Българският войник е способен на героизъм и в мирно време

19.09.2019 г. Българският войник е способен на героизъм и в мирно време

 Ако искате го наречете проява на гражданска доблест. И такава, обаче напоследък не е често явление. Примерите от последнo време не са един или два. Те трябва да се знаят, защото са светъл лъч в иначе наситеното с проблеми, най-вече от недостатъчно финансиране, воинско всекидневие. По-нататък ще стане дума за старши сержант Цвятко Делков, ефрейтор Никола Върбанов, редник Кристиян Георгиев и ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев, курсантите Мирослав Каров и Михаил Михайлов, капитан Продан Бакалов, екипажа на фрегата „Смели“, 15 военнослужещи от Алпийския батальон в Смолян, редник Петко Томанов и съпругата му Мирослава.

Спирдон Спирдонов

„Казват, съдбата обича смелите. Като началник на отбраната ще добавя – Българската армия обича смелите си и достойни воини!“. Това заяви генерал Андрей Боцев при награждаването на

старши сержант Цвятко Делков от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Началникът на отбраната отличи старши сержант Делков за проявен висок боен дух и себеотрицание при предотвратяване на престъпление. Връчи му бинокъл Б8x30, в присъствието на висшия команден състав на Българската армия.
Старши сержант Цвятко Делков е на служба в 61-ва Стрямска механизирана бригада от 1999 г. По време на домашен отпуск, на 9 август 2019 г. около 12.00 ч. по обяд в град Карлово, той чува викове за помощ от беззащитна жена, която току-що е била ограбена. Военнослужещият реагира незабавно и адекватно, проявява съобразителност и преследва извършителя на кражбата. Успява да го догони и задържи до пристигането на органите на МВР. С бързата си реакция старши сержант Цвятко Делков на практика успява да попречи на крадеца да предаде на своите съучастници откраднатите лични вещи, документи и портфейл на потърпевшата.

„За мен това е най-нормална човешка постъпка“, каза отличеният военнослужещ. „Не трябва да бъдем пасивни без значение дали сме под пагон, или сме цивилни граждани“, отбеляза старши сержант Делков.
Отново военнослужещ от 61-ва механизирана бригада в Карлово на 10 март т.г. спаси 11-годишно момиче, попаднало във водите на придошла река край града. Сигналът за инцидента бе подаден около 18.00 ч. По същото време

ефрейтор Никола Върбанов

от 1-ви механизиран батальон на бригадата и негови приятели забелязали тяло на дете във водите на придошлата река край водопад „Сучурум”. Младежите успели да извадят тялото от водата и веднага са се обадили на телефон 112. Благодарение на добрата подготовка и преминатия курс за санитарен инструктор във Военномедицинска академия –София, ефрейтор Никола Върбанов успява да окаже първа медицинска помощ. Изваденото от водата дете нямало пулс и не дишало, но военнослужещият продължил да прави сърдечен масаж, докато момичето дошло в съзнание. С пристигналата на място линейка детето е било откарано в болница за възстановяване. По-късно кметът на град Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи на ефрейтор Върбанов, които спаси дете от удавяне, златна значка с лика на Апостола и почетна грамота за вярност към заветите на Васил Левски.

Трима военнослужещи спасиха преди една година 67-годишния Георги Манолов от горяща къща в кюстендилското село Пиперков чифлик. Пътувайки за работа

редник Кристиян Георгиев и ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев

забелязали излизащ дим от къща в селото. Спрели и успяли да изведат 67-годишния собственик от сградата. След това изблъскали наблизо паркиран автомобил, за да не пречи при пристигането на противопожарната техника. Ефрейторите и редникът бяха наградени в началото на тазци година в инициативата „Достойните българи на годината“ на вестник „24 часа“. Тримата военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград на 11 септември 2018 г. спасиха от горящата му къща в с. Пиперков чифлик, област Кюстендил, 67-годишния Георги Манолов.  „Всеки един военнослужещ от редицата на Българската армия би направил същото без да се замисли. Нашата мисия е да служим вярно на държавата”, съвсем скромно оцени стореното ефрейтор Десислав Йорданов.

Курсантите младши сержант Мирослав Каров и старши сержант Михаил Михайлов

от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” в Шумен бяха отличени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов с бинокли Б 8×30. Наградата бе присъдена за проявена смелост, чувство за себеотрицание, доблест и воински дълг и за оказване на помощ на бедстващ човек. Край езерото „Рибката”, близо до Смолян, двамата курсанти спасиха жена от удавяне и хипотермия. С риск за собствения си живот двамата бъдещи офицери помогнали на жената, завили я с дрехи, за да я стоплят, и се обадили на спешния телефон 112.

Капитан Продан Бакалов от Регионалната служба „Военна полиция” – Сливен,

при изпълнение на ежедневната си дейност забелязва дим, излизащ от прозорец на последния етаж на сградата на католическа църква и общински детски комплекс, в близост до Съдебната палата в град Ямбол. Подава сигнал на телефон 112 и заедно със служители на ГД „Охрана” предприема действия по извеждането на децата от сградата и претърсване на всички помещения в нея за други останали хора. След като се уверяват, че сградата е празна я напускат и изчакват екипите на РСПБЗН да започнат работа по овладяване на пожара.

Бързата реакция на момчетата с бели униформи върнаха цвета върху бузките на нашата Яна, пише Йоанка Ангелова от Русе. И продължава по-нататък: „Искам да изразя моята най-сърдечна

благодарност към екипажа и длъжностните лица на фрегата „Смели“

за оказаната бърза и адекватна помощ на моята внучка Яна. По случай Деня на българските ВМС решихме да покажем на Яна „на живо“ военен кораб. Настроението беше чудесно, времето горещо, но с лек бриз. Изчакахме търпеливо на опашката, шегувайки се дали ще успеем да заснемем семейната обиколка на кораба. Но най-неочаквано тя се свлече на палубата. Признателни сме за бързата реакция на дежурния по кораб мичман Живко Жеков, на главен старшина Антон Пенев, позвънил незабавно на телефон 112, и специално на санитарния инструктор главен старшина Пламен Ангелов, който оказа първа помощ. Бързата реакция на момчетата с бели униформи върнаха цвета върху бузките на нашата Яна.  Благодарим ви, добри хора!”

15 военнослужещи от Алпийския батальон в Смолян

бяха  наградени от правителството за лична доблест при изпълнение на обществен и граждански дълг. Те получиха и парична награда за участието си в спасителните действия във връзка с усложнената зимна обстановка и обявеното бедствено положение в Смолянска област през януари 2019 г. Тези военнослужещи участваха в почистване на прохода Смолян – Пампорово, пробиване и почистване на прохода Смолян – Превала – Стойките, и почистване на паднали дървета по 12 часа на денонощие при минус 15 градуса и непрекъснат снеговалеж. Една част от тях – шофьори, са извозвали останалия личен състав за почистване на проходите и са помагали за извличане на закъсала техника в снега, като са осигурявали и работата на останалата специализирана техника. Друга част от военнослужещите са провели спасителна операция до село Мугла за пробиване на пътя и снабдяване с продукти от първа необходимост, хляб, лекарства и горива за населението.

Защо да не припомним и още една постъпка, която е не по-малко човешка.

Млада двойка от Карлово направи благороден жест,

като използва като възможност своята сватба. Редник Петко Томанов – военнослужещ от 3-ти механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада и неговата приятелка Мирослава приканиха своите близки, роднини и приятели да не купуват цветя за сватбената церемония, а средствата за тях да бъдат пускани в специална кутия и да бъдат дарени на дете в нужда.  Така младото семейство успяло да събере над 900 лева, които са дарени на дете с церебрална парализа и епилепсия от град Сопот, за което денонощно се грижи неговата майка. „Решихме да направи тази благородна постъпка, не за да ставаме известни или да парадираме с това, а за да може повече млади хора да ни последват и да продължат каузата ни”, споделят младоженците.

Тези примери ни дават основание да намалим малко песимизма, в който сме попаднали. Българинът не е останал без ценности. На този етап поне армията показва това.