Конкурсът за изтребителя – опорочен или не?

06.01.2019 г. Конкурсът за изтребителя – опорочен или не?

 На Богоявление изпълнението на проекта за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет предизвика размяна на становища. Според президента и върховен главнокомандващ Въоръженитe сили ген. Румен Радев конкурсът е опорочен. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов смята, че е взето само решение за започване на преговори за F-16.  Главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов нe приема промяната на правилата в хода на конкурсa.

Otbrana.com

Президентът: Конкурсът беше опорочен

„Конкурсът беше опорочен. Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените си и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума“. Това посочи президентът Румен Радев пред журналисти днес, в отговор на въпрос за решението на Министерски съвет да започне преговори за придобиване на F-16 за българските ВВС.

На площад „Свети Александър Невски“ в столицата държавният глава участва в Богоявленския водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Държавният глава беше категоричен, че изборът на нов боен самолет по този начин представлява троен удар по България. „Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата, каза Румен Радев. Президентът на свой ред запита как искаме да печелим уважението на Европа и на света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила.

Министърът на отбраната: Не сме вземи решение за подписване на договор, а за преговори

"Имаше предложение от 3 държави, но САЩ дадоха пълния пакет на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът. В шведската оферта няма цената на това допълнително въоръжение и оборудване, което така или иначе щяхме да купим от САЩ. В американската оферта също има неясноти, но заради тяхното законодателство".

Това заяви тази сутрин по БТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за покупката на изтребители Ф-16 от САЩ.

"Ние не сме взели решение за подписване на договор, а за преговори. Ако условията, които получим от САЩ, не ни удовлетворяват, ние сме свободни да започнем преговори със следващия участник", заяви Красимир Каракачанов.

Относно офертите за нови изтребители - от САЩ, Швеция и Италия, министър Каракачанов коментира, че тази на Щатите е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът - 1,8 млрд. лв. с ДДС, но предлагат и оборудване, и въоръжение. Италия и Швеция, от друга страна, влизали в рамката, но част от оборудването и въоръжението трябвало да се купи от трета държава - САЩ, с което целият пакет отново излизал извън предвидената рамката.

Каракачанов изказа и възмущението си от това как едни и същи хора го наричали русофил, когато се опитвал да ремонтира и поддържа наличната летателна техника, а сега, когато имало решение за F-16 вече бил русофоб и американофил.

Той увери, че в преговорите, които предстоят, ще участват четирима министри и когато се запознаят с всички детайли на офертата за Ф-16, тогава ще преценят дали да предложат на Народното събрание да ратифицира договора за покупка.

Всички други приказки са партизански изпълнения на хора, които повече приказват колкото четат и разбират, заключи Каракачанов.

 В същото време неговият заместник Атанас Запрянов заяви по БНР: "Очаквам в най-скоро време правителството и парламентът да вземат решение и да дадат мандат на МО, МВнР, Министерство на икономиката и Министерство на финансите да започнем преки преговори, но не с фирмата Lockheed Martin, а с американското правителство". Зам.военният винистър обяви в националния радиоефир: "Офертата за самолети Ф-16 „е най-добрата, защото е напълно завършена и самолетите се предлагат окомплектовани. Затова смятаме, че ако постигнем с американците обещаното намаление, българската армия ще получи технологично поколение самолет и част от оръжейните му системи, и оръжията му ще бъдат от пето поколение - те са същите, каквито са на Ф-22 и Ф-35".

За да се вмести офертата в бюджета ни от 1,8 милиарда лева е достатъчно американската страна да намали стойността ѝ с няколко процента, които „американската страна е готова да намали“, посочи още той.

Главният секретар на президента: Правилата се променят в хода на конкурса.

Главният секретар на президента Радев,  Димитър Стоянов коментира пред БТВ дебатите по закупуването на нов изтребител на ВВС. По негови думи процедурата за избор на новите самолети е опорочена, тъй като правилата се променят в хода на конкурса.

"Цветан Цветанов каза, че изборът няма да е експертен, а политически. Защо Цветанов от Вашингтон съобщи тази новина? Нима той е получил допълнително решение от парламента, за което ние не знаем", каза Стоянов в предаването "120 минути" по bTV.

Той посочи, че през "последните няколко месеца почти всички политически лица обходиха студията, за да говорят колко добър е един самолет". Според него това предполага някаква зависимост.

"Всичко създаде впечатление, че не купуаме самолет за българските ВВС, а се купува политическа левгитимация. Когато се повтаря една и съща оферта, се създава впечатление за някакви зависимости. Българското законодателства казва, че изборът ще стане по определена методика, но когато променяш правилата в хода на конкурса, става доста интересно. Защо г-н Цветанов съобщи от Вашингтон новината за промяната на правилата", попита  главният секретар на Президентството.

"Кога президентът е говорил за конкретен тип самолет – никога. Ние говорим за процедурата, определена от изпълнителната власт и парламента. Президентът не атакува офертата за F-16, а начина, по който става този избор. Тръгнали сме по конкурсно начало, а след това изборът става политически, после пак на конкурсно начало, а днес министърът на отбраната каза, че изборът е политически. Лично аз вече се обърках по какъв начин ще бъде извършен изборът. A в доклада на министъра на отбраната е записано, че преговори ще се водят само със САЩ, независимо от условията", подчерта Димитър Стоянов.

Трябва да закупим този самолет, който можем да поддържаме, с най-добрите технически показатели. Но когато говорим, че нашите съседи са въоръжени с F16, трябва да кажем какъв е бюджетът им за отбрана, каза Стоянов и даде пример с Гърция, чийто бюджет е над 5 млрд. долара. Трябва да си направим много точна преценка и да не закупим такъв самолет, който да стои после в укритията под земята", заяви Стоянов.

"И двата самолета имат предимства и недостатъци, като всяко нещо в живота. Преди няколко дни Тръмп каза: Не ми пука за Европа. Мен са ме избрали американските избиратели. Дано нашите политици се сетят, че са ги избрали българските избиратели", добави главният секретар на президента.