Откриха военен паметник в Айтос

13.09.2019 г. Откриха военен паметник в Айтос

 От сайта на Община Айтос

Община Айтос и Инициативен комитет "Воинска памет" – Айтос, организираха на 12 септември 2019 г. възпоменателно тържество за откриване на паметника на загиналите във войните айтоски воини.

Лично контраадмирал Кирил Михайлов - командир на ВМС оказа неоценимо съдействие за отдаване на заслужена почит към айтозлии, убити на фронта. По повод откриването на паметника в Айтос гостуваха Представителният духовия оркестър на ВМС - Варна и почетна рота от военно формирование 32890 - град Бургас. Във воинския строи бяха и младите гвардейци от VІ-ти Ученически гвардейски отряд на СУ "Христо Ботев". Паметникът откриха кметът на Община Айтос Васил Едрев и Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на Миинистерството на отбраната. Паметниът бе  осветен от ставрофорен иконом Ромил Негозов.

Специален гост на възпоменателното тържество беше 95-годишният ветеран от Втората световна воойна Злати Златев, коййто единствен сред старите воини имаше физически сили да присъства на чаканото от десетилетия събитие.

Изключителна е финансовата помощ на Министерството на отбраната, което предостави сумата от 8000 лв за изграждането на паметния знак. От името на айтоското гражданство, Община Айтос и ИК "Воинска памет" поднасят специална благодарност и към фирмите, които направиха много ценен партиотичен жест към Айтос и безвъзмезно участваха с материали, труд и техника в строителството на паметника.

Изключителната благодарност на Айтос и айтозлии е към ЗКС "ЛОЗОВО" с директор Димитър Кехайов за стоманено-бетонните конструкции, на МЕТАЛСТРОЙ - Бургас за безвъзмездно предоставения 120-тонен кран, на ЕЛИТКАРСТРОЙ - Ямбол за изкопа, насипа и паветата около паметника, за монтажа - на ЕЛМОН ГРУП - Варна за монтажа на стоманобетонните елементи. Благодарност, организаторите поднасят и към всички дарители на средства - организации, фирми, политически партии и граждани.

Днес е паметен ден за Айтос. След близо век се осъществи мечтата на местните в града да има паметник на загиналите във войните айтозлии. Възпоменателното тържество бе организирано от Общината и Инициативен комитет „Воинска памет“.

Автор на проекта е скулпторът от Добрич Христо Митев. 

"Орелът, който стои най-отгоре, е символ на Айтос. Той е бял, заащото е носител на още един символ - на мира. Изписани са 180 имена на всички воини от Айтос, загинали във войните от 1912 г. до 1945 г.", обяснява Митев. 

Централният съвет на Съюза на ветераните от войните в България удостои кмета Васил Едрев със специален паметен знак и грамота за приноса му към опазване на паметта на воините.

Гости на възпоменателното тържество, чийто домакин е кметът на община Айтос Васил Едрев, бяха депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Галя Желязкова и народният представител от БСП Николай Тишев, заместник областният управител на област Бургас Владимир Крумов, Иво Антонов - директор на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание" в Министерството на отбраната, генерал Васил Джелебов - председател на областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Ася Бораджиева - председател на Съюза на ветераните от войните в България - област Бургас, Атанас Видев - началник на Териториатен отдел - Бургас в Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" в Министерство на отбраната, д-р Денислава Ангелова - председател на Асоциация "Досокни дъгата".

От Флагман

Кметът на Община Айтос Васил Едрев и Иво Антонов откриха паметника, освети го ставрофорен иконом Ромил Негозов. 

"Неоценима е финансовата помощ на Министерството на отбраната за изграждането на паметния знак. С парични дарения, с безвъзмезден труд, материали и техника се включиха и много фирми, организации и граждани от Айтос, Бургас, Ямбол и Варна. Благодаря им за изключителния патриотичен жест", заяви в словото си при откриване н паметника кметът Васил Едрев.

Централният съвет на Съюза на ветераните от войните в България удостои кмета Васил Едрев със специален паметен знак и грамота за приноса му към опазване на паметта на воините и за изключително активната съвмества работа на Община Айтос със Съюза.  

Контраадмирал Кирил Михайлов - Командир на ВМС - Варна оказа неоценимо съдействие на организторите за отдаване на заслужена почит към айтозлии, убити на фронта - за откриването на паметника в Айтос гостува представителният Духовия Оркестър на ВМС-Варна. На събитието присъства и почетна рота от Военно формирование 32890-Бургас. Военни моряци зстанаха на почетен караул пред паметника. Община Айтос пък изнесе знамето-реликва на 11 Айтоска дружина, с което айтозлии са участвали в Балканската, Междусъюзническата и Първта световна война. На възпоменателното тържество във воинския строй беше и VІ-ти Ученически гвардейски отряд на СУ "Христо Ботев"-Айтос. 

Идеята за паметник на загиналите при войните айтозлии е от близо век. Още след края на Първата световна война се организират комитети и сдружения с идеята да бъде изграден монумент на убитите на фронта от цялата бивша Айтоска околия. Но това така и не се случва през следващите сто години, въпреки че периодично се обявяват конкурси за паметния знак, оргнизират се комитети, а гражданите се канят на благотворителни концерти, за да бъде задвижен градежът. 

И така до 2019 г., когато Инициативен комитет "Воинска памет"-Айтос с председател Иван Иларев търси подкрепата на кмета Васил Едрев и на Общинския съвет, за да реализира вековната идея. В комитета сили обединяват всички местни патриотични организации, които с помощта на местната власт успяха да изградят паметника за по-малко от седем месеца. Инициативният комитет е организиран през м. март т.г., през април стартира дарителска кампания, а днес, 12 септември, паметникът беше открит и осветен.