Армейският вестник излезе в 64 страници, критикува министъра на отбраната

01.04.2011 г.

   Ръководствното на вестника изпълни обещанието си и сега армейският официоз  излезе на цели  64 страници, а на пазара се продава като топъл хляб. Неполитизираният коментар на първа страница се вписва чудесно в деполитизирания образ на Българската армия. Хвалбите за вестник „Труд” са заслужени.
 
За хумора на една от страниците биха завидяли Алеко Константинов и Радой Ралин. А тази за българските министър-председатели нарежда автора в първата десетка на  най-великите български историци.

 Чест прави на «Българска армия» като критикува на своите страници военния министър, предоставяйки на читателите си и позицията на Върховния главнокомандващ въоръжените сили.

Няма връзка между датата на излизането на броя и заглавия от типа: «България е част от успеха на НАТО», «Бремето на дълговете остава в миналото», «Новите способности» и др. Съюзът на офицерите  от резерва «Атлантик» са родителите на термина «интелигентна отбрана».
Електронният сайт на вестника е възроден и с изпреварващите информации слага в джоба си «Фокус»,  «Блиц», Frog» и  bg.news.  

ЧЕСТИТ 1 АПРИЛ !

...Прочети още

Подготвя се нов Устройствен правилник на МО за преструктуриране и съкращения

30.03.2011 г.

Моето решение /за съкращения и структурни промени б.р./ се базира на един обстоен анализ, който премина през три етапа и Съвета по отбрана. Отначало направихме  оценка на сега действащите структури, включително на щаба на отбраната. След това бе направен един нов модел, в резултат на който бе подготвен структурно- функционален модел. Сега сме готови да пристъпим към разработването на нов Устройствен правилник на Министерството на отбраната, информира за бъдещите съкращения в МО министърът на отбраната Аню Ангелов на пресконференция с журналисти.
 “Контрол на въоръженията” преминава от дирекция “Отбаранителна политика”   към  Щаба на отбраната . “Военно-техническо сътрудничество” отива в  “Отбранителна политика”. Има редица други функции , които се прецизират, с оглед да няма дублиране. На тази основа правим тези съкращения. Те са 20 процента за администрацията –в  дирекция “Финанси”, дирекция  “Правно-нормативна дейност”,  “Връзки с обществеността” и “Административно-информационно обслужване”. Информационното обслужване отива, където му е мястото- в Комуникационно-информационния център. Няма да се дава и дежурство в МО, досега такова имаше отделно  на “Дякон Игнатий”  и в МО-2. 
Целта е точно и ясно да се определят функциите и ,което е особено важно, отговорностите на всеки. Всеки един директор трябва  да поеме преки отговорности по отношение на функциите  и задачите, които изпълнява, смята  министърът на отбраната.
...Прочети още

Оше веднъж за принципните различия с президента по отбранителната политика

28.03.2011 г.

В отговор на критиките  и публикуваните “Алтернативи в развитието на отбранителната политика” на президента военният министър Аню Ангелов му отговаря в сайта на министерството на отбраната. Публикуваме отговора без съкращения.

„В спора се ражда истината”, казва една философска максима. Стига спорът да се води компетентно, искрено, открито. Появилият се материал на личния сайт на президента Георги Първанов, наречен „Алтернативи в развитието на отбранителната политика”, още веднъж показва, че двамата имаме принципни различия по въпросите на отбраната на страната, за които съм се изказвал многократно.

...Прочети още

Медии: Либия- тест за стратегическата концепция на НАТО

28.03.2011 г.


НАТО вече командва операцията срещу Либия – и по вода , и в небето.  Алиансът отговаря не само за морската, но и за въздушната блокада. Така либия се превръща  в първия тест за Стратегическата концепция на НАТО .
Изминаха малко повече от четири месеца от Лисабонската среща. Стратегическата концепция на НАТО трябваше да стане доказателство за новата идентичност на алианса, да покаже смисъла на неговото съществуване в съвременната епоха. В този смисъл, по силата на редица фактори, либийската операция е първото сериозно изпитание на новата концепция на НАТО,  пише в  руският вестник „Коммерсант”.
На първо място, това все пак е реално предизвикателство за сигурността на Алианса – 300 000 бежанци са готови да нахлуят в Европа, нестабилност на енергийните доставки, хуманитарна катастрофа. На второ място, операцията в Либия е поредна проверка на трансатлантическата солидарност, а най-важното – на готовността на страните-членки да инвестират в бойната операция ресурси, като постепенно разтоварват от тази роля САЩ.  ...Прочети още

Георги Първанов в личната си страница: Алтернативи в развитието на отбранителната политика

27.03.2011 г.

В последната година припламваха чести спорове между мен и Министерския съвет, най-вече в лицето на министъра на отбраната. Нерядко самият министър се опитваше да омаловажи характера на дискусията, свеждайки я до различия по кадрови въпроси.Всъщност помежду ни има същностни, дълбоки различия по настоящата оценка и за бъдещето на въоръжените ни сили.Имах честта да бъда върховен главнокомандващ в години, решаващи за националната ни сигурност и за бъдещето на Българската армия. С цената на сериозни усилия нашата страна стана член на НАТО и основен принос за това имат въоръжените ни сили. Всички аспекти на реформата бяха в центъра на вниманието на президентската институция. ...Прочети още

Гонят офицери резервисти на служба в министерството на отбраната

23.03.2011 г.

В ход е подготовката да бият шута на  офицери –резервисти, които заемат различни длъжности в структури на Министерството на отбраната. Поредният сатър е предвиден да започне  от първи юли, довериха на Otbrana.com  бъдещи потърпевши. Над триста били генералите, полковниците, подполковниците и по-младшите чинове от резерва, които служат във военното министерство, големите щабове, търговските дружества , военните вузове и други структури на ведомството. Само в националния военен комплекс „Чаралица” бройката им надхвърляла петнадесет. Най-много били резервистките  в самото министерство на отбраната. Решението за освобождаването от тези офицери било съгласувано с  военния министър Аню Ангелов. В действие ще бъде приведено от  от дясната му кадрова / „поразяваща”/ ръка полковник от резерва Иван Иванов. Не се чудете. И той е от резерва , но едва ли ще си тръгне от министерството. Наши  източници подсказват, че тъкмо този кадровик, който се слави със своята лоялност към силните на деня и безпринципен кариеризъм, ще остави на служба някои от приближените му , а ще покаже червен картон на други, честни и умни експерти. Защо о.р.  Иванов не даде пример с оставката си ?
...Прочети още

Българската позиция е ясна:"Кадафи е лош!". И е правилна...

20.03.2011 г.


През последните два дни всички първи държавни ръководители се обединиха около позицията в подкрепа на резолюцията на ООН и последвалата въздушна  военна операция на няколко държави от НАТО. И тази позиция е  правилната . Тя няма алтернатива. Но като че ли твърде много се говори и се търси някакъв личен и партиен пиар от различните български институции, които да ги представят колко са заинтересовани и важни  за събитията в Либия.
Президентът  се съвещава с отбрани хора по ситуацията и операцията. Премиерът събра щаб и разсъждава за мерките, които трябва да се вземат. В Министерството на отбраната  има оперативни дежурни. Под пара са и в министерството на външните работи. Външният министъ р съветва нашите в Либия да си стоят по домовете и  дори да гасят лампите. Новина щеше да бъде ако подкрепяме Либия, а не като пригласяме и клатим глави в подкрепа на силните. То се знае, че нямаме друг избор освен  демонстриране и заявяване на подкрепа. Нямаме нито сили, нито средства да помогнем с друго.
С какво може да участва в България във войната ? Разбира се, че само  с медицински екипи. Те са готови, подготвени и доказали се.
...Прочети още

Без нас в "Зората на Одисеята"

20.03.2011 г.

Този път наблюдаваме единодушие на институциите. Спрямо офанзивата срещу режима на полковник Кадафи президентът, министрите на отбраната и външните работи смятат, че България не бива да участва във военната операция, но трябва да подкрепи всички действия за преодоляване на хуманитарната криза. Държавният глава излезе с позиция от пет точки. Премиерът почти я повтори.  Чакаме да приключат дискусиите в НАТО и в ЕС, за да се произнесе българското правителство и за нашия принос. ...Прочети още

Военните коментари вършат повече работа от политиканстването във военния вестник

18.03.2011 г.

 Един Андрей не може  да огрей  с осигуряването на всички военни материали и коментари в армейския вестник. Вече се появиха нови атомни експерти и социални психолози. Най-добър е коментарът за либийската армия. При всички случаи  военните коментари вършат повече  работа от политиканстването, което бе на мода в някои предишни броеве. ...Прочети още

Удря ли часът на командирите-миротворци?!

15.03.2011 г.

Генерали и офицери с боен опит от мисии  гледат към върха на армейската пирамида 

Още в началото на българското участие в миротворчески мисии и операции се заговори за летящ старт на миротворците – командири. Така е по света. В биографиите на видни  военачалници и командващи, да речем на новия Голям брат, се  изреждат не  само заслугите им в Ирак и Афганистан, но и пурпурните им и  други звезди от Виетнам. Те са трасирали  пътя  им към върха на военната кариера.  Погледнато само от  военна гледна точка, това са бойни заслуги. Такива имат  вече и няколко десетки български командири, в чиято  военна сметка  има една или няколко  мисии и операции по света. Във времето след първата наша мисия не бе така. Камбоджа сякаш остана забравена от тогавашните и днешни началници. Много от големите командири, които пребориха предизвикателствата край Меконг, останаха неоценени. Но може и да не съм прав. Командирът на втория батальон „Камбоджа”  ... ...Прочети още

За обещаното и...неизпълненото!

15.03.2011 г.

Неотдавна министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Аню Ангелов беше на среща с офицери и сержанти от запаса и резерва в Пловдив. Той обстойно анализира състоянието на БА и свързаните с нея проблеми и задачи. Отдели време и за проблемите на запасното войнство и как ще решават потребностите им в социалната сфера, здравеопазването, използването на санаториално-курортната база и т.н. Ние останахме с впечатление, че в близко време ще настъпи прелом, но... “Трай коньо за зелена трева!” Ние му връчихме молба-искане например за потребността  от клубна база – отговор и досега няма. ...Прочети още

Военно-патриотичните съюзи имат потенциал и нацията трябва да разчита на тях

12.03.2011 г.

Споразумение за съвместна работа имат вече Отечественият съюз и Национална асоциация „Сигурност”. Документът бе подписан от председателите на двете неправителствени организации Симен Симеонов и Асен Георгиев. В церемонията участваха почетният председател на Отечествения съюз Гиньо Ганев, председателите на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, д-р Тодор Анастасов и младши лейтенант от резерва Петър Велчев, както и заместник-председателят на Съюза на военноинвалидните кооперации Богдан Николов и председателят на Националния антикриминален и антитерористичен форум Тихомир Стойчев. Отечественият съюз вече има подписани споразумения за взаимодействие и сътрудничество с военно-патриотичните съюзи: СОСЗР, СВВПБ и СВВБ. По този повод разговаряхме със Симеон Симеонов, председател на Националния съвет на Отечествения съюз. ...Прочети още

Топчето пука или пукна!?

11.03.2011 г.

Жива ли е артилерията  в Българската армия? Дали няма да последва орисията на ракетни войски? Засега Бога на войната мърда. Докога? ...Прочети още

За армейския вестник артилерията е само славно минало,политизира се около3-и март

11.03.2011 г.

Otbrana.com (otbrana195711@abv.bg)

Не можем да корим авторите на страниците за празника на артилерията. Няма го ракетния щит на България, артилерията крета в един гарнизон. Нито дума за проблемите на хората, немалко от които очакват със свити сърца съкращенията. В грохота на залповете от Одрин не се чува свирката на сатъра.
Един фурнаджийски лопатар пак се опитва да рови в душите на българите с разсъждения за 3-ти март. И пак са му виновни червените ескадрони, като забравя, че личните му облаги са изцяло за сметка на червендалестото му минало. Ами дали 3-ти март не загуби с това, че бе обявен за национален празник ? Той винаги е бил празник на свободата и сърцата !
На един друг  партиен душеприказчик пак  БСП му е виновна за продънения джоб на нашенеца. Като дава толкова ъкъл за кризата и беднотията  да го вземат  в БОРКОР на земеделието да я свърши като кучето на нивата.
Измъчена полюция е опитът за политическа сатира с  употреба на имената на известни държавни мъже. Необходими ли са тези импотентни политически напъни за деполитизираните мъже във войската ? Нали имат не само фуражки, но и глави на раменете си ?!
Със страницата от Брюксел и за НАТО вестникът пак дава най-доброто  от себе си.
Ще завършим с коментар на  водещия коментар . Добре е, че поредната поправка на ЗОВС е приета. Но не е радостно, че в залата е нямало дебат и че е гласувана с крехко мнозинство. Тръбата така не свири “Сбор под знамената!”. ...Прочети още

Бившите министри вярват в съда

10.03.2011 г.

Той казва, че вярва на българския съд. Повтаря го след всяка от трите оправдателни присъди. Изглежда, че чувствата са взаимни. И съдът му вярва. Засега стомната не се счупи на третия път и опроверга народната поговорка. Има обаче и четвърти. Бившият военен министър Николай Цонев е подсъдим по още едно дело – за даване на 20 000 лева подкуп на следовател. На 20 октомври Софийският градски съд не даде ход на процеса, по който заедно с Цонев обвиняеми са още съдията Петър Сантиров и екссекретарят на финансовото министерство Тенчо Попов. Тримата бяха арестувани при специализирана, според много хора показна, полицейска акция на 1 април миналата година. ...Прочети още