СОСЗР-Троян, утвърждава единението на запасното войнство

28.07.2019 г. СОСЗР-Троян, утвърждава единението на запасното войнство

 Почетоха паметта на Никола Войновски – военен ръководител на Ботевата чета. Генерал Златан Стойков награди Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир.

Полковник от запаса Павел Станев, главен секретар на СОСЗР

Представителна група начело с ген. Златан Стойков, председател  на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСР), участва в мероприятията, посветени на 143 години от гибелта на Никола Войновски, военен ръководител на четата на Христо Ботев. Проявите бяха в Троянския балкан, високо в Стара планина в района на Националния парк „Централен Балкан” пред изградения през 1967 г. паметник на лобното място на героя  в района на хижа „Хайдушка песен”.

 Програмата включваше: поход от местността „Богоя” до паметника на Никола Войновски и автопоход за по-възрастните участници,  панихида и водосвет за почитане паметта на загиналите и здраве на участниците при заслон параклиса на „Св.Георги” и традиционен събор в района на хижа „Хайдушка песен”.

Организатори на тържественото отбелязване на годишнината бяха  Общинската организация на СОСЗР-Троян, НД „Традиция – РК „34-ти пехотен троянски полк” Априлци-Троян-Севлиево,  Община Троян, военно формирование 24430 - гр.Троян, Гарнизонен военен клуб, кметство с.Чифлик, Сдружение „Бъдеще за Чифлик” и туристическите дружества в гр.Троян и с. Чифлик.

Гости на мероприятието бяха Илиан Тодоров - заместник-областен управител на Ловеч, Ангел Ангелов -  заместник-кмет на община Троян, ген. Златан Стойков, Тодор Комитов -  представител на община Троян, полковник от запаса Божидар Борисов - кмет на община Две могили, подполковник от запаса Тодор Радевски - кмет на с.Белиш, Дачо Дачев- кмет на с.Чифлик, подполковник  Калинов- замесник-началник на Военния картографски център (под. 24430) в Троян, бившите началници на военнотопографската служба в БА полк. Н. Владимиров и полк. Вълчо Вълчев, полк.Лъчезар Марковски - бивш началник на Военнотопографския институт и проф.Цветан Миховски – началник на Института по животновъдството и земеделието в гр.Троян. Добро впечатление направи  участието на доста млади хора, ученици и деца.

Пред паметника на Н. Войновски, председателят на общинската организация на СОСЗР-Троян, подполковник от запаса Тотю Ангелов говори за живота и революционната дейност на Ботевия четник, който е роден в габровските колиби Бойновци през 1849 г. След завършването на трети клас Никола отива в Галац , Румъния, където продължава образованието си. Надарен с буден ум, бързо научава 5 езика: румънски, гръцки, френски, италиански и руски език. По-късно отива в Одеса, където завършва Юнкерското военно-пехотно училище и получава чин поручик от руската армия. Тогава идва и историческият момент. Христо Ботев набира будни българи-родолюбци за формиране на чета. Никола Войновски веднага се отзовава. Той бързо се превръща в един от най-доверените  хора на войводата. На него Ботев поверява планирането и провеждането на първия и най-важен етап от бойния път на четата – преминаването на р.Дунав и стъпване на българския бряг. Безкръвно е овладян пътнически кораб на една от големите европейски държави. Четниците са облечени в достолепни униформи с национални символи, оборудвани са в пълно бойно снаряжение и развяват бойното знаме. Така чрез перфектния план, разработен от Войновски, австрийската преса представя четата като високо организирана  бойна част, преследваща националните идеали.

Това е голяма  стратегическа победа за българската кауза. Известен е героичният път и злочестата участ на четата. След поредица от тежки сражения, драматизъм, героизъм и саможертва четата е разбита в полите на Врачанския балкан. Пада убит и войводата Хр.Ботев. Останалите живи четници се разпръскват и на групи търсят закрила в Балкана, като са подложени на непрекъснато преследване с цялата сила на Османската империя. В условията на непрекъснато преследване Н. Войновски с още 4 души се добира до планинските ридове над с.Чифлик. На 14 юли 1876 г. в местността „Гребенец” групата е разкрита от черкези. Н. Войновски пада убит от турски куршум. В него са намерени карта на Европейска Турция, бинокъл и компас. След като Ботев пада убит край Враца тези вещи, символи на първенство и водачество, са предадени от Никола Обретенов на военния ръководител на четата.

Така приключва славният път на Ботевата чета, но саможертвата на тези млади и свободолюбиви българи не е напразна. Техният подвиг разбуни духовете на цяла Европа и допринесе за началото на Руско-турската война, донесла свободата на България.

След почитане паметта на героя, паметникът на Н. Войновски беше отрупан с цветя. В района на хижа „Хайдушка песен” пред заслона на параклиса на „Св.Георги” отец Калин направи панихида в почит на загиналите от групата на Н. Войновски и водосвет за здраве на участниците в мероприятията. На събора участваха и представителни групи на ветераните и на военноинвалидите в Троян. След това по традиция в района на хижата се проведе събор с другарски обяд на участниците в тържественото честване на 143 години от гибелта на Никола Войновски.

На 21 юли групата посети Троянския манастир и след редовната неделна литургия беше приета от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и Дряновския манастир. На верандата на манастира на чаша кафе се състоя непринуден разговор. В знак на уважение и добро сътрудничество,  ген. Златан Стойков награди епископ Сионий с мемориален знак на СОСЗР. Подполковник от запаса Тотьо Ангелов подари на епископ Сионий от името на СОСЗР топографска релефна карта на Р България. Епископ Сионий прие с благодарност към Съюза наградите. Останахме впечатлен от видяното и участието си в мероприятията. Очевидно е, че Общинската организация на СОСЗР-Троян, утвърждава единението на запасното войнство в Общината.