Не може в нормална държава полицията да е по-голяма от армията

26.04.2011 г.

Това казва пловдивският кмет капитан от резерва Славчо Атанасов. С него разговаряхме непосредствено след като заедно с председателя на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов откри клуба на  общинската организация на съюза. Голямата и дълоочаквана – повече от 20 години придобивка, е благодарение на големия жест на кмета и целия общински съвет. Капитан от резерва Славчо Атанасов бе удостоен със званието почетен член на СОСЗР. Той е завършил Шуменското военно артилерийски училище преди 20 години. Аз, казва Славчо Атанасов в интервю за „Отбрана” и в. „Българско войнство”, бързо напуснах армията, защото виждах накъде вървят нещата. Исках, уточнява той,  да си отида с достойнство и чест, а не както мои колеги бяха изритани по най-мръсния и най-подлия начин. ...Прочети още

Mediapool: Българският генерал - не по заслуги, а по традиция

20.04.2011 г.

"Военните стават генерали не заради необходимост и личните им качества, а заради Гергьовден". Тази максима от армейския фолклор се потвърждава неизменно през последните години около празника на Българската армия 6-ти май, когато се повишават висшите военни.Усилията за налагане на цивилен контрол върху армията може и да са спорни, но нагаждането на генералитета към политическата конюнктура и желанието на политиците (най-вече на президента и върховен главнокомандващ) да поддържат удобни на тях военни началници се утвърди като норма в кадровата политика.  ...Прочети още

Вестник "България": Националната отбрана - последната грижа на управляващите

18.04.2011 г.

Сериозното снижаване на нивото на военната ни сигурност през последното десетилетие е неоспорим факт. Но най-жестоката сеч на Българската армия тепърва предстои. Тя е заложена в т. нар. “Втора бяла книга за отбраната” и в т. нар. “План за развитие на въоръжените сили до 2014 г.”, изработени от настоящия министър на отбраната генерал Аню Ангелов. Записаното в двата основополагащи планиращи документа ще ни лиши от още седем хиляди “щика” и ще внесе съществени промени в профила на класически изгражданата ни армия.

Що се отнася до бойната техника и въоръжение на армията - там нещата надминават очакванията и на най-радикалните пацифисти. ...Прочети още

Голямото подписване и четене на генералски укази ще бъде след два месеца

18.04.2011 г.

Съветът по отбрана излезе с много пестеливо съобщение за петъчното си заседание. Прието е предложение за присвояване на първо генералско звание за двама офицери от Българската армия. Обсъдено е служебното положение на висши офицери, навършващи пределна възраст. И третото изречение, което очевидно през последната година е важно да се припомня „Съгласно процедурата за повишаване на военнослужещи във висше офицерско звание, предложението ще бъде съгласувано с президента и върховен гавнокомандващ въоръжените сили на Република България”. ...Прочети още

Как станахме по-дръзки с "Дръзки" ?!

17.04.2011 г.С оглед на усложнената обстановка в Либия, операцията на НАТО там и най-вече с оглед на изисканото от страна на пакта участие на български военни сили, за северноафриканската държава заминава фрегатата "Дръзки". Това гласи в резюме краткото съобщение от министерския съвет, с което България заяви, че ще се включи в бойните действия.
Само преди една година, почти по същото време, от ВМРО поискахме нашето правителство да изпрати същата тази фрегата в Аденския залив, където само в рамките на месец бяха отвлечени три кораба с български екипажи на борда. Тогава обаче се почна едно увъртане, едно чупене на пръсти, не ти е работа. Ма нямало пари. Ма фрегатата била стара, нямало да доплава дотам. Ма щели да ни пленят кораба, та хептен сме щели да се изложим. Ма не било наша работа. Ма моряците сами били отишли в залива, кво като са български граждани, компаниите, дето са ги наели, да им берат гайлето. Ма НАТО да се оправяло, ние сме малка държава, да не се бутаме между шамарите.
Част от тези мъдри съждения идваха от министерствата на отбраната и на външните работи, друга част от статиите и коментарите на мастити родни журналисти. Бая гюрюлтия се дигна тогава впрочем, а ние отнесохме редовното обвинение, че си правим реклама. След което всичко утихна и никой нищо никъде не прати. Обаче една година по-късно същата фрегата, която уж не можеше да плава и за която нямаше пари, отплава за Либия. Там, за разлика от сомалийското крайбрежие, срещу себе си няма да има надуваеми лодки, а що-годе равностоен боен флот. И авиация. Притесненията, че фрегатата ни ще бъде пленена, вече ги няма. Може би либийските военноморски сили са по-слабо подготвени от сомалийските пирати. Но както и да е. Нека сравним ситуацията преди и сега. В Либия има "усложнена обстановка" - и в Аденския залив имаше. В Либия има застрашени български граждани - и в Аденския залив имаше. В Либия има операция на НАТО - и в Аденския залив имаше. В Либия НАТО изиска от нас да изпълним съюзническите си задължения - в Аденския залив НАТО заяви, че присъствието на български сили е желателно, но не задължително. И нашата колониална администрация си сви ушите и се направи на приятно разсеяна. За разлика от сега, когато й се заповяда директно и тя козирува моментално с ентисуазиран блясък в очите. И станахме по-дръзки с "Дръзки". Хем пари намерихме, хем и допълнителен мотив за участие - за да отмъстим на Кадафито за медицинските ни сестри. Зер сега ни се е паднал, я.
...Прочети още

Live News: Три четвърти от парите за отбрана отиват за заплати и кубинки

15.04.2011 г.

Само 1% от армейския бюджет за 2010 г. е похарчен за модернизация, отчете военното министерство Три четвърти от бюджета за отбрана през 2010 г. (точно 75%) са похарчени за издръжка на личния състав, като едва един процент е отишъл за инвестиции в отбранителната инфраструктура. Това сочи приетият  от парламента доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през миналата година.
За приемането на доклада гласуваха 87 народни преставители, 9 бяха „против", а 6 натисната бутона „въздържал се".
Тази негативна тенденция трябва да се промени и през 2014 г. харчовете за професионалните военни да се свият до 60%, а за капиталови разходи да достигнат 15%, е амбицията на военното ведомство. Постоянно намаляване на разходите за ангажираните в армията от 2006 г. има във водещите държави в Европейския съюз. Това не важи за Бългаиря, Белгия, Румъния, Литва и Латвия. У нас дори има леко повишение на тези разходи, като причините са преструктурирането в армията и във военното министерство, както изплащането на обезщетения и пенсии на освободените служители.
През 2010 г. са похарчени с 8% по-малко пари за отбрана (1,230 млрд. лв.), в сравнение с 2009 година - 1,342 млрд. лв. В същото време администрацията в МО е намалена с 32% и от 1432 души през май 2010 година, чиновниците са редуцирани до 980 в момента.
...Прочети още

Едно си министър знае,едно си бае

15.04.2011 г.

През последната седмица  ни заболяха ушите да слушаме едно и също от военния министър по електронни медии и да четем изявленията му по вестниците. Но затова той като че ли не е виновен. Грях имат и журналистите, които му задават едни и същи въпроси, на които  министърът отговори пространно на парламентарния контрол. После се започват повторенията.
Продължава да се вдига  толкова шум около “Дръзки”, че накрая току виж операцията свършила, преди  бойният кораб да вдигне котва. Сигурно на сто места  министърът на отбраната повтори и  завтори  какъв ще е рискът, колко пари ще струва операцията, каква е подготовката на екипажа. Омръзна ни да слушаме, че съюзническият ни ентусиазъм ще се оцени от НАТО и световната общественост. Дано да е така. Но ползата от “дръзкото” ембарго едва ли ще има някаква конкретна полза за страната ни. Няма да ни дадат част от петролните либийски находища, нито пък ще ни гарантират още работни места в Бенгази и Мисрата. Ползата е единствено за военните моряци. Корабът ще бъде осигурен с гориво и масла поне за два-три месеца. Момчетата ще поплуват, ще потренират и ще вземат някоя и друга пара. Всичко това не е малко. Морякът на суша,е като пилотът на земята. И на матросите са им необходими мисии и командировъчни, защото механизмите на професионалния флот може пак за забуксуват.До болка втръсна и на цивилните и на военните граждани меренето на “военно-експертни мускули” ...Прочети още

Иван Костов не открива автомата

14.04.2011 г.

 Ние в момента нямаме армия, която да изпитваме в реални бойни условия. Армия, която охранява обекти, не може да е армията, която имаме. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов при обсъждане на  Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили в парламента.
В края на краищата  за силата и способностите на войската се съди по това, как нейните подразделения се представят на бойното поле, а не на компютърни учения и на полигона. В момента ние нямаме боеспособен батальон, който да влезе в бой с талибаните, да речем. Вместо да развиваме такъв род войска като специалните сили, които са най-добре /или би следвало да е така/ обучени, ще се върви към тяхното съкращение.
 Близо 600 души в Кабул и Кандахар изпълняват само охранителни задачи. Да отбраняваш вътрешния или външния периметър, та било та и на двете най-големи, стратегически летища на Афганистан, не е като да си на фронта срещу бунтовниците. И в базите падат ракети, има атаки и импровизирани устройства. И в тях рискът е голям и не бива да подценяваме заслугите и смелостта на миротворците ни. Войната си е война, дори когато не виждаш смъртта в очите.
НА хората с пагони е ясно, че Иван Костов не открива автомата.Но...
Преди време министърът на отбраната заяви, ...Прочети още

България е с най-голямо намаление на военните разходи в Централна и Източна Европа

11.04.2011 г. През 2010 година България е намалила в най-голяма степен военните си разходи от всички страни в Централна и Източна Европа. Това показват данните на Международният институт за изследване на мира (СИПРИ), цитирани от ДПА. Това четем в Медиапул. 
По данни на базирания в Стокхолм институт България е съкратила миналата година военните си разходи с 28 процента. Следват Латвия с 26 процента и Албания, Гърция, Унгария, Литва и Словакия с по над 10 процента.В статистиката се включват разходите за заплати, военни операции, оръжия, оборудване и за изследователски цели.
Доскоро издръжката на българската армия бе относително една от най-скъпите в НАТО. Средствата, които се отделяха за въоръжените сили до 2009 година, нареждаха България в челните места на алианса по разходи за армията като процент от БВП. След като дълги години България отделяше между 2.8 и 2.2% от БВП, през 2009 година този процент падна до около 1.85, а 2010 до около 1.4%.В условията на криза обаче правителството на ГЕРБ за разлика от много други в Европа постави секторът сред малкото привилегировани в проектобюджета за следващата година. ...Прочети още

Военното единоначалие през Априлското въстание 1976 г. Има от какво да се поучим и днес.

07.04.2011 г.

Най-важното изискване за успешно управление на редовна /наборна , платена/ или революционна войска, е  изграждането й  на принципа  на военното единоначалие.  По своята същност  това е форма, метод на управлението на войските или отделно военно формирование от командир, който се опира на колектива,  но съсредоточава в своите ръце  цялата власт и цялата отговорност както за дейността си, така и за дейността на своите въоръжени подчинени. То е несъвместимо с каквато и да е фракционност. Неговото приложение е най-резултатно когато командири и подчинени го приемат не само като задължение, а като осъзната необходимост в редовната или революционна армия. ...Прочети още

Върховният главнокомандващ мина на уведомителен режим

06.04.2011 г.

Не бива да се учудваме, че президентът научава от медиите къде отиват въоръжените сили, на които той е върховен главнокомандващ. Това му качество бе толкова дъвкано и предъвкано през годините, че едва ли е останало нещо от него. Дори е учудващо, че все още съществуват текстове в закона, които регламентират наличието на върховно главно командване. Имаше и такива становища, които бяха изразявани през 3-4 години. Няма да бъде изненада, ако се наложи след президентските избори, според изхода от тях, те да станат отново актуални. ...Прочети още

Министър Младенов - говорител на правителството и МО

06.04.2011 г.

     В един сутрешен блок на национална телевизия министърът на външните работи Николай Младенов отговори  на “Водевила на президента” /по неговите думи/ с една “емоционална сапунка”. За пореден път, след позицията на премиера за “либийската авантюра”, той се опитва да изпревари и предпази началника си от коментар на президентското интервю и като говорител на правителството изрази своята позиция по уволнението на директора на НЕК,  АЕЦ “Белене” и националната сигурност, уволненията в министерствата и др. Като бивш министър на отбраната  коментира още бюджета на армията и  приемането ни в НАТО. Нас това ни интересува.

 Младенов сам казал на Първанов, че бюджетът на отбраната и на армията са били  източени. Тогава  къде беше възмущението на президента, попита той. Омръзна ми да гледам един постоянен водевил от говорене и замъгляване на фактите.
Като министър на отбраната Николай Младенов направи точно това. Плюеше своите предшественици наляво и надясно, събра един тон компрометиращи документи и ги предаде в прокуратурата. Действията му подкрепи и неговият приемник и сегашен министър на отбраната. И какво стана ? Бившият военен министър Николай Цонев е на път да бъда оправдан по всичките три обвинения свързани с армията. Да сте чули да е повдигнато обвинение или да са осъдени другите бивши военни министри – Свинаров или Близнаков. ...Прочети още

Интелигентната отбрана не е кръгова отбрана, а високи резултати - с малко средства

04.04.2011 г.

   Веднага след конференцията за „интелигентната отбрана” в ЦВК  се чуха гласовете на  зевзеци - експерти. На въпроса що е то, един от тях отговори: „С малко ъкъл, големи работи!”. Друг  експерт  припомни, че ако се замени думата „интелигентна отбрана” с „разумна достатъчност” и  НАТО с Варшавския договор, много от постановките започват да си приличат като две капки вода.  Е имаше и трето мнение, че интелигентната отбрана по-скоро била умна отбрана. Както и да е, променената стратегическа среда изисква промяна в стратегическия отговор на предизвикателствата и ние като част от НАТО трябва да намерим своето място в хора на най-успешния военнополитически съюз. Всички сме приели членството в този съюз. Дали ни харесна или не, вече е късно. Няма крачка назад, нито встрани. А и тази интелигента отбрана пасва като „шамар на буза” на  наполовина съкратения военен бюджет. Щем не щем трябва да сме в режим на икономии и режим на фискални предизвикателства.
Терминът „интелигентна отбрана” не е българска работа.  Идеята е на  Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и  за първи път  е изказана на конференцията на НАТО по сигурността в Мюнхен. Генералният секретар обявява коза, а останалите играчи  започват разиграването с дискусии, позиции и реализация на идеята.
...Прочети още

Сам министър не стига за ПиАр на отбраната

04.04.2011 г.

Острата кореспонденция между президент и министър на отбраната продължава. Прогнозите са, че тя едва ли би се променила докато от двете страни са Георги Първанов и Аню Ангелов.  Фундаменталните различия – също. Променят се само формите на публичния диалог, който в повечето случаи е индиректен. В края на миналата година на интервю на върховния главнокомандващ в столичен всекидневник военният министър отговори с отворено писмо. Преди седмица реакцията на написаното в личната страница на Георги Първанов бе съобщение в сайта на МО. Дадените отговори дори не бяха подписани от Аню Ангелов – нито като министър, нито в лично качество. На следващия ден го включи една телевизия, за да стане все пак ясно, че позицията си е лично негова.Един министър обаче не стига за ПиАр на отбранителната политика. Особено, когато тя е в процес на сериозни промени. Дори и той да е Аню Ангелов! ...Прочети още

Аню Ангелов отворил очите на колегите си за пенсионерския гаф в държавната администрация

01.04.2011 г.

Министрите са били недостатъчно осведомени по отношение на внесения на последното заседание на правителството от  техния колега Симеон Дянков проект на решение за предприемане на мерки за оптимизиране на персонала, зает в държавната администрация. От думите на самия финансов министър става ясно, че в дневния ред се внасят въпроси от вчера за днес. В интерес на истината очите на правителството отваря министърът на отбраната Аню Ангелов. Подкрепят го Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Маргарита Попова. Тотю Младенов и Нона Караджова се досещат, че подобон постановление може да бъде само пожелателно, защото не може да променя Кодекса на труда и Закона за държавния служител. ...Прочети още