Президентът към повишените в звание офицери: „Служете на България с чест и достойнство"

04.05.2019 г. Президентът към повишените в звание офицери: „Служете на България  с чест и достойнство

 Вицеадмирал Митко Петев: „Ще запазим честта на пагона и ще направим всичко необходимо да защитим престижа, свободата и независимостта на Република България.”

Спирдон Спирдонов

В навечерието на 6 май- Ден на храбростта и празник на Българската армия, президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев връчи адмиралски и генералски пагони и поздрави удостоените офицери. Пожела им много здраве, сили, вяра и енергия в тяхната високо отговорна дейност. Не забравяйте, продължи той, че към вас има високи изисквания и големи обществени очаквания за съхраняване и издигане авторитета на Българската армия и развитие на съвременни отбранителни способности. И още от президента към удостоените с нови звания: ”Служете на България отговорно и всеотдайно, с чест и достойнство!

С укази на държавния глава и по предложение на правителството командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев от 23 юни т.г. заема длъжността „Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз”с висше офицерско звание „вицеадмирал”;  началникът на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили на Република България бригаден генерал Венцислав Мутафчийски от 6 май вече е „генерал-майор“; от 1 юни т.г. полковник Деян Дешков е назначен на длъжността  длъжността "Командир на 61-ва механизирана бригада" със звание "бригаден генерал".

За вицеадмирал Петев президентът каза: „Заемането на тази длъжност е голяма отговорност. Изисква високи компетенции в областта на колективната отбрана, ежедневното отстояване на българските национални интереси и позиции в международна среда, изграждането на ефективна комуникация и координация. Убеден съм, че с Вашите лични качества и висок професионализъм, в които съм имал възможност да се убедя лично по време на съвместната ни работа, Вие ще съхраните и надградите постигнатото от нашата страна, като надежден член на НАТО и на ЕС.”

Следващато висше офицерско звание е резултат на безспорния професионализъм, авторитет, демонстрирани знания и лидерски умения,     каза президентът за генерал-майор Мутафчийски. Той изтъкна неговия международен опит, богатата му експертиза и най-вече резултатите на ръководената от него ВМА, които определи, като гаранция за издигане авторитета на България в областта на военната медицина и за още по-голяма ефективност на ръководеното от него здравно заведение.

Обръщайки се към бригаден генерал Дешков държавният глава посочи „Считам, че това е закономерен и логичен етап от Вашия професионален път. Вашият опит, придобит до момента от всички командни длъжности, които сте заемали в рамките на бригадата и на КСВ, ще бъдат гарант за Вашата успешна командирска дейност в бригадата. Вашият опит и участие в нашите контингенти в Ирак и Афганистан са допълнителен гарант, че Вашата дейност ще бъде високо ефективна. Очакванията към Вас са големи и аз разчитам, че Вие заедно с подчинения Ви личен състав, ще ги оправдаете.”

Ние осъзнаваме, каза в словото си вицеадмирал Петев, че нашето повишение е признание и към подчинените ни военнослужещи и цивилни служители, към корабните екипажи и бреговите формирования, към военномедицинските кадри и лекарските екипи, към сухопътните подразделения и бойните разчети, в които ние сме израстнали, ръководили и командвали. С тях, подчерта той, завинаги ще бъде свързана нашата съдба. Според него заслуга за повишението имат и онези командири и началници, които са положила огромни усилия за тяхното професионално развитие. Вицеадмирал Петев благодари за оказаната чест и доверие. Благодари, включително на семействата и близките,      една част от които бяха на тържествената церемония. Ние, обърна се той към президента, политическото и военното ръководство на МО, ще останем верни на клетвата, която сме дали пред бойните знамена на Българската армия, ще запазим честта на пагона и ще направим всичко необходимо да защитим престижа, свободата и независимостта на Република България.

Да поздравят удостоените офицери с висши военни звания дойдоха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев,        заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началникът на политическия кабинет на МО Илия Налбантов, главният секретар на президента полковник от запаса Димитър Стоянов, секретарят на президента по сигурност и отбрана бригаден генерал от запаса Стефан Янев, съветникът на президента по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров, съветникът на президента по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев и съветникът на президента по икономика и инвестиции полковник от запаса Илия Христозов.   

 Снимка: Прессекретариат на президента