Военнослужещи от СКС се завърнаха от успешна мисия в Афганистан

05.02.2019 г. Военнослужещи от СКС се завърнаха от успешна мисия в Афганистан

 Otbrana.com

„Всяко завръщане на наш контингент е символ на победа. Вие можете да се гордеете, че за пореден път участвахте пълноценно в мисията на НАТО в Афганистан, с което допринесохте за обогатяването на натрупания опит и доразвиването на способностите по осигуряване на Комуникационно-информационната поддръжка, както на Националния модул, така и на Българската армия като цяло”. С тези думи заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов приветства завърналите се от участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” (Resolute Support) в Афганистан, 16 военнослужещи от Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F).

Тържествената церемония се проведе във военно формирование 28860-Горна Малина с посрещане на бойното знаме на формированието и слово на командира на Мобилната КИС – полковник Димитър Хлебаров. „За един командир най-голямата награда е да посрещне своите подчинени след успешно приключване на мисията”, подчерта в словото си полковник Хлебаров и поздрави с „добре дошли на родна земя” военнослужещите от Групата.

„Най-важно е, че се върнахме живи и здрави, и че оставихме своя отпечатък в Афганистан, изпълнихме в пълен обем всички поставени задачи и получихме отлична оценка от Командващия на мисията на НАТО – „Решителна Подкрепа” – генерал Скот Милър”, каза командирът на Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F) капитан Калоян Стоянов. Той изказа благодарност на ръководството на Съвместното командване на силите за цялостната подкрепа по време на подготовката, осигуряването и ежедневната поддръжката по време на мисията.

Основна задача на българските специалисти от DCM-F бе да осигурят мрежова, видео-телеконферентна и радио поддръжка на мрежите на комуникационно-информационната среда на НАТО в Щаба на мисията, както и да поддържат преносимата кабелна среда и централния „Service Desk” на НАТО. Командирът на Групата за КИП от своя страна изпълняваше и длъжността началник на отдел „Планиране и операции“ в командната група на Resolute Support Signal Support Group на операцията.

За успешното приключване на мисията и изпълнените в пълен обем задължения и задачи военнослужещите от модула бяха наградени от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и от командващия на Съвместното командване на силите. Наградите връчи генерал-майор Иван ЛАЛОВ.

Протойерей Серафим отслужи благодарствен молебен за благополучното приключване на мисията и завръщане на нашите военнослужещи.

На церемонията участваха офицери от СКС и заместник-кметът на община Горна Малина г-жа Цветанка Иванова, съобщавата от Съвместното командване на силите