Ще има Доктрина на батальонната бойна група

16.11.2011 г.

До края на годината трябва да се разработи Доктрина на батальонната бойна група /ББГ/. Тя ще регламентира формирането, подготовката и използването на бъдещите батальонни бойни групи, каза през празника на Сухопътни войски командирът генерал-майор Стефан Василев. Изграждането на ББГ е най-важният проект в инвестиционната план-програма на Министерсдтвото на отбраната. ...Прочети още

Военни аташета стреляха на Сливница

13.11.2011 г.

Полковник Александър Ситников, военен аташе на Руската федерация у нас, е комплексният победител в турнира по стрелба с щатно армейско оръжие в чест на празника на Сухопътните войски. Домакин бе Щабът на СВ, а основен организатор - Българският общонароден съюз \"Бойна дружба\" с председател полковник от резерва Явор Генов, доктор на военните науки. Добри резултати в стрелбата с пистолет ... ...Прочети още

Празникът на Сухопътни войски започна със стрелби

11.11.2011 г.

Предпразничните дни стартираха с финалната стрелба на военните формирования за купата на командира на Сухопътни войски на полигон \"Тюлбето\" край Казанлък.В чест на празника на полигон \"Сливница\" стреляха и журналисти , които отразяват военната тематика.Най-точен, с пистолет \"Макаров\", бе мерникът на Андрей Рангелов от армейския вестник. От командира на СВ генерал-майор Стефан Василев той получи и награда за цялостно отразяване на службата на войските. Отличие заслужи и старият армейски кадър с перо Евгени Генов. ...Прочети още

Военни аташета стрелят в чест на СВ на Сливница

08.11.2011 г.

На 12 ноември аташета по отбраната, акредитирани у нас, ще участват в стрелково състезание на бившия армейски полигон край Сливница. Той се организира от Българския Общонароден съюз \"Бойна дружба\" и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва.Ще има представитгели и на другите военнородолюбиви организации.Стрелковото състезание ще се проведе под патронажа на командира на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев. На легендарните височини участниците и гостите на стрелбите ще чуят разказ за Сливнишкото сражение на младата българска войска и Сръбската армия и за значението на победата за изграждането и развитието на държавата и армията ни. ...Прочети още

Откриха стадиона на алпийския батальон в Смолян

20.10.2011 г.

Бигаден генерал Пламен Лилов – командир на 68-ма бригада Специални сили, част от която е 101-ви Алпийски батальон, откри днес новопостроения стадион “Алпинист Арена”, предаде Радио “Фокус” – Смолян. Спортното съоръжение се намира в базата на военното формирование и е изградено изцяло от военнослужещите и с техни средства и бе открито в чест на празника 20 октомври. П ...Прочети още

Воини от СВ ще обменят опит в италиански центрове за обучение

05.10.2011 г.

. Генерал-лейтенант Джузепе Валото подкрепи предложението постоянния щаб на бригада "Югоизточна Европа" да е в България

Италианска военна делегация
, водена от началника на Главния щаб на Сухопътните войски на Италианската република генерал-лейтенант Джузепе Валото, бе на тридневно посещение в България. Днес делегацията бе приета от командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.В своето обръщение към италианската делегация, генерал-майор Стефан Василев очерта насоките на дългогодишното сътрудничество между Сухопътните войски на Италианската и Българската армии. От 1995 г. до днес Сухопътните войски на двете армии са участвали в съвместни проекти като изграждането на „Полева интегрирана комуникационно-информационна система” (ПИКИС), открития във ВА Център ....  ...Прочети още

Поставят паметна плоча на танковата бригада в Айтос

30.09.2011 г.

Заместник-началникът на отбраната генерал –майор Йордан Йорданов ще участва утре, 1 октомври, в тържествата по случай 50-годишния юбилей от създаването на 24-та танкова бригада в Айтос.

По време на честванията ще бъде открита паметна плоча на танковата бригада.

24-та танкова бригада е създадена на 1 април 1961 г. Съгласно плана за реформа в Българската армия, тя е разформирована през 1998 г.

...Прочети още

На "Стряма 2011" ще охраняват държавната граница

26.09.2011 г.

Във военно формирование 34750 –Карлово от утре, 27 септември, ще се проведе тридневно командно-щабно учение „Стряма 2011” за извършване на сертификация на щаба на бригадата и щабните подразделения по CREVAL.

Военнослужещите ще отработват активиране, подготовка и участие в провеждана военна операция по прикритие на държавната граница. Учението ще се проведе под мониторинга на представители на Обединения щаб на НАТО в Мадрид. ...Прочети още

Ген. Василев, командир на Сухопътни войски: Имаме близо 830 вакантни места

21.09.2011 г.

Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев за в. "Труд: "В Сухопътните войски основно през 2012 г. ще се закриват и разместват бойни поделения. След това ще е ясно колко свободни места остават. Първо ще ги попълним с хора от съкратените поделения, така е справедливо. До края на месеца излиза регистърът за вакантните длъжности за офицери, сержанти и войници. През март догодина ще има още един. Всеки от армията може да кандидатства. Като теглим чертата в края на 2012 г. и видим какво е останало незаето, през 2013 г. може да обявим конкурси за набиране на войници."
...Прочети още

Офицери от Мадрид сертифицират наша инженерна рота по CREVAL

19.09.2011 г.


Тридневно тактико-специално учение по CREVAL за потвърждаване на способностите на инженерна рота от военното поделение в Пловдив се провежда от  19 септември, на полигона край с. Козаново и на учебния полигон „Мулдава”, информира Пресцентърът на МО..

Командир на ротата е старши лейтенант Калоян Рашков.

Учението е в изпълнение на националния план за сертификация на декларираните сили от Българската армия за НАТО
...Прочети още

Командирът на Сухопътни войски заминава за Венеция

18.09.2011 г.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев заминава утре за град Венеция, Италия. Той ще вземе участие в 19-та годишна конференция на Сухопътните войски на eвропейските армии на тема „Операциите като катализатор за промяна”.
...Прочети още

За първи път България е домакин на многонационално учение на Силите за Специални операции

16.09.2011 г.

"За първи път България е домакин на многонационално учение на Силите за Специалните операции, в което участват страни-членки на НАТО от Европа и страни-партньори”, каза министър Аню Ангелов след демонстрациите на ВИП-деня на многонационалното учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone 11" на полигон „Ново село”.
...Прочети още

Тези дни Българската армия е пожарникар

15.09.2011 г.

Петдесет и двама военнослужещи от военно формирование 52 740 - Хасково от състава на Сухопътни войски участват днес, 15 септември, в потушаването на пожара в района на с. Плевун, общ. Ивайловград, област Хасково. Ръководител на групата е капитан Черкезов.

Вчера, 14 септември, отново в област Хасково, екипажът на вертолет Ми-17 от Военновъздушните сили с командир бригаден генерал Златко Златев се включи в потушаването на пожара в района на община Любимец.

Също вчера военнослужещи от военно формирование 26 420 – Росен участваха в потушаването на пожар, възникнал в района на село Росен, област Бургас. ...Прочети още

Днес празнуват воините от инженерни войски

13.09.2011 г.

На 13 септември 1878 г. със заповед по Българската земска войска е създадена  първата строева сапьорна рота. Това е и рождената дата на инженерни войски на Българската армия.

През годината воини от войските се представиха отрично на голямото учение „Съюзна сила 2011”, сапьорни тимове са обезвредели  над 1000 невзривени боеприпаса, близо 2000 са обезвредените в Челопечене. В момента се строи петдесет метров мост над село Огняново.
 Инженерни войски са пионери в миротворческата история на Българската армия. Над  тридесет инженерни контингента са участвали  в мисии извън страната  от 1997 г. насам.
Голямата задача ....
...Прочети още

Започва многонационално учение на Силите за специални операции

06.09.2011 г.


Български военни формирования ще участват за първи път в съвместното многонационално учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone - 11”. През тази година учението ще се проведе в периода от 6 до 30 септември едновременно на територията на три държави – България, Румъния и Украйна. В него ще участват повече от 1500 военнослужещи от Силите за Специални операции на девет държави – България, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, САЩ, Хърватия, Украйна и Унгария. „Jackal Stone - 11” се координира от Командването на Силите за Специални операции на САЩ в Европа, информира пресцентърът на МО.

От 6 септември в района на Полеви учебен полигон „Ново село”
...Прочети още