Министър Каракачанов в Карлово: Няма да бързаме с модернизацията на армията

18.02.2018 г. Министър Каракачанов в Карлово: Няма да бързаме с модернизацията на армията

 Законът са доброволната военна служба се разработва. Очакват се 1000-1300 доброволци, които да решат проблема с недокомплекта на армията.

Otbrana.com

Не приемам критиките на президента за забавената модернизация на армията. Това каза пред журналисти в Карлово министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на възпоменателната церемония по повод  145 години от гибелта на Апостола на свободата , съобщава  Радио „Фокус“- Пловдив. „Модернизацията на армията е забавена от 27 години, защото тогава, когато са купували една техника, са търсели вероятно някакъв друг ефект, а не този за способностите на Българската армия“, добави Каракачанов. По думите му, ако когато са купувани Кугарите и Спартаните, са били купени изтребители, цените са щели да бъдат други и сега наред с МиГ- 29 и СУ-25 да имаме и по-модерни самолети. Каракачанов каза още, че когато навремето са се купували Кугарите и Спартаните е имало много изгодно предложение да получим почти като подарък цяла ескадрила с въоръжение от Федерална република Германия модернизирани МиГ-29, с цена 1 евро на самолет. „Ние сме ги отказали, защото сме първи натовци и купихме нещо, което стои в хангарите. А поляците с най-голямо удоволствие си позволиха същия този подарък от Федералната република и сега още ги ползват. Това е сметката в армията“, каза още Красимир Каракачанов.

 „Тъй като става въпрос все пак не за 100-200 000 лева, даже не за 100-200 милиона лева, а конкретно за самолетите става въпрос за суми от над 1,3-1,5 млрд. лв., аз не искам да бързаме и да правим грешки, а след години някой друг да каже, че аз като министър на отбраната съм направил нещо, което не е изгодно за армията, а за самия мен“, добави Каракачанов. Според него именно така се е действало в България през последните 27 години. „Тези 27 години са пропуснати да се модернизира армията. Ако бяха купувани тези въоръжения, които ни трябват, а не да харчим стотици милиони долари за техника , която днес да стои в хангарите и не лети, нещата щяха да изглеждат по-друг начин“, каза министърът на отбраната.

Според него техниката не лети, защото, когато са сключвани договорите никой не си е направил усилието в тях да пише, че поддръжката на това въоръжение трябва да става в България. По думите му именно това е едно от условията, които сега се поставят по отношение на самолетите. „Това ще бъде едно от условията, които ние ще поставим на фирмите, които са проявили интерес – поне една част от поддръжката да се прави в нашите авиационно-ремонтни заводи, които са към МО“, поясни министърът. „По отношение на бронираната машина – вместо да отиваме отнякъде да си купим нещо за по 3-4 млн. лв. за по парче и да похарчим и там над 1 млрд. лв. и след това да се чудим къде да я ремонтираме, идеята е да се сглобяват в България, за да може да си ги поддържаме по-лесно“, добави Каракачанов и отбеляза, че това е валидно и за корабите. Той още веднъж повтори, че сега не трябва да се бърза, а да се действа умно. По думите му общо за трите проекта за модернизация става въпрос за една сума от над 3,5 млрд. лв.

Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба, каза министърът на отбраната. Според Каракачанов очаквано е това да са 1000-1300 души, които ще са достатъчно, за да се запълни недокомплектът в Българската армия. По думите му това трябва да стане, като се предложат и нормални възможности за реализацията след това и като се помисли за бонуси.

Министър Каракачанов каза, че Закона за доброволната военна служба се готви и според него той трябва да се подкрепи от обществото. „Крайно време е да си отворим очите и да спрем да говорим празни приказки, защото няма просперираща държава по света, която да няма силна армия“, каза министърът на отбраната. „Само да не ми дават примера с Швейцария, защото тя не е държава без армия. Напротив това, което аз предлагам за наборната армия е точно по Швейцарския модел – 6 месеца служба, подготовка и, зачисляване в резерва и след това регулярно опресняване на знанията и възможностите“, добави той.

Красимир Каракачанов посочи още, че проблемът с недокомплекта на армията е проблем на всички армии. След конференцията по сигурността в Швейцария, където е бил е станало ясно, че това е проблем и за Германия, където заплатите са многократно по-високи, условията на труд са много по-добри и възможностите на един германски военнослужещ са многократно по- добри от българските. „Германия , която винаги се е притеснявала да не я обвинят в милитаризиране в момента също обсъжда варианта дали да не върне наборната военна служба. Австрия, която има наборна военна служба от 9 месеца, обсъжда дали да не я направи 12 месеца. Скандинавските държави – Дания, Финландия, Норвегия , Швеция също връщат наборната военна служба“, посочи още военният министър . Той припомни още ,че в момента има други държави , които въобще не са я премахвали - като Турция и Гърция.

***

„Преди 145 години на бесилото в София увисна най-великият син на България. Единственият човек, за който никой приживе и 145 години след смъртта му не си позволява да каже лоша дума. Единственият, който поколения българи смятаха и смятат за светец – Васил Иванов Кунчев“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна днес към жителите и гостите на град Карлово, дошли да почетат паметта на великия син на България – Апостола на Свободата, съобщава Пресцентърът на МО.

Министър Каракачанов припомни завета на Апостола, актуален и днес: „Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите задружни сили“. Той призова да помним българската история за освобождение и национално обединение, изписана със саможертвата на стотици български герои. 

„Имаме задължението към Апостола да забравим своите политически различия, да забравим купешкия опит, който постоянно се опитваме да натрапваме в България, и да се обърнем към нашата собствена история, към онези велики мъже, които я писаха с кръвта си и загинаха за България. Те дадоха живота си в името на това България да бъде просперираща и силна, а тук всичко зависи от нашите задружни сили“, заяви министър Каракачанов. 

На възпоменателната церемония за отбелязване на 145-та годишнина от смъртта на Васил Левски, присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, началникът на Военна академия „Г.С.Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, стотици жители и гости на града. В тържествения ритуал участваха представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Утре, 19 февруари, от 11.00 ч. на площад „Васил Левски“ в гр. Карлово ще се състои възпоменателен митинг-поклонение в знак на преклонение към делото на Васил Левски.