Във Военния клуб в Казанлък откриват нов клуб на запасното воинство

08.05.2019 г. Във Военния клуб в Казанлък откриват нов клуб на запасното воинство

 В района на 61-ва Стрямска механизирана бригада в града предстои изграждане на православен параклис „Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец“.

Подполковник от запаса Георги Лютаков

Майор от запаса Стефко Михайлов

Областният съвет на СОСЗР-Стара Загора,   стартира   своя  международен  пътуващ семинар от  центъра на Розовата долина  и  столица на тракийските  царе -гр.Казанлък. Началото бе в  конферентната  зала на местния  Военния клуб. Неговата   теоретична  част  имаше  за цел  повишаване  квалификацията  на областния актив  и обучението на ръководния състав  на Съюза  от градовете Стара Загора  и Казанлък.

Семинарът  беше  открит от председателя на СОСЗР на област полковник от запакса Стефан Пенев. В своето  встъпително  слово той посочи, че семинарът има съществено значение  за повишаване квалификацията  на членовете  на общинските съвети от двата най-големи  града  в областа – Стара Загора и Казанлък.

В теоретичната част на събора се включиха почетният член на СОСЗР   капитан от запаса Георги Гьоков - народен представител в  44-то Народно събрание  и  заместни-председател на Комисията по  труда, социалната и демографска политика“, Иво Антонов - директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в  МО, Даниела Коева -заместник – кмет на Община Казанлък, Слави Иванов –младши експерт „Сигурност и управление при кризи и ОМП“ в общината, капитан Бойко Бонев - началник на тактическо отделение в щаба на 2 механизиран батальон в  61 Стрямска механизирана бригада, г-жа Анна Иванова, която отговаря за връзки с общгествеността на военно формирование 22180-Казанлък, старши инспектор Ахмед Ходжов - началник на група „ТП“ при РУ на МВР-Казанлък, почетният член на СОСЗР младши лейтенант от запаса д-р  Чавдар Ангелов - директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и почетният член на СОСЗР младши сержант от запаса д-р Момчил Маринов -директор на Исторически музей „Искра“ гр.Казанлък.

В своето Георги Гьоков акцентира върху проблемите на демографската политика, доходите на хората, безобразното здравеопазване, образованието и престъпността. Посочи, че съществено влияние върху демографското състояние на държавата имат ниската раждаемост, високата смъртност, застаряването на населението и емиграцията на младите хора. Разкри, че по ръстта на доходите и пенсиите сме последни в Европейския съюз, 22% от населението живее под линията на бедността, здравеапазването ни е в ужасно състояние, съсипано е професионалното образование и  се подменя историята ни. Според него не е правилно висококвалифицирани кадри  да получават по-ниски доходи от хора с ниско образование, в това число и без такова. А здравеопазването е без социална функция. И затова хората се молят да не се разболяват, защото нямат необходимите средства за лечение.  Г-н Гьоков отговори задълбучено на въпросите на офицерите от запаса Христов, Вачев, Даскалов, Станчев, Христо Иванов, Богомил Йорданов  и на старшиан от запаса Злати Милчев.

Даниела Коева се спря на благострояването в общината. Според нея присъединаването на България към Европейския съюз е било  правилно решение. Според нея, демографският проблем е само български, но  и европейски. Посочи, че негативите в нашето общество се получават, когато механично се пренася чуждият опит в нашата държава. Насочи вниманието към финансирането на общината по европейски и местни проекти, инфраструктурата, училищата, детските ясли и градини, въвеждането  на седем електробуса  в градския транспорт, събирането на битовите отпадъци, образованието, ремонта на сгради и хигиенизирането. Пособено бе, че откриването на Техническия колеж към ТУ-София,  е дало  възможност да започне  подготовката на кадри с висше образование за промишлените заводи и предприятия в общината-АД Арсенал и др. Г-жа Коева  изтъкна, че през изминалите 8 години управление на екипа на г-жа Галина Стоянова, няма закрити училища. Вложените средства в образованието са за създаване на по-добра и модернизирана учебна база,  както  за предучилищно, така  и за училищно образование не само в гр. Казанлък, но  и в редица общински  селища. Обновена е значителна част от градската среда в кв. Изток, възстановена  е асвалтова настилка на редица градски улици, изградени са нови паркове и детски площадки. Такса битови отпадъци не е била вдигана от 2011 г. И всички тези действия на общинската власт са били  в интерес на гражданите на община Казанлък. Отговори задълбучено на зададените въпроси за основния ремонт на надлез „Ка-текс“, за индустриалната зона, общинския лагер  в с. Равда, газификацията и др. Един от проблемите, според г-жа Коева, е трудното паркиране на МПС в центъра на града. С въвеждането на електробусите  значително се повишило нивото и качеството на градския транспорт. Стремежът на екипа ни  ще бъде да убедим гражданите на Казанлък да използват по-често този транспорт, изтъкна в заключение на отговорите на зададените въпроси, заместник-кметът на Общината. Г-жа Коева бе наградена с грамота от Областния управител, командира на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и председателя на Областната организация на СОСЗР по повод 75-та годишнина от  края на Втората световна война.

 Третият съдоклад бе изнесен от капитан Бойко Бонев от 2 механизиран батальон в гарнизон Казанлък  на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Обстойно се спря на поуките от военни учения на НАТО, създаването на работни групи за внедряване на положителния опит от теорията и практиката на учебно-възпитателния процес в армията, липсата на млади офицери, сержанти и войници, трудностите в обучението от руски военни стандарти към натовски, проблемите с камуникирането  при учения на Алианса,  поради недостатъчното владеене на английски език и др. Отговори изчерпателно на зададените въпроси  на  официрети т запаса Христов, Йорданов и др.

Иво Антонов говори за опазване и съхраняване на културно-историческото наследство, за паметниците на опълченците, на 23-ти пехотен Шипченски полк и за разгрома на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Задълбучено отговори на въпросите за военните паметници, паметника на подпоручик Жельо Манолов и паметните плочи на редица български  военни пълководци, на офицери, подофицери и войници  на наша земя и в чужбина.

Определен интерес предизвика и съдоклада на старши инспектор Ахмед  Ходжов от РУ на МВР-Казанлък, който говори за създаването на ред, спокойствие и сигурност на гражданите  на Община Казанлък, за възникнали   проблеми от битов характер и за използването на превозните средства с животинска тяга в градски  и извънградски условия. Посочи, че в РУ на МВР-Казанлък, стриктно се следи за действията на криминалния контингент и на малцинствата. На зададените въпроси даде обстоен отговор. Бяха отправени  и редица предложения към МВР-Казанлък по обсъжданите теми.

С докладите на директорите на музеите в Казанлък теоретичния семинар премина изцяло на историческа тематика. Директорът на Националния парк-музей „Шипка –Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов посочи, че Националният музей  е създаден и открит на 5 октомври 1956 г. и разположен на площ от 7000 дка.   Като  българска светиня на нашата свобода и  държавност той  представлява комплекс от паметници, възстановки на позиции, батареи и землянки. На територията на Шипченския проход са издигнати 26 паметника. Първите паметници са руски от 1878-1881 г. Българските паметници са на 3-та и 5-та опълченски дружини, издигнати през 1910 г. Спря се и на „Паметника на свободата“ на връх Шипка,  открит през 1934 г. Изтъкна, че 97 години след полагането на основния камък и 85 години след тържественото освещаване паметникът има технически паспорт. Благодарение на него ще може да се изготви инвестиционен проект за реставрационно-ремонтни дейности. Преди това той е бил нанесен върху геодезическата карта на България и се е сдобил с акт за държавна собственост. През 2019 г. предстои да бъде извършена консервация на бронзовия (месингов) лъв. За това е имало проект и е предсти да се направи избор на фирма изпълнител. Това уникално съоръжение с височина 31 метра и 50 см и с  894 стъпала до подстъпите си, буди удивлението на всеки родолюбец и си струва неговото обновяване.  Беше съобщено, че през 2018 г. паметникът на свободата е бил посетен от близо 80 хил. души и като такъв е бил най-посетеният обект в Община Казанлък.

Д-р Ангелов обърна внимание на участниците в теоретичния семинар и върху състоянието на Дома паметник на вр. Бузлуджа. Той посочи, че същият никога не е бил в състава към Националния парк-музей и за неговото окаяно състояние вината е на други. Музеят се грижи  за паметниците на Хаджи Димитър и загиналите му четници, за основателите на БРСДП и на загиналите партизани от Габровско-Севлиевския партизански отряд. Под негови грижи е и паркът край с. Шейново. По най-категоричен начин д-р Ангелов посочи, че войводата Хаджи Димитър пада убит на вр. Бузлуджа. Рано или късно историята ще го реши спора за мястото на неговия гроб. Той припомни две важни дати за календарната 2019 година,  който българското общество тържествено ще отбележи - 20 юли -151 години от смъртта на Хаджи Димитър и неговите четници на вр. Бузлуджа и 26 август-85 г. от откриването на „Паметника на свободата“ през 1934г на вр.“Св. Никола“. Покани присъстващите за активно  участие в тържествата.

Последният  съдоклад като презентация на тема „Военните паметници в Казанлъшкия регион“ изнесе д-р Момчил Маринов - директор на  Исторически музей „Искра“. Той посочи, че заедно със секретаря на Общинската организация на СОСЗР-Казанлък майор от запаса Стефко Михайлов  съвместно  работят по създаването на идеен проект за издирването, проучването, регистрирането, картотекирането, опазването, поддържането, въстановяването и изграждането на военни паметници на територията на общините Казанлък, Павел Баня, Мъглиж, Гурково и Николаево. Точно от тези общини се извършва мобилизация за попълване на личния състав на 23-ти пехотен Шипченски полк за участие във Балканските войни 1912-1913 , Първата  световна война 1915-1918г. и Втората световна война-1944/1945г. До края на календарната 2019 г. ще бъде  създадена, публикувана и разпространена карта с военните паметници в Казанлъшкия регион. Разясни, че думата паметник е от памет, което ни задължава да тачим, пазим и поддържаме тези военни исторически дадености за възпитание на българския народ и особено на подрастващото поколение в дух на патриотизъм и родолюбие. Д-р Маринов приветства идеята на Общинския съвет на СОСЗР да се преименува  площад на името на командира на 23-ти  пехотен Шипческки полк от Балканската война полковник Иван Пашинов и да се постави паметна плоча на къщата, в която е живял полколковник Мартин Мартинов-последният командир на  „Лудия полк“ във връзка със 120 години от рождението му . По време на презентацията при показа на военния паметник в с.Дъбово, общ. Мъглиж  развълнувано се включи г-н Антонов: “Аз съм тясно свързан с градовете Казанлък и Ст.Загора. Моят род е от с.Енина, Казанлъшко и от с.Дъбово. Прадядо ми запасен подпоручик Димитър Попов от 1-ва дружина на 23-ти пехотен Шипченски полк, родом  от с.Дъбово е убит на 2.11.1912г на височината Мал тепе при Одрин. Неговото име е изписано най-отгоре на една от плочите на този паметник“.

След приключване на презентацията на д-р Маринов поолковник от запаса Стефан Пенев връчи  на всички докладчици, в т. ч. и на г-н Антонов,  грамоти за активно участие в теоретичната част на семинара. Изрази своята  и на всички участници в мероприятието гореща признателност към  тях. Отправи и пожелание към Общинската организация на СОСЗР-Казанлък за успешно справяне с нелеката и високоотговорна задача за подготовкана ни провеждането на Втория национален събор на запасното войнство под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов през септември т.г.

Програмата на семинара предвиждаше посещения на Велико Търново, Русе, Букурещ, Констанца, Варна, СОК „Камчия“ и Бургас. Разгледани  редица исторически и културни обекти, обмяна на опит с Националната асоциация на резервистите и военните пенсионери на Румъния в Букурещ, с регионалната структура на A.N.C.M.R.R. в Костанца, областните структури на СОСЗР в гр.Варна и Бургас. В СОК „Камчия“ се планираше тържество, посветено на 9 май-Ден на победата съвместно с български и руски военни ветерани от Втората световна война.

Главният специалист във Военен клуб - гр. Казанлък, г-н  Бедрос Азинян  в знак на благодарност  към  Министерство на отбраната и министър Красимир Каракачанов, за издаването на книгата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“, връчи на г-н Антонов екземпляри на  творбата, чието представяне се предвижда да бъде на 16 май. На същия ден са предвидени още две  знаменателни  събития  в Казанлък с патриотична, гражданска и  историческа  значимост. От 10. 30 ч. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада-гр.Казанлък,  командирът бригаден генерал Пламен Йорданов, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприян и кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова ще проведат тържествена церемония  по полагането на основния камък за изграждане на православен параклис „Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец“. Същият ден от 16 ч. във Военен клуб – Казанлък, тържествено ще бъде открит Клуб на запасното войнство на СОСЗР.