За каква война се готви светът?

02.08.2019 г. За каква война се готви светът?

 Спирдон Спирдонов

Един бърз преглед на откритите източници за информация през юли основателно поставя въпроса „За каква война да се готвим?” Ако, разбира се, политическата класа в целия свят не преодолее различията си и желанието да налага собствените си интереси за сметка на другите. По-скоро нещата отиват към лошия вариант показва съдържанието на Информационен бюлетин № 13 на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР, подготвен от Симеон Николов.

Сценарии

По време на лекция в Института за аерокосмически изследвания началникът на генералния щаб на американските военновъздушни сили генерал Дейвид Голдфайн представил  сценарий за реакция при ядрено нападение и начало на Третата световна война. Първи ще получат разпореждане за едновременна масирана контратака изтребители, бомбардировачи, космически и кибервойски, сили за специални операции и аеромедицински екипи на САЩ и НАТО. На второ място ще реагира Противоракетната отбрана (ПРО) на САЩ. Третият етап ще се изрази в нанасяне на удари от атомните подводници.

Във връзка с изтеклия на 2 август 2019 г. срок на Договора за забрана на ракетите със среден и малък обсег, известни военни експерти като генерал Хайнрих Брауз, Йахим Крауз и други предупредиха за нарастваща опасност от Война в Източна Европа. Украйна и Балтика били възможни театри на военни действия.

Готовност

Само 6 държави –Гърция, Естония, Латвия, Румъния, Полша и Великобритания– вече са постигнали  целта  през 2019 г. да достигнат 2% от своя БВП за разходи по отбраната. Литва е постигнала 1,98 процента. Франция отделя 1,84 на сто от своя БВП за отбрана и ще достигне 2 на сто през 2025 г. Новият германски министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заявява, че «ще трябва до 2024 г. да увеличим разходите за военния бюджет до 1,5% от БВП и трябва да продължим по възходяща линия до 2% от БВП.

На 31 юли 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп в официално писмо предостави на Бразилия статут „Основен съюзник на НАТО”. По–рано информира Конгреса. Бразилия става 17–та страна имаща такъв статут и втората латиномарекинаска страна след Аржентина. Това е първият случай на присвояване на такъв статут в мандата на Тръмп.

Американските изтребители пето поколение F-22 „Раптор” и F-35 „Лайтнинг” II няма да постигнат 80% оперативна готовност тази година, както твърдеше бившият шеф на Пентагона Джеймс Матис. Някои от основните пречки според Марк Еспер са например обслужването на стелт–покритието при F-22 „Раптор” и доставката прозрачната част на пилотската кабина на F-35 „Лайтнинг” II.

Министърът на отбраната на Литва Раймундас Кароблис поиска в Естония, Литва и Латвия да бъдат разположени три усилени батальона на НАТО и американски войски в рамките на програмата «Разширено присъствие на НАТО» за сдържане «агресивните планове на Русия».

Техниката

В доклад на одиторите на контролно-ревизионния орган към Конгреса на САЩ се констатира, че едва 27% от изтребителите F-35 са в бойна готовност и не са летели 30% от времето си в периода май-ноември 2018 г. Причината е в липсата на необходими резервни части, закъснение в ремонтните дейности и неподходящи части. Един от изводите в документа е ,че е необходимо драстично да се подобри логистичната мрежа за доставка на резервни части. „Без подобен план, Министерството на отбраната на САЩ няма да успее да се справи с разрастващия флот на F-35”.

По време на изслушването в Сената за номинация на следащия началник на военоморските операции Майк Гилдай бяха отправени критики за проблемите и недостатъците на новия самолетоносач на САЩ Джералд Р.Форд за 13 млрд долара и липсата на планирани ключови техноогии. Близо 70% от корабите не могат своевременно да бъдат поддържани, а има 1,8 млрд долара неизплатени за подръжка. Според сенатор Джим Инхофе ВМС имат проблеми с поддържането на днешния флот от 291 кораба, а предизвикателствата ще нарастват само, когато флотът надвиши 300 кораба през 2020 г. и 310 кораба през 2022 г., на път за 355 кораба през 2030-те. Гилдай потвърди пред комитета, че ядрената подводница от клас Колумбия остава основният приоритет на ВМС и че той гарантира, че индустриалната база е подготвена за продължаване на строежите на подводницата, която ще бъде ключова част от ядрената триада на Съединените щати през следващите десетилети.

Румъния ще закупи допълнително още 5 изтребителя F–16 A/B Block 15 след ремонт и модернизация до стандарта MLU на цена около 250 млн евро. В цената влизат ремонта от португалска фирма, модернизацията, обучение, логистика.

Германия отчита нарастнала нужда от безпилотни летателни средства за Сухопътните сили. В международен план работи на различни нива, като например в European Land Robot Trial (ELROB). Използването на БЛА трябва да повиши способностите на СВ. Това важи особено за т.н. 4D- задачи „Dirty-Dull-Dangerous-Dodgy“. Необходимост при използвнането им възниква при защита на войските и населението, разузнаването, увеличаването на ефективността, логистиката или в подкрепа на управлението на войските.

Космически сили

На 13 юли френският президент Макрон обяви, че Франция създава национални космически сили към ВВС. За такива призова президентът на Националния център за космически изследвания Жан-Ив Льо Гал по–рано тази година. Годишно Франция инвестира 2 млрд евро в космическата индустрия– за граждански и воени цели. Министърът на отбраната Флоранс Парли заяви, че се планира разход от 3,6 млрд евро за подновяване на военните сателити в периода 2019–2025 г.

В случай на война с Пакистан и с Китай според Индия първото бойно поле ще бъде на близките околоземни орбити в космоса. Индия проведе първото космическо военно учение под името IndSpaceEx, което продължи два дни. „The Diplomat” го оцени обаче като „кабинетна игра”. Председателят на държавно финансираната организация за изследвания в отбраната съобщи, че се работи върху оръжия с насочена енергия, лазери, електромагнитни импулси /EMP/ и Ко–орбитални оръжия.

Реализирането на плановете на САЩ за разполагане на противоракетни системи в космоса ще доведе до качествено нов етап на надпревара във въоръжаването, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Обезпокоителни са сигналите за опити за прекратяване на START, а във връзка с предложението на Русия за продължаване на договора за ракетите със среден и малък обсег няма никакъв отговор от Вашингтон.

Около нас

Военноморските сили на САЩ преустройват военноморсакта база Очакив на Черно море и военния обект Николаев на 40 мили източно от Одеса вече втора година. Съществуващите кейове ще бъдат подсилени и разширени, ще бъдат построени нови плаващи докове и корабостроителница за ремонт, а около базата ще бъдат поставени предпазни мрежи. Най–съществената част ще бъдат два модерни центъра за морски операции, от които украинският флот и НАТО също ще могат да координират дейността си в Черно море. Американски "наблюдатели" ще да бъдат изпращани в оперативните центрове, когато военните кораби на американския флот са в тези води.

В Украйна около 600 инструктури от страните–членки на НАТО подготвят украинските военни, съобщи официалният представител на Русия в ОССЕ. Въоръжение и боеприпаси, които се използват в Донбас, доставят САЩ, Канада, Литва и др. държави.       

Сърбия планира да въведе отново задължителна военна служба, но вероятно ще запази комбинираната система от професионална и наборна армия, като последната няма да е за всички, а за определен брой хора. Онези, които не са отбили военна служба, ще преминат съкратена форма на военно обучение. Възрастовият диапазон е за младежи от 18 до 26 години.

Срещу предоставянето на САЩ на модернизираните в момента военни бази включително на украинското крайбрежие на Черно море,  Вашингтон ще продаде на Украйна няколко самолета от пето поколение, F-35, които ще се освободят от отпадането на поръчката на Турция.

Започна доставката на 30 бойни разузнавателни и патрулни машини БРДМ–2 от Русия за Сърбия. Президентът Александър Вучич благодари на Владимир Путин за подаръка.

Първият етап от доставката на руски зенитно–ракетни Комплекси С–400 за Турция, започна на 12 юли и завърши на 24. юли 2019 г. Извършени са 30 товарни полета до авиобаза «Мюртед» до Анкара. С–400 ще застъпи на бойно дежурство в началото на 2020 г.

Напълно фалшива се оказа новината, че Румъния е спряла военна доставка на Русия за Сърбия по р. Дунав. Руското министерство на отбраната съобщи, че 10 бойни разузнавателни машини БРДМ-2 със съответните резервни части от Русия са били доставени по въздушен път при спазване на международните правила и норми. То е част от изпълнението на Военнотехническото споразумение между сръбския президент Александър Вучич и руския държавен глава Владимир Путин, което  се реализира точно и в договорения срок.
Кадри

Американският сенат утвърди Марк Еспер за нов министър на отбраната, а на 30.07. той положи клетва и пое поста. Завършил е военна академия «Уест Пойнт» през 1986 г. Воюва в Ирак. Служи в 101– въздушна дивизия. Сенатор от Републиканската партия.

В Пентагона се обсъжда възможността за намаляване на възрастовата граница за военна служба от 17 на 16 години. Причината е недостигът на кадри за армията.

Сенатът на САЩ утвърди назначението на генерала от Военновъздушните сили на САЩ Джон Хайтън за заместник председател на Обединения комитет на началник щабовете – втори по ранг военен чин в страната.

Крамп Каренбаер, председателка на ХДС, пое длъжността на министър на отбраната, след като Урзула фон дер Лайен бе предложена за президент на Европейската комисия. Крамп Каренбаур има опит като министър на вътрешните работи в провинция Саарланд и като министър–председател на Саарбрюкен. Предполага се, че това ще е трамплин за канцлерския пост през 2021 г., но изобрът на Меркел среща и сериозни критики. Крамп Каренбауер настоява за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП. За 2020 г. са планирани те да бъдат 1,37%.         

Учения

От 5 до 12 юли 2019 г. се проведоха Военни учения между Украйна и НАТО „Морски бриз“ 2019 г. В него участваха около 30 кораба, също толкова самолети и най-малко 900 души. Морските съдовете са част от бойна група на Алианса, състояща се от четири кораба, която патрулира в Средиземноморието. От руското министерство на външните работи определиха ученията на НАТО като опит за дестабилизация на ситуацията в региона.  То определи провеждането на маневрите като опасна идея, която ще получи „реципрочен“ отговор от Москва и  започнаха планирани учения в района на Черно море. В руските учения участваха около 10 кораба, в това число големите десантни съдове „Азов“ и „Цезар Куников“. В края на ученията бяха проведени артилерийски и стрелби с ракети по специални мишени. 

На 27 юли стартира седмото по ред международното военно учение Agile Spirit 2019 в Грузия с участието на 1500 военнослужащи на САЩ и още 1500 от други 12 държави. От съседите обаче участва само Турция. Отказът на Армения и Азербайджан този път предизвика недовоството на САЩ. Отработват се въпроси на отблъскване на настъпваща бронетанкова техника и въздушно нападение и борба с артилерията. От българска страна участват 50 военнослужещи от СВ и Специалните сили.