Завърналите се от Афганистан минаха прегледи във ВМА, утре ги посрещат в Карлово

25.02.2018 г. Завърналите се от Афганистан минаха прегледи във ВМА, утре ги посрещат в Карлово

 Спирдон Спирдонов

Военнослужещите от 34-тия български военен контингент, изпълнявали задачи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, преминаха медицински прегледи във Военномедицинска академия, съобщават от лечебното заведение. Контингентът, завърнал се в страната рано сутринта в събота, след успешно приключилото участие, включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери.
Малко след като „предадоха щафетата” на 35-ия контингент и се завърнаха на родна земя, военнослужещите преминаха задължителни медицински прегледи в Централната военномедицинска комисия към ВМА, които да покажат общото им състояние след престоя зад граница. Крайното заключение се прави след посещение в няколко кабинета - вътрешни болести, хирург, невролог, УНГ, очен, стоматолог, психиатър, АГ и инфекционист.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще участват утре  в тържествения ритуал по посрещането на военнослужещите от 34-тия контингент на Въоръжените сили на Република България, съобщава Пресцентърът на МО.  Официалната церемония ще се проведе на площад „Васил Левски“ в град Карлово от 15.00 ч.
Националният командир на контингента е полковник Светослав Халваджиев от Командването на Сухопътните войски, който е участвал в две международни мисии. Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Георги Перчемлиев от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Това е първото негово участие в международна мисия.
Контингентът е в състав от 108 военнослужещи.  Той изпълняваше задачи, свързани с охрана, механизирани и пеши патрули, контрол на автомобилен и пешеходен трафик, както и обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.