Запасните в Раковски – със заслужено уважение от местната власт

25.01.2019 г. Запасните в Раковски – със заслужено уважение от местната власт

 Албена Иванова

С "Велик е нашият войник"  и стихотворението на Стефан Кривчев,  посветено на  загиналите във войните  раковчани,  започна отчетното събрание на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в гр. Раковски. Гости на форума бяха заместник-кметът  на община Раковски Божидар Стрехин и председателят на областната структура на СОСЗР в Пловдив ген. Янко Янев.

Председателят на събранието, в което участваха близа 70 от членовете на организацията, бе сержант от запаса Любомир  Стрехин. Председателят на Общинската организация на СОСЗР подполковник от запаса  Стефан Марушкин направи анализ на световната социално -икономическа и политическа обстановка като акцентира върху глобализацията , бежанската вълна към Европа , тероризма и сблъсъка между етнически и  религиозни общности, недостига на природни ресурси. Той  насочи вниманието и  към  военно-политическата ситуация,  където настъпиха сериозни промени в стратегическото  пространство  и засегна  горещите точки на света, където все още продължават военните конфликти като Сирия и Афганистан.

В доклада си подполковник Марушкин направи сериозен анализ и на вътрешно- икономическата и социална ситуация в държавата като наблегна на  проблемите с корупцията на всички нива, лошото състояние на здравеопазването, ниското качество на живот и обедняването  на голяма част от населението и в частност на пенсионерите.

Докладчикът изрази безпокойство, относно обстановката във въоръжените сили и структурите за сигурност. Марушкин подчерта, че в армията и полицията има сериозен недостиг на личен състав, а модернизацията на въоръжените сили среща проблеми, свързани главно с недостатъчния военнен бюджет и съмненията за корупция по сключването на договорите в тази връзка.

Подполковник Марушкин припомни на членовете на местната организация на СОСЗР за проявите на структурата, за  мероприятията и честванията с  участие на нейните членове.  Отчете се добрата работа на местната организация през изминалата година и запазването на членския състав. Той съобщи за доброто сътрудничество с община Раковски и с кмета Павел Гуджеров, както и с отдел "Култура" , кметовете на неселените места в общината и успешната съвместна работа с читалищата.

Подп. Марушкин отчете широкия отзвук, който получи събитието, свързано с откриването на паметника на загиналите във войните за национално обединение от гр. Раковски. Той не пропусна да изкаже благодарност на всички , които дариха средства или безвъзмезден труд за изграждането на мемориала, като най-голяма благодарност заслужават гражданите на Раковски, дарили сумата от 25 000 лв. Това е най -голямата сума постъпвала в касата на общината  от дарения за подобна кауза, изтъкна подп. Марушкин. Продължава работата по завършването на мемориалния комплекс с изграждането на ниша-постамент  и облагородяването на района около него.

Като заслуга на местните запасняци бе отчетено и почетното членство на кмета на общината Павел Гуджеров в СОСЗР, което още повече затвърди и издигна авторитета на на общинската организация.

Със заповед на председателя на СОСЗР ген.Златан Стойков бяха отличени  офицери от запаса и граждани на Раковски. Грамота „110 години СОСЗР” получиха заместник-кметът  Божидар Стрехин, сержант от запаса Любомир Стрехин, секретар на СОСЗР в Раковски, инж. Емил Марушкин, инж. Петър Говедаров, инж. Иван Гачев, Георги Ружин - графичен дизайнер, Атанас Москов – скулптур и сержант от запаса Петър Доев. Всички отличени имат сериозни заслуги за изграждането на паметника на загиналите във войните за национално обеднение от гр.Раковски .

За членовете на организацията навършили кръгли години през изминалата година по традиция  бяха връчени  поздравителени адреси и плакети за спомен.