Учудващо е, че преговорите за самолетите ще се водят със страната, която не отговаря на изискванията

11.01.2019 г. Учудващо е, че преговорите за самолетите ще се водят със страната, която не отговаря на изискванията

 "Като заинтересована страна, единственото, което предприемаме, е да бъдем максимално открити и да продължим да комуникираме качествата на нашата оферта и да видим има ли начини, по които да се продължат преговорите и да се търси информация от нас, защото имаме готовност, при продължаване на разговорите с нас, да търсим начини за оптимизираме и на нашата оферта“. Така Красимира Стоянова – вицепрезидент за Централна и Източна Европа на СААБ – фирмата-производител на самолетите "Грипен" коментира по БНР в интервю на Добромир Видев решението на правителството да се водят преговори със САЩ за закупуваме на F-16. Ето част от интервюто.

Otbrana.com

-          На този етап има ли начин за продължаване на разговорите?

-          На този етап, както е формулирано решението, което ще се предложи на парламента, няма такъв вариант.

-          Какво очаквате да се случи в такъв случай?

-          Очакваме да видим как ще преминат преговорите. За нас е изключително учудващо и разочароващо, че тези преговори ще се провеждат със страната, която всъщност не отговаря на изискванията. Няма паралелно да се провеждат преговори със страната, която да отговаря на изискванията. Нашата оферта отговаря 100 процента на изискванията и може да се търси също за преговори. Ние разбираме спецификата на американското законодатество, но това не може да бъде причина да не се търси оптимизиране на другата оферта, която е изключително близко и в рамките на изискванията на процедурата.

-          Според доклада обаче, вашата оферта е подходяща при едни параметри, а американската при други параметри. Всъщност българската страна прави стратегически избор.

-          В процедурата няма никъде записано за стратегически избор. Има параметри по отношение на това на какво трябва да отговаря платформата като способности.

-          Вие сте дали отговорите по трите точки в доклада, който бе разпространен през миналата седмица.

-          Абсоютно сме ги дали. Т.е. ние бяхме определени за втори път като най-оперативната платформа. На изискванията на самата процедура ние отговаряме на 100 процента. Вече за политическите мотиви, които не са включени в процедурата, ако някой ги включи ще ги адресираме. Но те не са включени в процедурата и не мога да коментирам дали отговаряме или не отговаряме, а стратегическият избор не е нещо, което е дефинирано в процедурата.

-          Вие смятате ли се вече окончателно изключeни от преговорите?

-           Да. С това проекторешение се поставя задачата на правителството да преговаря с американската страна. Ние, рзбира се, ще следим с интерес преговорите. Ние смятаме, е офертата на американската страна е извън параметрите на тази процедура. Самите американци и българското правителство казаха, че не се знае докъде ще се стигне в преговорите. Нека да видим докъде ще се стигне и нека после българското правителство да излезе с официално становище каква всъщност оферта дава американската страна. Ако тя е подходяща за избор, не няма как да се борим.Нашата борба е с изключително качествена оферта. Ние сме тук 15 години. 15 години ние разговаряме по официален начин без никакви корупционни практики и някакви лобистки действия. Ние сме се постарали да направим така, че българската страна да бъде улеснена, като получи оферта, която е изключително качествена, т.е. отговаря на това, за което са ни питали. И сме готови в рамките на бъдещи преговори, ако въобще има такова нещо, което в момента няма, да търсим варианти за оптимизиране на офертата. Ние имаме изключително високи стандарти на етичност.Обвинения в неправомеерни действия за нас е недопустимо, когато няма такива доказателства. Искам да помоля представителите на българската общественост също да спрат с абсолютно необосновани обвинения в корупция или в някакви други неправомерни практики. Няма никъде доказателства, няма повдигнати обвинения, няма съдебни дела, няма никъде производства, които да докажат, че това, което се твърди е вярно. Ние по този начин не работим. Не искаме да обвиняваме правителството в неправомерни практики или нещо такова.

„Гарантирам от СААБ, че офертата, която се дали за 10, а не за 8 изтребителя, влиза в рамикте на бюджета. При закупуване на оръжието от т.нар.трети страни така е направена офертата, че 1,5 млрд. лв. без ДДС ще стигнат“, каза още Красимира Стоянова.