Президентът ген. Румен Радев: Към Въоръжените сили да се отнасяме с много по-голямо внимание

27.02.2018 г. Президентът ген. Румен Радев: Към Въоръжените сили да се отнасяме с много по-голямо внимание

 Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев е обезпокоен от големия недостиг на офицери, който стига 20 процента.

Спирдон Спирдонов

Към Въоръжените сили трябва да се отнасяме с много по- голямо внимание, каза президентът ген. Румен Радев след участието си в  заключителния етап от тазгодишното издание на конференцията на началника на отбраната, на която генерал-лейтенант Андрей Боцев представи анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2017 г.

Вижте какво става в нашия регион, съседна на нас държава води война, аргументира позицията си върховният главнокомандващ. Той настоява възможно по-бързо Въоръжените сили да получат финансирането, което се полага за способностите, които искаме да притежават.

През 2017 г. подготовката  се проведе в съответствие със стратегическите документи и бе насочена към поддържане на необходимото ниво на готовност за изпълнение мисията ана Въоръженитеисили в тясно координация с държавите членки на НАТО и ЕС, посочи в анализа си ген. Боцев. Ние, поясни той, адаптираме подготовката си и в контекста и на настоящата динамична и трудно предвидими средата на сигурност. Съществуващите финансови ограничения са наложили прилагане на рационално и адекватно планиране на мероприятията по подготовка на щабовете и формированията. Според началника на отбраната постигнатите рузултати дават основание годината да бъде отчетена като успешна.

През 2017 г. в мисии зад граница са участвали 285 военнослужещи. Въоръжените ни сили са провели 290 учения, в т.ч. 32 международни. Българо-американските тренировки са 56. На наша територия е проведено най- голямото  многонационално учение в Черноморския регион „SABER GUARDIAN 2017“ (SG17).  В съответствие със стандартите на НАТО са сертифицирани 15 формирования. Определените формирования за борба с природните бедствия и аварии и унищожаване на невзривени боеприпаси са провели 175 мероприятия с повече от 1200 военнослужещи и цивилни служители с над 180 единици техника. В охраната на южната граница средно на месец са участвали 240 военнослужещи и 80 единици техника.    Ген. Боцев бе категоричен, че войсковият ред и дисциплината в армията удовлетворяват. Инцидентите във Въоръжените сили са намалели с 2 процента в сравнение с 2016 г.

В изтеклата година, когато ген. Боцев е началник на отбраната, е отворен дебатът за състоянието и перспективите на сектора. Като успех се приема поставянето на тази тема сред приоритетите на политиците и обществото. Тези проблеми той е поставил и на различни форуми в европейски и световен мащаб. Получените оценки, посочи генералът, показват, че вървим в правилната посока. За това, според него, говори и значителният ръст в доверието на хората към армията. „Приемам това като оценка на действията, инициирани и осъществявани от настоящото военно и политическо ръководство на Министерството на отбраната в синхрон с подкрепата на президента и върховен глъвнокомандващ на въоръжените сили, на изпълнителната и законодателната власт у нас”, каза той.

Ген. Боцев оцени като добро решение отделените 100 млн. лв. за тази година за повишаване на военните заплати и набиране на до 1300 военнослужещи. Както и заложените 100 млн. лв. за всяка от следващите две години. Повишен е месечният порцион с 30 лв. Увеличен е приемът във военните училища. Осигурени са още около 50 млн. лв. за дейности в областта на отбраната. Променена е и наредбата за допълнително заплащане за фактическо командване или ръководство на личен състав. Предстои актуализиране на националните планове на развитие на способностите с хоризонт 2032 г.  В ход е подготовката на тристепенно КЩУ „Есен – 2018”. Планирани са над 260 учения с щабове и формирования и участие в повече от 25 международни.

Що се отнася до некомплекта на личен състав, началникът на отбраната е силно обезпокоен от недостига на офицери, който вече е 20 процента.

Проектите за новите самолети и бойни бронирани машини на пехотата са готови и се очаква в най-скоро време да минат през правителството, за да бъдат гласувани от парламента, каза още ген. Боцев. Все още се обсъждат вариантите за доброволната военна служба. В работната група се включват и представители на Министерството на образованието и науката, отговори на въпрос ген. Боцев.

***

Държавният глава: Очаквам от правителството действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност по отношение на сделката за ЧЕЗ

 По закон ЧЕЗ е част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че това е една банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават.“ Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали сделката по придобиването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ крие рискове за националната сигурност.

Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, напротив - генерира още повече въпроси. Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството, категоричен беше Румен Радев.

Тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция и защо досега имената на банките, най-прозрачните публични финансови институции, се крият, коментира президентът и отправи въпроса дали фирмата има политическа гаранция.

Румен Радев беше категоричен, че правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток, а това са всички български граждани. „Всички чакаме отговори“, добави президентът.

Попитан какви са правомощията му, които може да упражни, за да има повече яснота по тези въпроси, Румен Радев заяви, че се среща с отговорните институции, имащи отношение по въпроса, въпреки че по закон те имат отношение постфактум. Днес президентът ще разговаря и с председателя на Комисията за финансов надзор, а както уведоми, вече е имал среща и с представители на Държавната агенция за национална сигурност.

 

„В момента събирам информация и ще преценя“, отговори държавният глава на въпрос смята ли да свика Консултативния съвет за национална сигурност, след като темата я засяга пряко. Румен Радев добави, че всички тези операции пряко или косвено засягат националната сигурност. Говорим за електропреносна система и действия по нея, посочи държавният глава.

На въпрос има ли механизъм държавата да спре сделката, щом тя буди толкова въпроси, президентът коментира, че за съжаление държавата се е отказала съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато е решила да се освободи от участието си в електроразпределителните дружества.

Попитан кой може да се намеси при такава сделка, президентът Радев отговори, че въпросът трябва да се отнесе към правителството и добави, че всички тези агенции и служби са към него. „Очаквам от там отговори на въпроси и адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране, той ще даде отговор на въпроси - дали са само банки или има и други финансови институции“, коментира държавният глава.

„ДАНС работи по въпроса, но им е необходимо време. Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месеци се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици“, коментира държавният глава. Според Румен Радев, проверката постфактум вече няма голямо отражение върху сключването на сделката, която на практика е сключена. „Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност, визирам и Министерството на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени, дали е въпрос на липса на компетенция, на липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини“, запита Румен Радев.