Как възстановихме честването на празника на Карловския гарнизон?

24.07.2019 г. Как възстановихме честването на празника на Карловския гарнизон?

 Майор от запаса Стефан Груев

Още в началото на настоящата 2019 г. командирът на 61-ва Стрямска Механизирана бригада – Карлово – по това време бригаден генерал Пламен Йорданов, сподели идеята си тази година да се опитаме да възстановим традицията от преди 1944 г., в началото на месец юли по най-тържествен начин да се отпразнува Празника на Карловския гарнизон. Запасното войнство откликнахме с разбиране и готовност за сътрудничество и съвместна дейност по тази идея, като предложението ни бе в максимална степен да включим в инициативата освен всички правоохранителни органи и структури от общината, но най-вече и децата от Клуб – Приятели на Армията от средните училища от региона.

Разработихме Празника под надслов „Криволашка епопея”, защото така се е наричал патронния празник на Стремци, свързан с грандиозната победа на войните от Карловския 28-ми пехотен полк над Тимошката сръбска дивизия при Криволак – Македония по време на Междусъюзническата война 1913 г. Този празник е празник на всички войски от състава на 2-ра пехотна Тракийска дивизия, участвали във войните за национално освобождение и обединение на България: 21-ви пехотен Средногорски полк, 9-ти Пловдивски пехотен на Нейно Величество Клементина полк, 27-ми пехотен Чепински полк и 28-ми пехотен Стремски полк. А Стремци са особено много свързани с тези чествания, защото именно след битката при Криволак, за проявеното от тях мъжество и героизъм по време на боевете, те получават прозвището си „железния” полк. През годините до 1944 г. патронния празник на Карловския гарнизон се е чествал с особена тържественост и мащабност, като е включвал заря, факелно шествие, спортен празник, молебен, военен парад, общ обяд.

Замисълът при възстановяването на Празника бе по същество почти да се повтори това, което са правили дедите ни през миналия век. Но динамиката на процесите днес, така и недошлата министерска заповед за отбелязване на празника, както и смяната на командването на бригадата в Карлово /бригаден генерал Пламен Йорданов бе преназначен на нова, по-висока длъжност и за командир на 61-ва МБр бе назначен бригаден генерал Деян Дешков/ осуети предварителния замисъл.

Но останаха основните елементи в предварителния сценарий на плана за честването. Така, на 3 юли 2019 г., с тържествен войнски ритуал – почетен караул и военния духов оркестър, бяха положени венци и цветя на паметника на загиналите за България в района на в.ф.34750. Това направиха полковник Станимир Христов – Заместник командир на 61-ва Стрямска бригада, г-н Стойо Карагенски – заместник-кмет на Община Карлово и полк.о.з.Антон Мерудийски – председател на Общинската организация на СОСЗР – Карлово.

За патронния празник на Стремци слово произнесе военния историк и голям приятел на войните от действащата войска и на запасното войнство в Карлово полковник о.з. доц.д-р Петър Ненков.

Тук с нас бяха и представителни групи ученици от средните училища в региона: от Клуб – Приятели на Армията към Средно училище „Иван Вазов” – гр.Сопот с ръководител на Клуба г-жа Ралица Димова /поради служебни ангажименти тя не присъства лично и групата бе ръководена от г-н Петър Берлиев – доказан дългогодишен приятел и съратник на запасното войнство от Розовата долина/; от Клуб – Млади възрожденци към Професионална гимназия „Ген.Владимир Заимов” – гр.Сопот с ръководител г-жа Теодора Александрова, както и ученици от Професионална гимназия по икономика „Тодор Влайков” – гр.Клисура, водени от дългогодишния наш сътрудник и приятел там – учителя по история г-н Григор Марков.

След ритуала по поднасяне на венци и цветя, преди шествието по паметните места на войнската слава на Карловския регион, всички се отправихме към Музея „Стремци”,  намиращ се в района на бригадата, където ни очакваше капитан Пламен Георгиев. Той бе участник преди малко повече от 20 дни при посещението ни на паметните места на войнската ни слава – височината Кала тепе при Дойран и връх Каймак Чалан. Той разказа на учениците за вълнуващите ни преживявания там и показа какви автентични артефакти намерихме на позициите – осколки от мини и снаряди, гилзи, заградителна бодлива тел, както и взетата пръст от легендарния връх Каймак Чалан – с основание наричан още „Македонската Шипка”.

По-нататък маршрута на шествието премина по места в Карлово, неразривно свързани – пряко или коствено, с бойната слава на Стремци. Военният барабан и неговия тържествен и впечатляващ маршеви такт ни съпровождаше навсякъде, а гражданите се спираха и правеха път на шествието от млади хора. С нас начело бяха и знамената на България и на Община Карлово – носеха ги ученици от присъстващите представителни групи от училищата, а знамето на Общинската организация на СОСЗР – Карлово бе в ръцете на главния знаменосец на организацията майор о.з. Валентин Панчев – секретар на дружество „Дойчин Бояджиев” – СОСЗР - Карлово. Поклонихме се пред паметните плочи в Алеята на войнската слава – втория етап от нейното изграждане вече е завършен и скоро предстои тържественото ѝ откриване. Преминахме и пред национален музей „Васил Левски”, улица „Криволак”, плочата на Христо Фъргов, улица Стремски полк – всички тези обекти са свързани със Стремци и полк.о.з.доц.д-р Петър Ненков аргументирано и увлекателно го обоснова пред присъстващите. След това, пред родната къща на академик Никола Лазаров, ученичката от ПГ „Ген.Владимир Заимов” – Сопот Ралица Драганова разказа за големия скулптор и за познатия на всички цикъл негови пластики „Те победиха”. На площад „Васил Левски” и Паметника на Апостола Директора на Исторически музей – Карлово асоцииран член Мария Деянова разказа за историята на изграждането на паметника и приноса на запасното войнство в онзи период за това дело. На улица „Полковник Бочев” ученика от СУ „Иван Вазов” – Сопот Петър Атанасов разказа защо улицата е наименувана на полк.Иван Бочев, а пред къщата на Даскал Ботьо Петков ученика Ангел Гърдев от ПГ „Ген.Владимир Заимов” – Сопот обоснова ролята и приноса на бащата на поета-революционер Христо Ботев за формирането на онзи дух на родолюбие и патриотизъм в нашето минало, който роди и закърми хиляди и хиляди достойни синове на Майка България. Пред паметната плоча на маестро Георги Атанасов Зюлфие Джамбаз от ПГИ „Тодор Влайков” – Клисура разказа за първия капелмайстор на 28-ми пехотен Стремски полк, а на улица „Александър Стамболийски” – там, където са се провеждали до 1944 г. шествията на носителите и кавалерите на ордена „За храброст”, Светозар Юнаков от СУ „Иван Вазов” – Сопот ни разказа за историята и традициите при честването на този орден – единствения български орден, присвояван само и единствено за реални бойни подвизи по време на война.  Пред паметника на големите карловски дарители братя Евлоги и Христо Георгиеви, ученичката от ПГ „Ген.Владимир Заимов” – Сопот Зорница Одаджиева ни запозна с техния живот и дейност, а завършвайки марша пред плочата на Райна Касабова, Нели Шанкова от ПГ „Ген.Владимир Заимов” – Сопот ни разказа за първата жена в света, участвала в боен авиационен полет.

Накрая, на голямата сцена в центъра на Карлово, заключително слово за бойния път на Стремци във войните за национално освобождение и обединение на България произнесе полковник о.з.доц.д-р Петър Ненков. Преди това всички присъстващи се насладихме на една прочувствена и пламенна декламация на Ботевата „Моята молитва”, която 7-годишния син на старшината от 61-ва бригада Димитър Нанков, Борис Нанков ни поднесе. Малкият декламатор, както и брат му – 11-годишния Димитър, също бяха с нас на позициите на Дойран и връх Каймак Чалан – там те също ни зарадваха с подобни изпълнения.

На финала на тазгодишното подновено след толкова много години честване Празника на Карловския гарнизон, с концертна програма на военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада под диригентството на ст.лейтенант Йордан Илиев, празника бе закрит.

Запасното войнство бяхме удовлетворени от дейността ни по повод честването, защото на практика основните идеи и дейности бяха наше дело, а за догодина си пожелахме да обогатим и разширим програмата така, че празника напълно да съответства на значимостта и ролята му в живота на гарнизона.