15 години от атентата в Кербала! Да не забравяме!

27.12.2018 г. 15 години от атентата в Кербала! Да не забравяме!

Какво пише в тайния доклад от 20 февруари 2004 г., който бе разсекретен десет години по-късно от тогавашния министър на отбраната Ангел Найденов?

Otbrana.com

В навечерието на Коледните празници министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди участници в операцията по възстановяване и стабилизиране на Ирак. Военнослужещите бяха отличени за принос към международните операции на Българската армия и във връзка с 15-ата годишнина от атентата в база „Индия” – Ирак през 2003 г. „Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч зад граница, заслужават уважение и признателност“, заяви министър Каракачанов в обръщението си към наградените.

Вече няколко години по ред „Otbrana.com припомня какво пише в тайния доклад за атантете в Кербала ан 27 декември 2003 г.

На 20 февруари 2004 г. членовете на Съвета по отбрана обсъдиха доклада и останалите материали във връзка с атентата срещу базата на българския пехотен батальон в Кербала на 27 декември 2003 г. Не бе намерено виновно поведение в нито едно длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност. Десет годиини по-късно тогавашният министър на отбраната  Ангел Найденов премахна нивото на секретност на доклада на работната комисия във връзка с разследването и изясняването на всички обстоятелства около атентата срещу българската база в Кербала на 27 декември 2003 г. Документът бе разработен от комисия под ръководството на заместник-министър на отбраната и първия заместник-началник на ГЩ на БА. Самото предложение за разсекретяване бе направено от комисия под ръководството на бригаден генерал Стефан Петров. За това „Отбрана“ информира на 20 януари 2014 г.

Първоначално докладът е бил в 5 екземпляра. Един е останал в Министерството на отбраната, другите са изпратени на президента, председателя на парламента, премиера и военно-окръжна прокуратура. След това още два екземпляра са предоставени съответно на началника на ГЩ и на специализираната комисия в Народното събрание. И още три копия - за МВР, МВнР и за Софийска градска прокуратура. Самите материали са заведени в Министерството на отбраната на 9 февруари 2004 г.

На 20 февруари 2004 г. членовете на Съвета по отбрана са обсъдили доклада и останалите материали. Съветът по отбрана не е намерил виновно поведение в нито едно длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност.

Какво показва прочита на доклада от министъра на отбраната без амбиция за пълна изчерпателност, разбира се? По Закона за достъп до информацията всеки може да се запознае с пълния текст.

Първият извод на специалната комисия е, че към май 2003 г. България не е разполагала със щатни сформирани и подготвени организационно военни формирования за операции извън страната.

Констатирана е недостатъчна разузнавателна информация за терористичните групировки към декември 2003 г. На практика това се отнася общо за коалицията на желаещите, т.е. не само за българския военен контингент. Информация, която е била твърде обща, за наличие на потенциални заплаха, е започнала да тече от 18 декември.  

В анализираните доклади от комисията нямало конкретни мерки за засилване сигурността на българския контингент. Все пак обаче имало констатация, че разузнавателната информация дава възможност да бъдат взети предварителни решения.

Посочени са слабости в координирането на действията между щаба на полската бригада и нашия батальон. Има извод за непълна оценка на обстановката около базата, подстъпите към нея и за непълно изграждане на фортификационни съоръжения. Както и за неизпълнение в пълен обем на всички указания по защитата и охраната на базата, за недостатъчен брой прегради и заграждения на всички подстъпи, за непълноценно използване на инженерния взвод, наличната техника и свободния от задачи личен състав за усъвършенстване на инженерното оборудване около базата. Не са били отчетени огневите възможности на щатните оръжия – РПГ, СПГ и бронираните машини на пехотата.

Командирът на българския пехотен батальон подполковник Петко Маринов е организирал изпълнението на задачата по оборудването на загражденията в и около база „Индия“, е констатирала комисията. Това е станало в съответствие с издадените оперативни заповеди на бригадата, в чийто състав бяха нашите, включително и що се отнася до анексите по инженерното осигуряване, както и по изискванията на наставлението за действията на пехотния батальон в операции по поддържане на мира.

От ГЩ на БА са получени указания за допълнително оборудване с бетонни блокове и съоръжение тип „Хеско“. Направена е била и съответната заявка до командването на бригадата. Поради ограничени възможности за доставка обаче, са били доставени само телени заграждения и е устроен ров.

Смущаващ е фактът, че фортификационното оборудване и инженерните заграждения на база „Индия“ е било инспектирано от 27 до 29 ноември 2003 г., т.е. месец преди инцидента, от комисия под ръководството на многонационалната дивизия. Тази комисия оценява, че е осигурена 85 процента сигурност. Констатирани са и недостатъци: непълна оценка на обстановката около базата, на подстъпите към нея и съответно недостатъчното изграждане на фортификационните съоръжения.

За осигуряване на пълна физическа защита на личния състав е било необходимо изграждане на отбраната в пълен обем, съгласно класическите изисквания, но се твърди, че съществуващите градски усилия и усилията на коалицията за постигане на доверие в отношенията с местното население, не са позволили изпълнението на тези задачи.

Не са изпълнени в пълен обем всички указания по защитата и охраната на базата, се посочва още в доклада. Недостатъчно е било използването на преградни заграждения за затварянето на всички подстъпи и подходи към базата. Не са предвидени и позиции на гранатохвъргачките, като основно средство за унищожаване на приближаващите се към лагера различни по вид транспортни средства.

Самият подбор на кандидатите за контингента е извършен на основата на заповед от май 2003 г. Подадени са 753 рапорта. От тях годни за мисията остават 557 души. 46 се отказали. Последвал е нов подбор. Предложени са длъжности на 495 военнослужещи. От тях се отказват 35 души. За района на мисията заминават 460 души. Некомплектът е от 10 души.

***

В резултат на терористичната атака срещу лагер "Индия" в Кербала, Ирак, на българския военен контингент, проведена на 27.12.2003 г. с кола-бомба, минохвъргачен обстрел, обстрел с ръчни противотанкови гранати и стрелково оръжие са загинаха петима военнослужещи, а 64 бяха ранени и контузени.

Припомняме доклада на тогавашния началник на ГЩ нa БА генерал Никола Колев до президента Георги Първанов.

ДОКЛАД

от началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев до президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов

В изпълнение на поставената от Вас и министър-председателя задача, съвместно с министъра на отбраната, на 29.12.2003 г. извършихме инспекция на българския механизиран батальон от състава на коалиционните сили за следвоенно възстановяване на Ирак.

През време на инспекцията установихме следното:

В резултат на терористичната атака срещу лагер "Индия" на българския военен контингент, проведена на 27.12.2003 г. с кола-бомба, минохвъргачен обстрел, обстрел с ръчни противотанкови гранати и стрелково оръжие са загинали петима военнослужещи:

 1. Капитан Георги Христов Качорин - поделение -Карлово.

2. Старши сержант Иван Христов Инджов - поделение -Казанлък.

3. Младши сержант Антон Валентинов Петров - поделение -Пловдив.

4. Редник Свилен Симеонов Киров - поделение -Казанлък.

5. Лейтенант Николай Ангелов Саръев - поделение -Пловдив.

 Ранени или контузени са 64 военнослужещи. От тях:

Четирима военнослужещи са евакуирани в Германия в болница на американските въоръжени сили в тежко състояние, но вече са стабилизирани с добра прогноза за възстановяване. Това са:

1. Редник Цветан Колев Атанасов - поделение -Казанлък.

2. Редник Стефан Драганов Драганов - поделение -Пловдив.

3. Редник Пейчо Стоев Стоев - поделение -Казанлък.

4. Редник Борис Йорданов Борисов - поделение -Белене.

Двадесет и двама военнослужещи са евакуирани в България за лечение във ВМА София. Това са:

1. Майор Стоил Генов Чипилски - РСС-Пловдив.

2. Редник Илиян Валериев Митев - поделение -Белене.

3. Старшина Георги Ангелов Видов - поделение -Банкя.

4. Редник Георги Анев Йоличов - поделение -Карлово.

5. Сержант Николай Трифонов Колев - поделение -Карлово.

6. Редник Таньо Николаев Начев - поделение -Карлово.

7. Редник Петко Петков Петков - поделение -Карлово.

8. Редник Трендафил Атанасов Качамаков - поделение -Пловдив.

9. Старшина Стефан Станчев Димов - поделение -Белене.

10.Старши сержант Марин Нейков Даков - поделение -Карлово.

11.Редник Венцислав Маринов Халваджиев - поделение -Карлово.

12.Ефрейтор Веселин Любомиров Сариев - поделение -Мусачево.

13.Редник Мехмед Фоймиев Ялъмов - поделение -Карлово.

14.Сержант Чавдар Павлов Терзиев - поделение -Белене.

15. Ефрейтор Георги Евгениев Воронов - поделение -Карлово.

16. Старши сержант Антон Иванов Тончев - поделение -Свобода.

17.Редник Тодор Василев Райчинов - поделение -Карлово.

18. Старши сержант Костадин Иванов Сираков - поделение - Асеновград.

19-Редник Димитър Иванов Стефчев - поделение -Карлово.

20.Редник Петър Стоянов Табаков - поделение -Стара Загора.

21.Редник Ивайло Маринов Николов - поделение -Карлово.

22. Сержант I степен Радостин Младенов Кирилов – поделение - София.

Двама военнослужещи се намират в 28-ма американска военна болница в Багдад. Това са:

1. Майор Иван Тодоров Яламов, който ще бъде изписан в близките дни.

2. Редник Илиян Славов Иванов ще бъде евакуиран в американска военна болница в Германия за специално продължително лечение. В момента също е в стабилно състояние с добро самочувствие.

Пострадали с различни травми са 36 военнослужещи, намиращи се в район № 2 "Кило", които след оказана им амбулаторна медицинска помощ продължават изпълнението на задачите.

1. Редник Борислав Светлозаров Пенков - поделение -Мусачево.

2. Редник Мирослав Павлов Павлов - поделение -Пловдив.

3. Старши лейтенант Емил Стаменов Качамилски - поделение -София.

4. Капитан Ивайло Янков Алексиев - поделение -Велико Търново.

5. Сержант Ивайло Петров Шалварков - поделение -Белене.

6. Капитан Борис Драгомиров Белчев - поделение -Казанлък.

7. Старшина Венцислав Денев Митев - поделение -Безмер.

8. Редник Георги Симеонов Гергов - поделение -Карлово.

9. Редник Койчо Стоянов Мутавчийски - поделение -Карлово.

10. Редник Лука Стоянов Кузманов - поделение -Карлово.

11. Сержант Младен Пейчев Атанасов - поделение -Казанлък.

12. Ефрейтор Красимир Георгиев Стефанов - поделение -Карлово.

13. Старши сержант Васил Константинов Василев - поделение -Белене.

14. Редник Генади Минков Христов - поделение -Карлово.

15. Старшина Георги Цанков Георгиев - поделение -Стара Загора.

16. Редник Петър Танев Танев - поделение -Карлово.

17. Редник Светослав Илиев Пироев - поделение -Белене.

18. Старши лейтенант Петър Кирилов Петров - поделение -Стара Загора.

19. Редник Йордан Бончев Йорданов - поделение -Казанлък.

20. Ефрейтор Николай Иванов Семерджиев - поделение -Карлово.

21. Редник Емил Георгиев Николаев - поделение -Белене.

22. Сержант Веселина Георгиева Вълева - поделение -Казанлък.

23. Майор Валентин Неделев Мутафчийски - поделение -Карлово.

24. Редник Нестор Иванов Несторов - поделение -Казанлък.

25. Редник Георги Кънчев Дамянов - поделение -Стара Загора.

26. Ефрейтор Георги Стефанов Филипов - поделение -Пловдив.

27. Редник Йонко Илиев Пенчев - поделение -Карлово.

28. Старшина Лозан Стоянов Савов - поделение -Обеля.

29. Старшина Георги Николов Искрев - поделение -Карлово.

30. Подполковник Здравко Димитров Дачев - поделение -София.

31. Старши лейтенант Минчо Янков Минчев - поделение -Белене.

32. Редник Лилия Атанасова Иванова - поделение -Карлово.

33. Редник Благо Иванов Боруков - поделение -Пловдив.

34. Ефрейтор Цветомир Петров Маринов - поделение -Белене.

35. Капитан Милен Евгениев Гавраилов - поделение -Бургас.

36. Капитан Светлозар Асенов Кръстев - поделение -Стара Загора.

Лагер "Индия" е разрушен и неизползваем. Целият личен състав е съсредоточен в лагер "Кило".

Бойният дух и дисциплината са високи.

Незначителна част от личния състав е преживяла боен стрес, но постепенно се извежда от това състояние. Нашата оценка е, че личният състав е действал изключително професионално, хладнокръвно и адекватно, по възможно най-добрия начин, което е предотвратило по-големи загуби.

Тази оценка беше потвърдена от командващия коалиционните сили в Ирак генерал-лейтенант Санчес, командира на многонационалната дивизия "Център-Юг" генерал-майор Тишкевич и командира на бригадата бригаден генерал Олженовски, с които проведохме срещи.

Същевременно следва да отбележим, че изградената система от инженерни заграждения, устроена по стандарти и с помощта на коалиционните сили и инспектирана от тях, не е осигурила физическото спиране на колата-бомба на безопасно разстояние поради голямата й маса и скорост, въпреки че терористите-камикадзета, управлявали колата, са били застреляни от снайперистите на разстояние повече от 150 м от лагера.

В новия лагер системата от заграждения се устройва по проект на българските инженерни специалисти със значително по-висока степен на защита.

На срещата, проведена с целия личен състав на батальона, същият потвърди своята готовност да продължи изпълнението на задачите си до края на мисията.

Има понесени загуби във въоръжение, техника и материални средства, които се уточняват.

В действие са всички възможни мерки за сигурност.

Изпълнението на задачите продължава в съответствие с утвърдения от мен Оперативен план.