Ветерани и потомци тръгнаха по бойния път на Първа българска армия

01.05.2018 г. Ветерани и потомци тръгнаха по бойния път на Първа българска армия

 Първата церемония бе край Ниш, Република Сърбия. Почетена бе паметта на 2015 български офицери и войници, загинали в различни краища на бивша Югославия в първата фаза на участието ни в заключителния етап на Втората световна война, които са погребани в костницата край сръбския град За съжаление състоянието на костницата „Ледената стена“продължава да се влошава. Генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев вече три години чака разрешение от социалното министерство в Белград, за да ремонтира паметника.

Спирдон Спирдонов

Тази сутрин от площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски” в София започна автопоходът на група ветерани от Втората световна война, запасни и резервисти по пътя на Първа българска армия. Инициативата е посветена на 73-тата годишнина от победата над хитлерофашизма и на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  За четири дни участниците трябва да посетят българските военни гробища в Сърбия, Хърватия и Унгария.

Автопоходът се организира от Министерството на отбраната и военно-патриотичните съюзи. Делегацията се води от заместник-командира на Сухопътни войски бригаден генерал Валери Цолов, директора на дирекция „Социална политика“ в МО Иво Антонов, Радослав Симеонов и Илияна Дамянова от дирекцията. В състава са ветераните доц. д-р Софи Пинкас, полковник от запаса Николай Георгиев- Шмайзера, Георги Христов, Трифон Ковачев, Любен Ризов и Димитър Митев. Те са на възраст между 90 и 97 години. С тях са заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски, председателите на областни организации в Сливен, Ямбол, Благоевград, Търговище и Кърджали полковник от запаса Николай Тодоров, полковник от запаса Красимир Вълев, Елена Икономова, Елка Николова и Ани Иванова.

Представителите на СОСЗР се водят от председателя  генерал от резерва Златан Стойков и неговия заместник генерал-майор от запаса Васил Върбанов.  В групата има още членове на Сдружение „За честта на пагона”, Българската авиационна асоциация, Клуб „199“ и Сдружението на бившите сини каски „4 май“. С групата пътува и полковник от запаса професор Димитър Минчев – председател на Националната комисия по военна история. Логистичното осигууряване на делегацията  е от д-р Димитър Петков от ВМА и шофьорите от СКС Илиян Иванов и Цветомир Цветков.

Първата церемония бе край Ниш,

Република Сърбия. Почетена бе паметта на 2015 български офицери и войници, загинали в различни краища на бивша Югославия в първата фаза на участието ни в заключителния етап на Втората световна война, които са погребани в костницата край сръбския град. Участваха генералният консул в Ниш Едвин Сугарев, Николай Колев – пълномощен министър, консул и Христо Христов – консул. За героизма на българската войска в първата фаза от участието й във Втората световна война говори Иво Антонов. Той призова да помним тези, които отдадоха живота си за победата над фашизма. Това историческо място ни изпълва с гордост, но и с отговорност да бъдем достойни последователи  на героите, каза още г-н Антонов. По-добре е да помълчим пред паметта на загналите и да се опитаме да се съизмерим с техния подвиг, посочи Едвин Сугарев. Той специално се обърна към ветераните, за да им благодари за участието във войната и към всички, заради тяхното поклонничество.

За съжаление за пореден път се убедихме, че видът на този мемориал костница „Ледената стена“ не прави добро впечатление и едва ли неговото състояние отговаря на героизма на българския войник! Дори състоянието се е влошило в сравнение с миналата година. Паднала е част от художествената мозайка, а другата е на път да се отлепи. Според генералния ни консул, местната власт има добро отношение. Потвърждение за това бяха венците и цветята от кмета на района и полицията. Друг е проблемът, отбеляза г-н Сугарев, че вече три години се мъчим да ремонтираме този паметник и все не успяваме да получим разрешение от Министерството на труда и социалните грижи. Той не знае кои са причините, но се надява на успех в резултат на настъпили промени в това ведомство. Генералният консул прогнозира,  че до следващото поклонение, което, ако се спазва традицията, трябва да бъде догодина по същото време.

На снимката: Генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев разговаря със заместник-командира на Сухопътни войски бригаден геенерал Валери Цалов.