Обсъждаха доизграждането на структурата на Силите за специални операции

05.04.2018 г. Обсъждаха доизграждането на структурата на Силите за специални операции

 Otbrana.com

Завърши двудневният сбор на командира на 68-а бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, който се проведе в „Център за специализирана подготовка на летателен състав” – Боровец, съобщават от формированието.

Основния акцент на сбора беше върху планиране на организационното доизграждане на ефективна структура на силите за Специални операции за изпълнение на целите на Въоръжените сили по стандартите на НАТО. Бяха дискутирани проблемите и задачите свързани с такава структура, необходимостта от взаимодействие с останалите командвания на видове въоръжени сили, а в последствие беше определен и реда за тяхното решаване и изпълнение.

Теми на дискусия бяха още планирането, програмирането, бюджетирането, изпълнението и отчета в отбранителните програми на министерството на отбраната, новоприетото ръководство за планиране и провеждане на учения в Българската армия, разработване на пособие за Тактическа група за специални операции и други.

В сбора взеха участие командването на бригадата, началниците на отделения и служби в управлението на бригадата, командването на батальоните и командирите на самостоятелните военни формирования. В сбора се включиха  и представители на командванията на Сухопътните войски и Военноморските сили.