Най-възрастния ветеран от Втората световна война е на 107 години!

07.04.2020 г. Най-възрастния ветеран от Втората световна война  е на 107 години!

 Атанас Хаджиев

На 27 март в тесен семеен кръг в село Бенковски обл. Пловдив ветерана Георги  Георгиев отпразнува своята 107 годишнина.Поради извънредното положение в страната не можа да се проведе планираното голямо тържество. Въпреки това близки и роднини го поздравиха по всички възможни начини.

Георги Илиев Георгиев е роден на 27.03.1913 г. в село Бенковски. През 1932 год. е повикан на наборна военна служба в Девети пловдивски полк, но тъй като баща му е бил инвалид и нямало кой да се грижи за осигуряване изхранването на семейството след седем месеца служба се уволнява от казармата и поема издръжката на семейството си.През 1939 год. е повикан запас в Тополовград, където служи пет месеца.Следващата година отново е повикан за пет месеца запас, но този път в Чепеларе. През 1941 год. заминава на турската граница в с. Левка.Там служи като готвач и хлебар почти девет месеца. На фронта заминава като санитар 1944 г. и взема участие до с.Таболчек – Унгария. Завръща се в родното си село в края на юни 1945 г.

След войната се занимава със животновъдство. Преди пенсионирането си работи в местното училище.Радва се на почитта на няколко поколения. Постоянно се занимава с нещо в къщи и по двора. На празненството по случай сто годишнината си дойде на велосипед, но след това претърпя операция  и вече не кара колело.Винаги е бил оптимист.