Делото срещу капитан Коларов - един фарс на военното право и на военния съд

09.05.2011 г.


В редакцията получихме писмо от адвоката на капитан Емилиан Коларов, за чието уволнение от армията ви разказахме преди време. Защитникът на капитана,  полковник от резерва Стоимен Гърбев, е добре известен сред военните съдии в Пловдив и страната. Бил е шеф на Военната прокуратура - Пловдив  

В Пловдивския военен съд беше образувано АНХД №512/2010г. срещу Капитан Елилиан Коларов от под. 38680 – Карлово, за това ,че на 05.05.2010г. не изпълнил устна заповед на изпълняващия длъжността командир на поделение 38680 –  Карлово.
 С Решение №113 от 17.11.2010г. Коларов беше признат за виновен и му бе наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева. Решението беше обжалвано във Военно – апелативен съд гр. София и с друго такова потвърдено, без право на обжалване.
Двустепенното разглеждане на делото срещу кап. Коларов носи едни и същи пороци и ....
...Прочети още

Батальонните бойни групи ще са готови до 18 месеца

05.05.2011 г.

Ако се налага бихме изпратили бойни подразделения в Афганистан, но не се налага. А ние и не сме готови с подготовката на батальона, който е с численост около 1000 души,  отбеляза пред една от националните телевизии  военният министър Аню Ангелов. Той допълни, че не е имало натиск за такова участие отвън. Тези групи ще бъдат в готовност за участие в бойни мисии след 18 месеца. Ще могат с еднакъв успех да изпълняват задачи и у нас и зад граница.Винаги трябва да има ротация ... ...Прочети още

Десета рота заминава за Кандахар

29.04.2011 г.

Подразделението, в състав до 300 военнослужещи, ще изпълнява задачи по охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” Рота от механизирания батальон на карловската механизирана бригада в  Казанлък заминава на мисия в Афганистан.
Днес е церемонията по тържествено изпращане на военнослужещите от 10-та рота за участие в операцията на НАТО . Тя ще бъде в района на поделението.  Ротата, в състав до 300 военнослужещи, ще изпълнява задачи по охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” в състава на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF). Над 70 на сто от военнослужещите вече имат по една мисия зад гърба си в южното летище. Голям процент от командниу състав също има мисия в този район.
 Командир на ротата е капитан Руслан  Колев. Той бе командир и на втора рота в Кандахар преди  няколко години. Има още две мисии в Ирак – Кербала и Ашраф и една мисия в Босна и Херцеговина.   ...Прочети още

Предстоят тактически учения в пета шипченска бригада

27.04.2011 г.

След приключването на учението „Съюзнао сила 2011” предстоят нови изпитания в Сухопътните войски. През май започват тактическия учения с подразделения на пета шипченска механизирана бригада. За някои от тях те ще са и последни, след като през следващата година предстои закриване на цели батальони и дивизиони.
 През изминалата година по думите на министъра на отбраната са  изпълнени  77 на сто от планираните учения във войските. През тази година реализирането им трябва да е на сто процента.
Всяка година ще има и по едно голямо тактическо учения като „Съюзна сила 2011” с  участието на батальон от сухопътно съединение и подразделения от родовете войски.
...Прочети още

Депутати помагат на воините от Враца със ... съжаление

21.04.2011 г.


Голям фарс се разигра в телевизонно предаване за Враца за проблемите на града и региона. Участваха депутати от различни партии и коалици. Един гражданин три пъти зададе въпрос за съдбата на поделението и на низшите чинове от него, но  така и не получи отговор от нито един от тях. А за близо 200 военнослужещи камбаната вече бие. През 2012 г. те ще свалят пагоните.
 Учудващо бе, че позицията на депутата Николай Коцев от ГЕРБ иш на Венцислав Лаков от Атака е досущ като тази на министъра на отбрана. Преди време те защитаваха воините от друг ъгъл и дори им обещаваха, че ще запазят поделението. Сега  им обещават светло бъдеще с изграждането на Център за подготовка на кадри за действие при кризи. Патрон щяла да бъде еврокомисарката Кристалина Георгиева. Депутатът от ДСБ Асен Агов заговорнически се усмихваше, а Георги Божинов от БСП  мълчеше. И дамата знаеха, че това ще стане на куково лято. Голите надежди нито щяха да нахранят уволнените воини от Враца, нито ще помогнат за решаване и на другите проблеми в града. Помощта със съжаляване не струва пукнат грош.
...Прочети още

НА "Съюзна сила 2011" се видя първообраза на батальонната бойна група

20.04.2011 г.

     Наблюдавахме действията на една батальонна маневрена група. По думите на министъра на отбраната Аню Ангелов ямболският механизиран батальон е показал първообраза на една такава група. Целта е в бъдеще всичко да бъде събрано около механизираните батальони и те да се  обучават съвместно с подразделенията от родовете войски- сапьори, химици, артилеристи, зенитчици и командоси. Аню Ангелов допълни, че ще се отделя всичко най-модерно за тези групи. Преди време той  каза, че  за батальонните групи ще се отделят милионите, които ще получим по тази линия от Съединените щати. На учението “Съюзна сила 2011” потвърди, че средствата  от чуждестранния фонд на САЩ ще отиват за тези формирования.

Батальонните групи ще се оборудват с най-доброто, с което разполагат Сухопътни войски, каза и началникът на СВ  генерал-майор Стефан Василев. ...Прочети още

На "Съюзна сила 2011" президентът и военният министър гледаха два часа в една посока

19.04.2011 г.

Депутати и министри не уважиха  труда на воините от втора лека тунджанска бригада 

 Голямото учение на Сухопътни войски „Съюзна сила 2011”  свърши това, което в армията очакваха. Президентът на страната  Георги Първанов и министърът на отбраната Аню Ангелов бяха рамо до рамо на полигон  „Корен”, където изгледаха  последните епизоди от действията на механизирания батальон с командир подполковник Милчо Начев. Два часа президент и министър гледаха в една посока - в направление на контраатаката на резерва.
Пет дни  военнослужещите от втора лека пехотна бригада планираха и участваха  в отбранителната операция на Многонационалните съвместни оперативни сили при разрешаване на криза  от военен характер по чл.5 от Вашингтонския договор.
...Прочети още

"Съюзна сила 2011" набира скорост - започна вторият етап на учението

18.04.2011 г.

След планирането на боя воините от Втора лека пехотна бригада се включиха в отбранителната операция на Съвместните оперативни сили – започна вторият етап на най-голямото учение на сухопътни войски за годината „Съюзна сила 2011”.
В тактическия оперативен център на   бригадата, мозъка на учението, се вземат решенията за  изпълнение на задачи при разрешаване на криза от военен характер по чл.5 на вашингтонския договор. Задачите стигат до пехотинците, командосите,химиците, сапьорите, зенитчиците и другите подразделения на родвете войски. Командирите вземат решение и се решават различни вводни  и и зъплняват огневи задачи. За полигончиците учението „Съюзна сила 2011” също е най-голямото изпитание на годината.
Утре мишенните полета ще се  задействат и ВИП-гостите ще могат да се убедят с очите си дали изпълняваме добре съюзническите си задължения в една отбранителна операция.

Непосредствена помощ на щаба на бригадата през дните на учението оказва ръководилят на учението бригаден генерал Нейко Ненов и офицери от щаба на Сухопътните войски ...Прочети още

Лазаровден и Цветница на полигон "Корен"

16.04.2011 г.

Червен сигнал  за учението „Съюзна сила 2011” на воините от втора лека пехотна бригада

На Лазаровден започна най-голямото учение на сухопътни войски за годината „Съюзна сила  2011 г. В учението участват над хиляда военнослужещи и близо 350 единици различна бойна техника. Учението  ще се проведе в два атапа. 
През днешният ден е планирането и организацията на боя и подготовката от щабовете на директивите и документите за участие в бойните действия. В тактическия оперативен център на съединението ври и кипи.

 На Цветница и в понеделник втора лека бригада ще  се включи в отбранителната операция на съвместните сили. По сценария нашите подразделения ще действат в отговор на криза възникнала в измислена държава. Във вторник отбрани гости и журналисти ще могат да наблюдават най-напечения епизод от бойните дествия на роти и взводове от бригадата. Тогава са и бойните стрелби. Тежестта на учението ще изнесат механизираните  батальони от Стара Загора, Хасково и Ямбол. Ще има подразделения от други родове войски. Ще летят и вертолети за медицинска евакуация.
Офицер,планиращ учението, е началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев. Ръководител на „Съюзна сила 2011” е първият му заместник бригаден генерал Нейко Ненов. ...Прочети още

Учението "Съюзна сила 2011" на СВ ще напомни за славата и минали учения на големия полигон

12.04.2011 г.

ОТ ДНЕС ЗАПОЧВА ИЗНАСЯНЕТО КЪМ "КОРЕН" И УСТРОЙВАНЕТО НА ПОЛЕВИЯ ЛАГЕР
«Под горещото априлско слънце в отбранителната операция  «Пролет 2009» участва целият личен състав на Втора  лекопехотна бригада. Задачи изпълняваха и всички подразделения на хасковския механизиран батальон.  Изключена бе ротата, която е в бойно дежурство в многонационалната бойна група   "Хелброк" за 2009.
В учението действаха подразделения от  4-и артилерийски полк, 68 бригада специални сили, полка за ЯХБЗ от Мусачево, воини от центъра за подготовка на танкисти в Сливен, от логистичния полк в Пловдив, сапьори от Белене и др. Учението набюдаваха  11 военни аташета. Върховният главнокомандващ и президент на страната не бе на полигона.
  Това бе най-голямото учение на Сухопътни войски за последните десет години. В „Пролет 2009”  участваха 1670 военнослужещи, 97 броя бойна техника, 167 автотранспортна техника, 142 броя специална техника и 2 хеликоптера "Кугър". Това е кратка информация  за учението по това време в няколко хасковски и столични всекидневника.
 Днес започва изнасянето  към големия полигон на групата, която ще започне устройването на полевия лагер за предстоящото учение «Съюзна сила 2011».  Червен сигнал за него ще бъде даден в края на седмицата, а ВИП гостите ще могат да наблюдават най-горещите действия на 19 април.
...Прочети още

Втора лека пехотна ще се отбранява по член 5 на Вашингтонския договор

07.04.2011 г.

. На 19 април е върхът  на  голямото  бригадно учение „Съюзна сила 2011”  

Дойде време и Сухопътни войски на българската армия да покажат мускули. На 19 април на полигон  «Корен», пред ВИП гости и отбрана публика,  воините от втора лека пехотна  тунджанска бригада ще се отбраняват и стрелят  по член 5 на Вашингтонския договор.  подразделенията ще участват в разрешаването на военна криза.

 «Съюзна сила 2011»  е най-голямото учение на пехотата за годината, съобщиха от ръководството на учението. 

Подразделенията  вече са в края на  подготовката си  и  в началото на следващата седмица повечето от тях  ще са на лагер в южния полигон. Заедно с механизираните подраздления на турнджанската бригада ще действат  артилеристи от Асеновград, танкисти от Сливен, химици, зенитчици, командоси, логистици.
 С  тактическите действия и огъня на «Съюзна сила 2011»  Сухопътни войски ще покажат , че са готови не само да представят България в мисии зад граница, но и да защитават родните граници.
...Прочети още

Капитан от резерва Емилиан Коларов:Истината ни застига където и колкото да се крием

05.04.2011 г.

Капитанът от резерва Емилиан Коларов отговаря на писмото на „Групата военнослужещи” от Карлово.  

След като публикувахме писмото на “Група военнослужещи от Карлово” по случая с капитан Емилиан Коларов, дойде и неговия отговор .  Имаме копия и на сигналите, които е писал до всички най-големи институции в България, като се започне от парламента и премиера и се стигне до минвстреството на отбраната. Интересното е, че отговорите , които е получавал. си приличат като един. В крайна сметка са писани от експерти в инспектората на министерството на отбраната. Ако има отговор от „груупата военнослужещи” ще е хубаво те да застанат зад позицията си с имената си. Те са воини от едно елитно и уважавано поделение на българската армия. Ще им напомним още, че вината на капитана от резерва трябва да се докаже в съда. А там тяхното присъствие е необходимо. /писмото на „групата военнослужещи” може да прочетете в рубриката „Сухопътни войски”./ Ето го и отговора на капитан от резерва Коларов, едно към едно:
 
 „Мили мои колеги”от 61 Стрямска механизирана бригада, щом държите журналистиката да бъде стойностна, къде са тези ваши факти, твърдения и доказателства? Всички отговори от цитираните от Вас институции са бланкетни и с едно и също съдържание поради факта, че всички мои молби и жалби до тях  са препращани до инспектората на Министерсвто на отбраната, където са разглеждани от вече упоменатите от мен полк. Митев и полк. Стоянов.
...Прочети още

Воини от Карлово: Капитан от резерва клевети,спестява факти за себе си

04.04.2011 г.

        Преди време публикувахме едно към едно писмо до нас на капитан от резерва Емилиан Коларов. Това стана , след като на съдебното заседание на 17 март не се явява никой от карловската бригада. Дни по-късно получихме и писмо, което няма подпис, а се съобщава, че автори са група военнослужещи. Публикуваме го едно към едно, защото засегнатите имат право на отговор. Ще публикуваме и други мнения по случая.
“Пишат Ви военнослужещи от 61 механизирана бригада – гр. Карлово, по повод публикуваното от Вас писмо на о.р. капитан Коларов. В демократично общество и стойностна журналистика, преди да се публикува /особено толкова злонамерен / материал, се търси мнението и на другата страна. Това ни провокира да разкажем ИСТИНАТА, подплатена с доказателства / документи и свидетелски показания/, разследвания и решения на: Военно - окръжна прокура-тура, Военен съд, Военно - апелативна прокуратура, Министър на отбраната, Инспекторат на МО, Народно събрание на РБ, Президент на РБ и други. Всички тези държавни институции  бяха заляти  от о.р. капитан Коларов с жалби и оспорвания на съдебни решения, в които той  целенасочено уронва авторитета на офицери, прокурори и институции.От всички инстанции отговорът е, че жалбите му са неоснователни и че за собствените си безотговорност, не справяне с работата и лоши взаимоотношения, той не търси причините в себе си, а обвинява началници, колеги и подчинени.         
В публикациата , о.р. капитан Коларов умишлено е спестил факти, които не са в негов интерес. Отговаряме на клевитите от писмото му:          ...Прочети още

През септември сме домакини и участваме в многонационално учение на специалните сили

01.04.2011 г.

Основна планираща конференция за многонационалното учение на Силите за Специални операции „JACKAL STONE 2011” се проведе в София в периода 29 март - 1 април 2011 г., съобщи Пресцентърът на МО. Тя беше открита от заместник-началника на отбраната и съпредседател на Съвместната комисия вицеадмирал Минко Кавалджиев и се проведе под ръководството на заместник-командира на Командването на Специалните операции на САЩ в Европа и на началника на отдел „Съвместни съоръжения” – МО. В нея участваха представители на Силите за Специални операции на САЩ, България, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Унгария, Украйна и Хърватска.

...Прочети още

Учението "Съюзна сила" е през април на "Корен"

01.04.2011 г.

   
На полигон “Корен” през този месец ще се проведе бригадно-тактическото учение с бойна стрелба “Съюзна сила 2011”. То ще се ръководи от щаба на СВ, а ще действат щаба на втора лека пехотна бригада и подразделения от други поделения на Българската армия.
На учението ще се  планират тактическите действия на подразделенията от бригадата по прикритие на държавната граница на застрашения театър на военните действия.. Целта е осигуряване на развръщането на силите на НАТО по чл.5 и реално провеждане на бойна стрелба. В стрелбата ще участват и подразделения от родовете войски. 

Планирани са действия по стоварване и блокиране на противников тактически въздушен десант, действия на пропускателен пункт за неутрализиране на безредици, извършване на евакуация на повредена техника, медицинска евакуация и др.Щабът на бригадата с командир бригаден генерал Петър Петров вече е на бойна нога. В подразделенията се подготвят за изпитанието.   ...Прочети още