Армиите все повече ще се нуждаят от резервисти

20.11.2010 г. Армиите все повече ще се нуждаят от резервисти

Спирдон Спирдонов 

Много хора смятат, че с преминаването от наборна към професионална армия ще се спестят доста пари и няма да има нужда от резервисти, това е много погрешно разсъждение, казва полковник Кнут Яар, генерален секретар на СИОР. Той участва в семинара, който бе организиран и проведен от комитета „Партньорство за мир и разширяване” на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО (СИОР). Домакин бе Съюзът на офицерите и сержантиет от запаса и резерва (СОСЗР), а темата - ролята на резерва за изграждането и функционирането на системата за сигурност. При откриването на форума в Учебния център на БЧК край София бе прочетен поздравителен адрес на министъра на отбраната Аню Ангелов, в който се подчертава важността на темата и значимостта на семинара. У нас предстои приемането на закон за резерва и цялостна реорганизация на тези сили, посочи постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков, поздравявайки участниците от свое име и от името на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Той подчерта, че министерството е отворено за препоръки и съвети в тази област, за което може да помогне и този семинар. В откриването участваха още заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов, заместник-началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката бригаден генерал Крум Александров, бившият началник на ГЩ на БА и на отбраната генерал от резерва Златан Стойков, офицери от МО и Българската армия, представители на ръководството на СОСЗР. С пожелания за успешна работа и приятни преживявания в нашата страна към участниците се обърна генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, председател на ЦС на СОСЗР.

Полковник от резерва Кнут Яар, генерален секретар на СИОР, благодари на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и на българските власти за отличната организация на семинара. Към неговите думи се присъедини и подполковник от резерва Лоик Конкер, председател на комитета „Партньорство за мир и развитие”.

Деловата работа започна с лекции на подполковник от резерва Лоик Конкер и полковник Стоян Стаматов от Министерството на отбраната, който говори за системата на резерва у нас. Семинарът продължи до неделя. В него участваха резервисти и представители на министерствата на отбраната от  САЩ, Франция, Италия, Германия, Молдова, Швейцария, Норвегия, Русия, Гърция, Македония,  Албания и България. Организирано бе посещение в 68 бригада „Специални сили” и разглеждане на Пловдив. Полковник от резерва Кнут Яар бе любезен да отговори на няколко въпроса на „Отбрана”

 

-         Г-н полковник, какви са впечатленията Ви от семинара?

-         Смятам, че темата е много актуална. Удовлетворен съм от организацията и от активността на участниците.

-         Вие сте от лятото генерален секретар на СИОР. Организацията вече няколко месеца е с ново президентство. Накъде са насочени усилията ви?

-         Нашите усилия ще бъдат насочени най-вече в посока на новата Стратегическа концепция на НАТО, която бе приета на срещата на върха на НАТО в Лисабон. Ние като ръководство и самият военен резерв, имаме важна роля в нейното реализиране.

-         Но армиите вече стават професионални...

-         Много хора смятат, че с преминаването от наборна към професионална армия ще се спестят доста пари и няма да има нужда от резервисти. Това е много погрешно разсъждение. В повечето страни, които са ангажирани с мисията на НАТО в Афганистан, броят на резервистите, които участват в операцията непрекъснато расте. В моята страна този процент е 25. Съгласно разчетите на НАТО, ако искате да имате 500 военнослужещи на мисия зад граница, в къщи трябва да разполагате с около 2500, за да може да се осъществява нормалната ротация. И това е един постоянен процес. Нашата задача е да информираме политиците за тези факти, когато вземат решения. Особено в рамките на гражданско-военното сътрудничество разполагаме с офицери, които имат специфични познания и възможности, изключително необходими в тази област.

-         Какви са подходите в страните от СИОР по отношение на формирането и ролята на резерва на Въоръжените сили?

-         В СИОР членуват широк спектър от държава. Всяко национално ръководство решава по един или друг начин въпросите. Така че имаме пълна гама от най-различни варианти. Нещата са свързани с историческите традиции, с културните и психологически особености на народите, с организацията, която е създала съответната национална отбранителна доктрина.

-         Разговорите по време на семинара показват, че проблемите са почти едни и същи, що се отнася до финансовото осигуряване например.

-         Вие сте абсолютно прав. Живеем в условия на финансова и икономическа криза. Правителствата се стремят да намаляват разходите за отбрана. А по-малко разходи за отбрана, означава и по-малко резервисти. Действително това са общи проблеми за всички страни. Нашата задача е да намерим отговора за справяне с този проблем, т.е. в тази ситуация да поддържаме боеспособен резерв.

-         Как контактувате с политическото и военното ръководство на НАТО, за да се чуват и вашите предложения?

-          Взаимоотношенията ни са по няколко линии. Едната е на базата на Военния комитет на НАТО. Това е директният ни контакт с военното ръководство. Все пак трябва да се има предвид, че сме неправителствена и неполитическа организация.

-         Как се развива идеята за разширяване на СИОР и приемането на нови членове? Скоро подобно желание имаше от съюз на резервистите в Русия.

-         Русия е член на „Партньорство за мир”. Ние бихме приветствали при нас всяка една руска резервистка организация, която отговаря на критериите. През миналата година имахме една такава кандидатура. Тя бе внимателно разгледана от правния комитет, но не отговаряше на всички критерии. Всяка една руска резервистка организация, чийто устав отговаря на нашите критерии и е подкрепена от съответните власти – Министерството на отбраната на Русия, е добре дошла в СИОР.

-         Вие от кога сте в резерва?

-         От миналата година. Последно служих в нашето министерство на отбраната.

-         За първи път ли сте в България?

-         Миналото лято бях в София на 62-рия конгрес на СИОР, чийто домакин бе българският Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Преди 7-8 години придружавах нашия министър на отбраната по време на официалното му посещение в България.

-         Какво бихте препоръчали на нашия Съюз на офицерите и сержанитте от запаса и резерва?

-         В Норвегия имаме поговорка, която казва, че който носи обувките, той знае къде му стискат, т.е. в различните държави е различно. Точно за това понякога основната задача на президенството на СИОР е да си държи устата затоврена, защото може да създаде проблеми.