Полк. Димитър Стоянов: Ще получим изключително скъп самолет с ограничени възможности

11.07.2019 г. Полк. Димитър Стоянов: Ще получим изключително скъп самолет с ограничени възможности

 Otbrana.com

Не е имало битка срещу Ф-16. Президентът Радев поддържаше качествата на Ф-16. Но винаги сме искали честна, открита процедура с ясни правила. Днес от зам.-министър Запрянов научаваме, че има изменение на ситуацията, подготвена от МО.

Ние ще получим изключително скъп самолет с ограничени възможности.

Преговорният екип какво е постигнал? Има ли въоръжение по въздух земя, имали ли бомби с лазерно насочаване? Не! Това разкри полк. Димитър Стоянов, главен секретар на президента Румен Радев, в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Способностите на този самолет са сведени до тези, използвани до 1913 година!

Въоръжението на самолета е изключително слабо!

Видял съм договора и на базата на това мога да кажа, че са намалени двигателите.

Рискът за намаляване на програмата е огромен!

 Той разби на пух и прах сделката и остро разкритикува преговорния екип, който не е защитил предварителните договорености.

Самолетът ми харесва, не ми харесва начина, по който подходи българското правителство, подчерта полк. Стоянов.

Американската страна е казала, че същестува известен риск, разкри той.

По-рано през деня Епицентър.бг публикува протокола, подписан на 17 май т.г., с който е орязан пакета по сделката с Ф-16.

Според документа, България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.

При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12. Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12. 
Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12. 
Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65. 
Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България. 
Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един. 
Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане. 
Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас. 
В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г. 
Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г. 
В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна - крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.

 

Редакцията на Епицентър.БГ разполага с документа, с който България и САЩ се споразумяват по пакета за придобиване на изтребители Ф-16.

 

Протоколът за преговорите по цената на пакетната сделка за Ф-16 е подписан от командващия българските ВВС ген.-майор Цанко Стойков и Мишел Хизон, директор на департамент в Агенцията за сътрудничество по отбрана и сигурност, на 17 май.

Преговорите са се състояли между 8 и 14 май в САЩ. 
България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.

В искането за обвързваща оферта бяха поискани 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване), още толкова GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване) и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39. 
След промените в пакета остават само бомбите Mk 82, както и учебните боеприпаси от същия тип. Наличните свободнопадащи бомби Mk 82 обаче не са адекватни за съвременни бойни действия и практически принизяват новите F-16C/D до нивото на наличните МиГ-29, които също могат да използват свободнопадащи бомби с доста прилична ефективност.

 Намаляват се и бройките на целеуказващите контейнери AN/AAQ-33 Sniper ATP от четири на едва два. 
При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12. 
Пусковите установки (релси) за ракетите „въздух-въздух” LAU-129 (това са своеобразни преходници между точките за окачване под крилото и самата ракета, защото без тях поставянето на ракетата „въздух-въздух”е невъзможно) се намаляват от 48 (по шест на самолет) до едва 26 (3,25 на самолет).

 Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12. 
Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12.

 Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65. 
Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България (т.нар. „техническа аптечка”).

 Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един. 
Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане(FOB – Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево.

Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.

 Цялостна поддръжка в България няма да има - по-сложните системи и агрегати ще се ремонтират зад граница. У нас ще се прави поддръжка на ниво O-Level (линейно обслужване) и до известна степен на I-Level (еквивалентно на поддръжката в ТЕЧ). Тежкото обслужване (D-Level) няма да става у нас.

 Разходите по изграждането на специфичната инфраструктура, необходима за експлоатацията на F-16, разходите по основния ремонт на авиобазата, плюс разходите, нужни за това бойното дежурство да се носи от друга база за поне няколко месеца ще са на стойност около 200 млн. лева, като половината сума е за специфичната за F-16 инфраструктура.
България е поискала да отпаднат разходите за транспорт на оборудването и въоръжението, което върви с изтребителите. Не е прието - цялата организация и нейното заплащане остава в български ръце и се отлага във времето.

България трябва да плати сама транспорта на цялото оборудване от САЩ (с включена застраховка на стоките), прелитането на осемте самолета, както и разходите по складирането на въпросното оборудване в САЩ, защото то става собственост на България, в мига в който се приключи с производството му.

 Вероятно ще трябва да се плати и за оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане.

 В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г.

Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г. 

 В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна - крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.