Финландия покаазва как се прави избор на изтребители

04.01.2020 г. Финландия покаазва как се прави избор на изтребители

 Otbrana.com

От 7 януари до 26 февруари финландските ВВС ще оценят петте изтребителя, участващи в програмата HX Fighter, като с тях бъдат извършени оценъчни полети. Изпитанията ще се извършат от военновъздушната база Пиркала.

Целта на HX Challenge е да се проверят дадените от компаниите данни за изтребителите в условията на страната чрез изпитания, проектирани от Финландия. Всеки от петте изтребителя ще има по седем дни за изпитателните полети и тестове. В изпитанията ще участват и финландски F/A-18 и Hawk, играещи ролята на „агресори“.

HX Challengeе е една от фазите за оценка на възможностите на изтребителите, целяща потвърждаване на дадените от фирмите ТТХ за самолетите.

При втората фаза, на база на получените резултати, на симулатори ще се оценят възможностите на звено изтребители в различни сценарии.

При третата фаза ще се демонстрират оперативните способности на изтребителите чрез симулиране на участие в продължителни бойни действия.

Програмата за нов изтребител HX Fighter е част от усъвършенстване на финландската система за отбрана. Ето защо ще се провери и съвместната работа на новия изтребител

HX Challenge не е авиошоу или реално учение, но въпреки това между терминалите 1 и 2 от към гражданската страна на летището,ще има обособена зона, от където авиационните фенове може да наблюдават излитанията и кацанията на участващите в изпитанията изтребители.

В края на втората фаза през 2020 ще се изпратят искания за последни най-добри предложения (Best and Final Offer - BAFO). Правителството на Финландия ще вземе решение за победителя през 2021 г.

Графикът на изпитанията е следният:

   • Eurofighter Typhoon 9–17 януари 2020;

   • Dassault Rafale 20–28 януари 2020;

   • Saab Gripen 29 януари –6 февруари 2020;

   • Lockheed Martin F-35 7–17 февруари 2020;

   • Boeing F/A-18 Super Hornet 18–26 февруари 2020.

Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов