Бойко Борисов обещава пълна подкрепа на възкръсналото Военновъздушно училище

03.05.2019 г. Бойко Борисов обещава пълна подкрепа на възкръсналото Военновъздушно училище

 Пред състава на Факултет „Авиационен“ той обеща, че догодина през месец октомври автомагистрала „Хемус“ от София ще стигне до Плевен. Така, колкото е времето за път от „Младост“ до Военна академия в София, толкова ще е и това от София до Долна Митрополия, заяви Бойко Борисов. А както знаете – където има път, там има и инвестиции и ние ще възстановим производството, допълни той. Всички завършващи Факултет „Авиационен“ след 1 януари 2020 г. ще имат диплома от новото Военновъздушно училище, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Otbrana.com

Държавата ще възстанови Военновъздушното училище в Долна Митрополия, защото то има голяма перспектива – не само по подготовката на пилотите. Това каза днес при посещението си във Факултет „Авиационен“ в Долна Митрополия премиерът Бойко Борисов, съобщава plevenzapleven.bg . Заедно с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов той участва в работна среща с ръководството на факултет „Авиационен“ на Националния военен университет и командването на Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. На нея бе обсъдена организацията по изпълнение на решението на Народното събрание за откриването на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, считано от 1 януари 2020 г.

Борисов отбеляза, че над 2 млрд. лева ще бъдат дадени за нова техника, с която ще трябва да се борави с майсторство, знания и умения. Това, разбира се, означава и по-добри битови условия, в които ще живеят и цивилни, които предстои да се обучават тук, каза премиерът. Пред състава на Факултет „Авиационен“ той обеща, че догодина през месец октомври автомагистрала „Хемус“ от София ще стигне до Плевен. Така, колкото е времето за път от „Младост“ до Военна академия в София, толкова ще е и това от София до Долна Митрополия, заяви Бойко Борисов. А както знаете – където има път, там има и инвестиции и ние ще възстановим производството, допълни той.

Възстановяването на Военновъздушното училище в Долна Митрополия бе една мечта за няколко поколения, като много хора през годините полагаха усилия това да се случи. Това каза днес в Долна Митрополия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.  Той припомни, че с премиера  бяха в същата зала точно преди 31 дни, когато министър-председателят обеща, че в най-кратки срокове ще бъде взето решението за възстановяването на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Първоначалната идея бе това да се случи за Гергьовден, но премиерът даде инструкции на ресорните министри и ведомства това да се случи до Великден. Защото това, освен денят, в който почитаме един голям християнски празник, е символ на възкръсването на Военновъздушното училище, каза вицепремиерът. Той изтъкна, че всички завършващи Факултет „Авиационен“ след 1 януари 2020 г. ще имат диплома от новото Военновъздушно училище. Красимир Каракачанов не скри, че в историята ни са правени много глупости и безобразия, а някои от тях, за съжаление, няма как да бъдат поправени. Направеното с Военновъздушното училище преди 17 години, е една върховна глупост, за да се стигне до това отново да се инвестира и да се влага ресурс, посочи министърът на отбраната.