Полк. В. Цветанов: Служих в ГЩ, не съм имал намерение да бягам при война

30.01.2019 г. Полк. В. Цветанов: Служих в ГЩ, не съм имал намерение да бягам при война

 „Служих и в Генералния щаб преди правителствата на г-н Борисов. Служих в Генералния щаб, и след това и в Министерството на отбраната, когато г-н Борисов също оглавяваше правителства. Нито съм участвал в купуване на "техника за бягане", нито съм бягал! А по онова време г-н Борисов също беше „управляващ”!“ Това пише до „Otbrana.com“ полковник от запаса Валентин Цветанов по повод думите на премиера, че Генщабът е купувал техника, за да бяга при война.

Otbrana.com

Позицията на полк. Валентин Цветанов, служил до 22.02.2015 г. в МО, вкл. и на длъжността  "заместник-директор на дирекция "Операции и подготовка" 

Преди близо четири години написах мое лично отворено писмо до г-н Константин Тренчев, провокирано от негови думи спрямо хората в Българската армия, а именно „Това не е никаква армия, това са едни торбари-тъпанари по 120 кила, които вече за нищо не стават".  

Тогава някои медии дадохте гласност на моята позиция по повод казаното. Надявам се, че бихте направил това и сега.

За да изразя отново писмено своя лична  позиция, като офицер и вече в качеството си и на гражданин, който не е в редовете на Българската армия - съм провокиран от думи на министър-председателя, г-н Бойко Борисов. Държа да подчертая, че лично не съм ги чул или видял, а за тях съм прочел в пресата, вчера, 29 януари. И понеже те се отнасят за структура, в която съм служил през визираното време - съм изпратил електронно писмо до Пресцентъра на Министерството на отбраната, копирано и до други отговорни фактори.

В това мое писмо е записано следното:

Уважаеми г-да от Пресцентъра на Министерството на отбраната,

Предоставям на Вашето внимание следното, което разбира се не е убягнало от погледа Ви и моля за Вашия отговор. 
Според заглавие в segabg.com, "Борисов: Генщабът е купувал техника, за да бяга при война". Цитат от публикацията: „Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника и то само във Военновъздушните сили. И нямат вътре една пушчица, едно патронче не могат да изстрелят - техника за бягане, да се изнесат от Генералният щаб и всички управляващи бързо при война”.

Изразявам личната си позиция на офицер от Българската армия. Служих 38 години и половина във Въоръжените ни сили! Служих и в Генералния щаб преди правителствата на г-н Борисов. Служих в Генералния щаб, и след това и в Министерството на отбраната, когато г-н Борисов също оглавяваше правителства. Нито съм участвал в купуване на "техника за бягане", нито съм бягал! А по онова време г-н Борисов също беше „управляващ”!

Ако такива думи са отправени от един министър-председател - бих очаквал да ги докаже! Той самият е бил на борда на "такива, според него" средства!

Интерес би представлявало, може би не само за мен, мнението и на поне няколкото генерали, били началници на Генералния щаб (началници на отбраната) в последните поне десет години! Бих желал да прочета тяхното мнение!

Интерес би представлявало, може би не само за мен, и мнението на министъра на отбраната, който съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили е непосредственият началник на началника на отбраната! Нали, съгласно чл. 25, ал. 1 от същия Закон, министърът „ръководи и отговаря за провеждането на държавната политика в областта на отбраната на страната”. Закупуването на военна техника е елемент от тази политика. А според чл. 31а от Закона, министърът утвърждава определени програми и/или проекти за инвестиционни разходи за придобиване и/или модернизация на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили”.

Ще очаквам Вашият отговор!
С уважение,
полковник Валентин Цветанов (о.з.)
служил до 22.02.2015 г. в МО, вкл. и на длъжността 
"заместник-директор на дирекция "Операции и подготовка"