Премиерът: При Радев падаха самолети. Президентът: Нямам нито един загубен самолет

12.12.2019 г. Премиерът: При Радев падаха самолети. Президентът: Нямам нито един загубен самолет

 В стремежа си да уязви президента ген. Румен Радев премиерът ген. Бойко Борисов направи изявление, че докато сегашният държавен гава е бил командир на ВВС са падали самолети и вертолети и тогавашният министър на отбраната ген. Аню Ангелов го е молил да не го санкционира. Кратка справка показва, че по времето на министър Ангелов ген. Радев не е бил командир на ВВС. А когато е бил командир през 2014-2016 г. инциденти с авиииационна техника няма.

Otbrana.com

Какво каза премиерът Бойко Борисов за ген. Румен Радев, като командир на ВВС?

"Цял свят ни хвали за покупката на Ф-16, а той продължава да дълбае защо не са "Грипен". Не го харесвах като шеф на ВВС. Как падаха самолети и хеликоптери следствие на неговата работа. Тогава дойде Аню Ангелов (бел.ред. министър на отбраната в първия кабинет на Борисов) да ме моли да не го санкционираме и не го направихме". (Б.р. – уточнението е, че когато ген. Аню Ангелов бе министър на отбраната в периода 2010-2013 г. ген. Румен Радев не е бил командир на ВВС, т.е. шеф, както казва премиерът. )

Какво отговори президентът на упреците на премиера? 

„В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, вертолет, нито един загинал летец или техника. Не само като командир на Военновъздушните сили, а в цялата си командирска практика – командир на звено, командир на ескадрила, командир на авиобаза.“ Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес по повод твърденията на министър-председателя, че вследствие на неговата работа като „шеф“ на ВВС са падали самолети и хеликоптери.

Румен Радев подчерта, че не само не е губил хора и техника, а заедно с подчинените си е успял да трансформира подготовката във Военновъздушните сили от закостенял в прогресивен съвременен модел на обучение. „Това е постигнато не защото съм опростявал подготовката, напротив, винаги съм поставял много високи цели, много високи амбиции, но заедно със своите подчинени сме премисляли всичко, готвили сме се и сме го правили така, че да постигнем успех и да няма загуби“, добави президентът.

Като командир на Военновъздушните сили съм показал, че с минимално средства може да се постигне голям ефект, когато хората служат не на някой друг, а единствено на България, посочи още Румен Радев.