Ген. Груди Ангелов: Здравният катаклизъм няма да спре нашия устрем

14.04.2020 г.  Ген. Груди Ангелов: Здравният катаклизъм няма да спре нашия устрем

 Otbrana.com

Призоваваме всички наши слушатели и студенти да бъдат търпеливи към трудностите, отдадени на любовта си към своите близки и науките за сигурността, но и верни на Отечеството – защото знаещият и можещият не се страхува от нищо! Само знаеща и можеща патриотична интелигенция може да въздигне България за нов просперитет и да промени към по-добро Европа и света! Това се посочва в празнично обръщение на началника на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов по случай нейния патронен празник – 14 април.

***

Празнично обръщение на началника на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов  по случай нейния патронен празник – 14 април

 

Уважаеми възпитаници, преподаватели, служители и приятели на Военна академия,

 

В своята 108-годишна история военната Alma Mater е преживяла забрана и закриване, войни и епидемии, а в последните 73 от тях тържествено чества като свой патронен празник рождения ден (по нов стил) на великия български патриот и идеолог на национално-освободителното ни движение Георги Раковски. Днес, 74 години след регентския указ от 5-ти март 1946 г., обстоятелствата и въведеното в страната извънредно положение сурово изискват от нас да проявим солидарност с гражданите на Република България, отговорност към нашия личен състав и близки, като дисциплинирано отбележим нашия празник при отсъствие на тържествения ритуал, който всички са свикнали да очакват с радост и удоволствие.

Бих искал да Ви уверя, че

днешният здравен катаклизъм няма да спре нашия устрем

да предлагаме висококачествено обучение на слушателите и студентите. Нека си припомним, че настоящата учебна година започнахме с 18 % увеличение при магистрантите, а благодарение на въвеждането и на бакалавърски програми – общо със 70% повече студенти! При това – във време, в което общият брой на студентите в Република България намаля с цели шест хиляди! Напълно разбираме, че трябва всекидневно да работим, за да запазим доверието на тази прекрасна българска младеж, избрала да учи точно във Военна академия. За подобряване на битовите условия, направихме ремонт за повишаване на енергийната ефективност, през последните месеци обновихме 43 зали, които след края на кризата ще бъдат обзаведени с нови банки, столове и компютърна техника. В ход е и процедурата за изграждане на дългоочакваното общежитие за около 150 студенти, слушатели, преподаватели и курсисти. Пред завършване са двата нови тенис-корта, а вече работи фотоволтаичната ни инсталация с мощност 300 кВ/ч, която напълно задоволява нуждите на Академията от електричество. Напълно обновен и оборудван с 60 нови компютърни конфигурации е нашият Център за компютърно подпомагани учения и симулации. Гостите на нашия парк от две години се радват на паметника на бележития български командир и андрагог полковник Борис Дрангов, а всички са удовлетворени от новия ни и модерен паркинг с две зарядни станции за електромобили.

Надявам се в най-скоро време (след края на Извънредното положение) да завърши процедурата за подготовка на терена, определен за изграждане на

храм-паметник на загиналите през Първата световна война.

Това ще бъде направено с изцяло дарени средства, материали и труд – дарени от нас, гражданите, внуци и правнуци на воините, отдали своя млад живот за постигането на идеала за Обединена България, чиито имена стоят върху паметните плочи в нашия храм „Светите архангели“. Никак не е случайно, че сдружението за изграждане на новия храм-паметник носи името „Единение“ – защото единството е това, от което се нуждаем повече от всякога в дни като днешните. Нека всеки наш служител, възпитаник и приятел да даде своята лепта за неговото построяване!

През последния месец предприехме необходимите мерки за запазване на здравето на нашите служители, преподаватели и обучаеми.

Вратите на нашата Alma Mater остават отворени за знанието,

дори да става дума за виртуални портали! Благодарение на съвременните технологии, Военна академия първа предприе мерки за справяне с предизвикателството, пред което всички ние днес сме изправени. Чудесно знаем, че успехът винаги е резултат от колективни усилия, затова спазваме дисциплинирано ограниченията, които са ни наложени заради пандемията от COVID-19 в света. Още на 9-ти март решихме да прекратим присъствените занятия в зала и да преминем към дистанционно обучение с обновени материали в акредитираната платформа BlackBoard, както и към онлайн обучение чрез предоставената от МОН платформа Office 365. Това стана възможно благодарение на изключително добре подготвения ни преподавателски състав. Военна академия „Георги Стойков Раковски“ ще продължи по избрания преди повече от столетие път на знанието и силата!

Призоваваме всички наши слушатели и студенти да бъдат търпеливи към трудностите, отдадени на любовта си към своите близки и науките за сигурността, но и верни на Отечеството – защото знаещият и можещият не се страхува от нищо! Само знаеща и можеща патриотична интелигенция може да въздигне България за нов просперитет и да промени към по-добро Европа и света!

Честит празник! Светли и спокойни Великденски празници!

Снимка: Иван Иванов