Каракачанов: България направи достатъчно в Афганистан

03.01.2019 г. Каракачанов: България направи достатъчно в Афганистан

 Otbrana.com

България направи достатъчно в Афганистан, смята вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той очаква на следващото заседание на НАТО да бъде разгледан форматът на участие на страните от Алианса в Афганистан. 
Това съобщи bTV, позовавайки се на министъра, който е в Плевен. Той и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев  присъстваха на тържествения ритуал по официалното посрещане на 36-ия контингент, който се завърна от международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан „Решителна подкрепа”. Ритуалът се проведе на площад „Възраждане” в град Плевен.
Повод за изказването на министъра  е предстоящото изтегляне на половината от контингента на САЩ в Афганистан. Към момента САЩ имат 14 000 бойци в централноазиатската страна.

"Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще си отрази на НАТО - аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече", категоричен е Каракачанов.

Той смята, че ако американската политика е да изтегли контингента си от Афганистан, България няма повече работа там.

Настоящето българско участие в Афганистан е от контингент от 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар. Част от бойците ни са инструктуро на местните сили за сигурност.

НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия "Решителна подкрепа", в която беше преобразувана най-дългата бойна мисия на алианса от 2002 година до 2015 година.

При евентуалното оттегляне на САЩ от Афганистан, трябва да се обсъди как изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останалите нации, които поддържат военно присъствие от 16 хиляди инструктори.

Старши националният командир на завърналия се 36-ти контингент от Афганистан Веселин Василев заяви, че към момента остава заплахата от ракетни атаки към летището в Кандахар. Последната атака беше на 20 декември 2018 г.

„Щастлив съм да Ви приветствам на родна земя. Поздравявам Ви с добре изпълнената мисия, надявам се, че тя е допринесла за вашата подготовка, на знанията и уменията, които се трупат при подобни мисии”. С тези думи се обърна днес министърът към военнослужещите от 36-ти контингент. „Искам да пожелая на всички вас една успешна нова 2019 година, година, в която с всички Вас да покажем, че Българската армия не е само декор по време на паради, че Българската армия е онази институция – основна институция, на базата на която се крепи държавността ни, институция, призвана и ще бъде основен стълб на независимостта, сигурността и суверенитета на Република България. Добре дошли в родината!”, каза още министър Каракачанов.

Министърът отбеляза, че от 2012-та година насам, 2018-та година е първата  след въвеждането на кадровата военна служба в България, през която броят на постъпилите в армията военнослужещи е надвишил броят на напусналите.
"За година и половина заплатите на военните ги повишихме на два пъти и се надявам през 2020-та година отново да ги увеличим, всъщност съм убеден, че ще го направим. Недокомплектът е един сложен проблем и ние публикувахме наскоро графиката от 2012-та година - години, в които по 1000- 1500 са били напускащите армията - повече от постъпващите. Тази година постъпилите са с около 150 души повече от напусналите. Това е първата година откакто съществува кадровата военна служба, в която постъпилите са повече от тези, които са напуснали.   
Ако тази тенденция бъде запазена и бъдат увеличени темповете, смятам че в рамките на следващите 5-6 години недокомплектът в Българската армия ще може да бъде преодолян. Това е въпрос на много компоненти, единият от които е възнаграждението на военнослужещите, защото аз продължавам да смятам, че въпреки двете увеличения на заплатите вече с 20% за изминалите година и половина, те са малко и трябва да се увеличават. Това е сложна професия, която изисква много ссериозна подготовка, изисква и мотивация и концентрация. В края на краищата нека не забравяме и друго, че в момента в който си сложат униформата, военнослужещите сами се лишават от определени граждански права, за разлика от всички други държавни служители или хора, които работят, те нямат право дори и на един протест. Т.е. много са нещата, от които се лишават тези хора, лишават и своите семейства, и ние трябва да им осигурим достойно възнаграждение, един по-добър социален пакет“, каза военният министър.
Той добави, че след закупуването на модерна техника и засилване на тенденцията за модернизиране на съществуващата техника, както и средствата отделени за възстановяване на материалната база, всичко това е дало своя положителен ефект.
„Затова тази година нямаме минусов резултат в личния състав на армията ни и ако тенденцията се запази и при следващите министри на отбраната, проблемите могат да бъдат решени, но няма как това да стане за една или две години – това са все пак близо 5600 човека“, каза още Каракачанов.