На полигон край Лвов тренират наши, украински и us-командоси

29.08.2011 г.


Подразделение от бригадата спецални операции в Пловдив ще участва в съвместна подготовка с военнослужещи от морската пехота на САЩ и от Сухопътните войски на Република Украйна. Командир на българското военно подразделение е старши-лейтенант Росен Ангелов.Обучението започна преди три дни и ще продължи до 10 септември 2011 г. в тренировъчен център за операции по поддържане на мира на пилогона "Яворив" край Лвов.Целта на подготовката е да се повиши оперативната съвместимост на формирования при изпълнение на задачи по време на операции по поддържане на мира.
...Прочети още

Около 500 млн. лв. ще отдели МО за първата батальонна бойна група

22.08.2011 г.

Продължава обучението на воини от карловската бригада в гераманскиья учебен център Хохенфелс. Тези воини са част от първата батальонна група  на България, която трябва да е готова за бойни действия към края на следващата година. Столичен всекидневник съобщава, че за цялостната подготовка на първата батальонна байна група ще бъдат заделени от военния бюджет около 500 млн. лв. С тях военнослужещите от групата ке бъдат осигурени с нова техника и въоръжение  с високо качество, както и с оборудване и униформи последен писък на военната мода.
В ежедневника се прави прогнозата, че парите за оборудване на батальонните бойни групи на Сухопътни войски може да изядат следствата за нови изтребители на Военновъздушните сили. Съзира се подмяна на приоритетите, .....
...Прочети още

Воини от състава на първата батальонна бойна група започват тренировки в Хофенхелс

25.07.2011 г.


Подразделение от карловската механизирана бригада  на СВ  с командир подполковник Цветан Кочанков ще се проведе едномесечно обучение от днес  в Съвместните тренировъчни центрове в Хохенфелс и Графенвьор, Германия. То е в съответствие с Меморандума за сътрудничество в областта на отбраната между Република България и САЩ.

Целта на обучението е войсковите формирования от Сухопътните войски да усъвършенстват своята подготовка за действие в операции по поддържане на мира в международна среда. Подразделенеието е част от първата батальонна бойна група на Българската армия. Офицерите, сержантиге и войноците от този батальон се очаква да вземат участие в операцията в Афганистан през 2013 г. като обен контингент, а не като охранителни роти.
...Прочети още

Превъоръжаването започва със специалните сили през 2013 г.

28.06.2011 г.

Имаме прекрасни производители на стрелково оръжие. Ще започнем със специалните сили", каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Процесът на превъоръжаването ще започне през 2013 година. Ще се търси възможност оръжието да бъде българско производство от завод "Арсенал".
 Министърът допълни, че иска отсега да се мисли как да се подмени автобусният парк на армията и за сключване на евентуален договор за 2012 година. Ще се мисли и за закупуване на още бронирани автомобили.
...Прочети още

Майор с няколко мисии командва сертифициране по NRF

28.06.2011 г.

  Тридневно ротно-тактическо учение за сертифициране на механизирано подразделение, декларирано от силите за отговор на НАТО (NRF-18) провежда днес  в карловската механизирана бригада. Учението ще се ръководи от майор Деян Дешков – за командир  на механизиран батальон.

Действията на личния състав по време на учението наблюдава представител на Сухопътното компонентно командване на NRF  в Солун. Председател на комисията за сертифицирането е полковник Гошо Мерджанов , помощник-началник на Сухопътните войски по подготовката.Учението преминава успешно.  ...Прочети още

Подготовката на първата батальонна бойна група продължава в Германия

28.06.2011 г.

800 воини от Карлово  ще са готови за Афганистан и други мисии  към края на 2012 г.

 
До момента 120 военнослужещи от бъдещата първа батальонна бойна група са се подготвили в обединен тренировъчен център в Германия. В края на юли или началото на август още една рота, заедно с щаба на батальона, ще замине за предварителна подготовка,  казва началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев след подписването на меморандума за разбирателство с командващия СВ на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хартлинг......
Други 18 души – основно сержанти и войници, ще се обучават в лидерски курсове, през които досега са преминали над 80 военнослужещи.
...Прочети още

Вода и ток бавят рязането на лентата на американската база на полигон "Ново село"

28.06.2011 г.


Първият срок за откриване на американската база на полигон „Ново село” е изпуснат. Прокарването на водопровод на десетки километри от балкана е една от причините за забавянето. Районът е безводен, а осигуряването на вода  ще реши проблемите не само с американското градче, но еи на поделението от полигончици. Проблем засега е и ишзгражднето на енергосистемата, коментират военни експерти.

По думите на началника на СВ генерал-майор Василев каза на „Ново село” продължава да кипи строителство и в началото на следващата година обновеният полигон трябва да бъде открит.
...Прочети още

Българи, сърби и американци претърсваха сгради, залавяха терористи на "Ново село"

23.06.2011 г.

. След обучението на полигона нашите заминават за Кабул, а бракята за Кипър 
На тристранното обучение на полигон „ Ново село” български и сръбски пехотинци и американски  инструктори морски пехотинци демонстрираха общи  антибунтовнически действия. Претърсиха сграда и заловиха терористи. Сръбското подразделение на капитан Небойша Воянац направи кордон и осигури външния периметър на района. Една група от взвода на лейтенант Петко Пенев осигури вътрешния периметър на действия, а воините от  отделението на сержант Атанас Пенчев претърсиха сградите и заловиха терористите. Американските инструктури на  майор Хел Селдън следяха за точното изпълнение на командите и подпомагаха изпълнението на задачите.
...Прочети още

Стрелби с не смъртоносни пушки, конвоиране,претърсване на сгради на "Ново село"

22.06.2011 г.

Обучението на български, сръбски и американски воини на полигон “Ново село” набира скорост. След стрелбите с “Калашников” и теоретическите занятия се проведоха и няколко практически занятия в условия близко до Афганистан. 
На полигон „Ново село” се проведe съвместнo занятиe на темa „Процедури за противодействие на импровизирани взривни устройства”. В програмата бяха включени както теоретически занятия, така и полеви тренировки.
Американските морски пехотинци демонстрираха уменията си в откриването на импровизирани взривни устройства ... ...Прочети още

Обучението на полигон "Ново село" започва със стрелби с "калашник" и М-16

16.06.2011 г.

На полигон « Ново село» бе открито тържествено българо-американското съвместно обучение "Блек сий ротейшън форс 2011". За първи път в подобно обучение на българска територия се включва и подразделение на сръбската армия. Взводът от западната ни съседка обаче е пристигнал без оръжие. Но съседите вече са екипирани с «калашников» , предадоха от пресцентъра на учението специално за Otbrana.com.
 Българи, сърби и американци бяха строени на един от плацовете на полигон Ново село. Тържествената церемония по издигане на националните знамена ръководи подполковник. Нелсън Кардела от морската пехота на САЩ. ..
...Прочети още

Американците дават 61 млн.$ долара за полигон "Ново село"

14.06.2011 г.

Българско-американското обучение набира скорост. Има планирана и хуманитарна програма

Инвестицията по цялостното завършване на американската база на българския полигон “Ново село” ще е в размер на 61 млн.$. В момента строителството на обекта върви с добри темпове. Очакванията са  основното строителство да бъде финализирано до края на тази година, а самото откриване да е през пролетта на следващата. В него ще участват американски конгресмени и генерали от европейското командване на САЩ в Европа, както и български политици и депутати, научи  otbrana.com.На полигона ще могат да тренират едновременно 2500 военнослужещи. Около 150 души ще са обслужващият персонал, като повечето ще са български граждани от близките села... ...Прочети още

Сръбски воини ще участват в съместната българско-американска подготовка за 2011 .

13.06.2011 г.

За първи път полеви учебен полигон „Ново село” е домакин на съвместна българо-американска подготовка, с участие на подразделение от Сухопътните войски на Република Сърбия. Тя  започна на 12  и ще  продължи до 26 юни 2011 г. под наименованието „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” (BSRF-11), предадоха от щаба на СВ.

Целта на „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” (BSRF-11) е да се повиши подготовката на военнослужещите за изпълнение на задачи, характерни за многонационални операции - патрулиране, ескортиране, действия при контролен пост, действия при попадане на импровизирано взривно устройство, медицинска евакуация и др, което ще доведе и до постигане на по-добра оперативната съвместимост между участващите подразделения. ...Прочети още

Генерал-майор Стефан Василев ще участва в натовска среща на Сухопътни войски

14.05.2011 г.

Началникът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев ще участва в Шестата годишна конференция на началниците на щабове на Сухопътните войски на страните-членки на НАТО. Тя ще се проведе от 16 до 18 май в Ноордиук на Зес, Холандия. В заседанията ще участват и началниците на Сухопътни войски на страните-партньори. Визитата е по покана на генерал-лейтенант Алфредо Кардоно Торес, командващ Съюзното командване на силите на НАТО в Мадрид, Испания, съобщи пресцентърът на МО.

По време на конференцята ще бъдат обсъдени актуални проблеми от дейността на Сухопътните войски на страните-членки на НАТО и на страните-партньори.   ...Прочети още

Проведе се разбора на "Съюзна сила 2011" , награди за отличниците

11.05.2011 г.

В Стара Загора се проведе разбор на командно-щабното учение “Съюзна сила 2011” . В учението от 16-19 април на полеви учебен полигон „Корен” участваха военнослужещи от Втора леко пехотна бригада и привлечени формирования за реални действия. Началникът на СВ генерал-майор стефан Василев ръководи разбора за плюсовете и минусите на глямото учение.

В разбора участват офицери от щаба на Сухопътни войски и командири на военни формирования. Наградени са отличили се по време на учението военнослужещи.

Проведе се и съвещание по дисциплината във войските. Особено внимание е обърнато на лимитната и финансовата дисциплина. Набелязани са  мерки за нейното подобряване ...Прочети още

Мемориален комплекс ще напомня за първия ракетен пуск на наша територия

11.05.2011 г.

В утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непренудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!” ...Прочети още