехотна дивизия и корпус, а през 1886 година  е повишен в звание генерал-лейтенант.  Николай Столетов умира на 10 юли 1912 година в Царско село.

Столетов е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.  На негово име е наречен връх Столетов (1951-1977 г.), сега Шипка, в Стара планина, булевард в София,  улици  в Стара Загора, Варна, Ловеч и Плевен.

***

Село Столетово (област Пловдив) се намира в Централена южна България в региона на община Карлово. Старото име на селото е било Карасарлий (споменава се в документи още от 1577г. и е било изцяло турско). Разположено е между Стара планина и Средна гора, в близост до река Стряма, която извира от връх "Вежен". На 2км северно от селото минава жп линия София – Карлово – Бургас. Село Столетово е богато на житни, овошни, етерични и маслодайни клтури. От назапомнени времена селото има минерален извор (температура на водата 37 градуса), който има лечебни свойства, и се използва за лекуване на кожни и нервни болести. 
Забележителности: църковният храм Св.Димитрий, построен през 1895г. с колони от дялан камък; паметникът на генерал Столетов (открит на 25.11. 2005г)