Комисията по отбрана ще обсъжда избора на изтребител. Какво мисли председателят й?

12.01.2019 г. Комисията по отбрана ще обсъжда избора на изтребител. Какво мисли председателят й?

 Във вторник Комисията по отбрана на закрито заседание ще вземе отношение по искането на правителството Народното събрание да му даде мандат да преговаря със САЩ за закупуване на изтребители  F-16. Председателят на комисията и депутат от ПГ на ГЕРБ ген. Константин Попов говори по този въпрос днес в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Със закупуването на F-16 осигуряваме модернизацията на ВВС, каза той.  По думите му F-16 e добра машина.

Otbrana.com

В България липсват специалисти, които да разбират F-16 напълно, смята ген. Попов. Точно затова ще са необходими продължителни преговори, които могат да продължат дори години, с цел да се постигне консенсус, относно бойни способности и цена на самолета. "За целта трябва да се сформира екип, а нямаме кой знае какви специалисти.", заяви изненадващо ген. Попов. Той се поправи после, като посочи, че специалисти всъщност има у нас, но те са твърде малко, съобщава epizentar.

Ген. Попов посочи, че купувайки F-16 в България ще бъдат осигурени модернизацията и развитието на Българската армия и в частност Военновъздушните сили. По думите му, "много неща влияят върху този избор и договорът трябва да бъде подписан поне от четирима министри", с което да се гарантира, че е взето най-доброто решение.

Всяка машина има своите положителни и отрицателни качества. F-16 е един прекрасен самолет, особено когато говорим за един F-16, какъвто ние искаме. И сме изпратили запитване да ни дадат отговор, какъвто е блок 70. Всъщност когато казваме, че купуваме F-16 ние, трябва да помислим какво всъщност правим - осигуряваме развитието на българската армия, модернизацията и в частност на ВВС, интегриране в структурите на НАТО и почва да се разчита все повече на наши стратегически сили“, обясни депутатът от ГЕРБ и бивш командир на военно-въздушните сили. 
По думите му „Грипен“ също е прекрасна машина, но когато се говори за това, че сме в един отбранителен съюз и там имаме съюзници, това определено носи някакъв позитив по време на избора на самолет. 
„В края на краищата, когато започнеш да използваш това, което си купил, ако е в една изключителна критична ситуация, когато идва военен конфликт, е хубаво да се обърнеш първо към своя военен съюзник. Когато този съюзник е САЩ, с който имаш стратегическо партньорство, това определено носи сериозни позитиви.

Разбира се, техниката е важна, финансовите разчети са важни, те са огромни средства, но не може да се изпуснат и много други неща. Много други неща влияят върху този избор. Предложението на правителството е договорът да бъде подписан поне от четирима министри“, коментира още ген. Попов. 
Той обясни, че поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дългосрочен план в сравнение с тази на „Грипен”, но потвърди, че все още не са ясни точните суми. 
„Точно цифрите за поддръжката ги няма. Ако ги искаме, трябва да отидем на конкретни разговори, но не мога да разбера защо не искаме да отидем на тези разговори”, каза ген. Попов. 
Лобистите са тези, които оказват неформален натиск за вземане на политическо решение. В този случай решението се взима от министрите, министър-председателят и Народното събрание. Те са обект на лобизъм. Всеки има право да защитава и да представя своя продукт. Това, което направиха американците, е съвсем нормално”, каза ген. Попов. Той не може да разбере какво предлагат критиците на процедурата в лицето на БСП, Марешки, Сидеров, включително и на президента Румен Радев. "Да върнем процедурата отначало, да дойдат изборите, да започнем преговори отново", попита ген. Попов, заявявайки и че винаги е странял от това да коментира по-конкретно думи на държавния глава, въпреки че се познават отдавна.  Той отказа да коментира думите на президента, че в процедурата има лобизъм и решението за избор на Ф-16 е троен удар върху България, припомни обаче постовете, на които Румен Радев му е бил заместник.

 "Има някаква нервност, има някакви думи... Има смесване на политика и професионална отговорност", допълни Константин Попов и обясни, че с решението на комисията и предложението на правителството се дават една рамка и свободата на правителството да преговаря, подчерта Попов.

Той обясни, че в подадените до този момент оферти липсват цените по поддръжката и именно това ще бъде обект на преговори. За да имаме точни цифри, трябва да отидем на преговори. Точно за това са необходими тези преговори", посочи Константин Попов и допълни срока - около 4 месеца.

 "Аз не мога да разбера защо не искаме да отидем към преговори", заяви още той. Депутатът отрече да е имало натиск от американска страна за избор на офертата на "Локхийд Мартин". По думите му естествено е всяка страна на представя своя продукт и точно това е направил Съливан по време на посещението си у нас. Това е било напълно коректно и е положително, че представителите на държавата, с която си говорим са явни.

 По думите на ген. Попов и по информацията, с която той разполага, с поддръжката офертата F-16 не е най-скъпият, а в дългосрочен план е напълно съизмерим с "Грипен", най-скъпият е "Юрофайтър". Различни са подходите, които се предлагат в офертите и затова трябва да има процес на преговори, обясни ген. Попов. `