Военните паради през последното десетилетие

01.05.2020 г. Военните паради през последното десетилетие

 Спирдон Спирдонов

Вече стана ясно, че Денят на храбростта и празникът на Българската армия - 6 май, през тази година ще бъде отбелязан с няколко прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки. Събитията ще включват тържествен ритуал в Националния военен университет (НВУ)„Васил Левски“ в гр. Велико Търново и демонстрации на способности от силите за специални операции, от Военноморските и Военновъздушните сили. Както, съобщава МО, в НВУ ще има парад на бъдещите офицери от над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената-реликви. Командващ парада ще бъде началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов. Да си спомним за  гергьовските паради на Българската армия през последното десетилетие, който по традиция се провеждат в столицата и се приемат от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили, неависимо кой е той.

2019 г.

Командващ парада бе генерал-майор Иван Лалов, заместник-командващ на Съвместното командване на силите (СКС).  

Характерното бе, че за първи път 101-ви Алпийски полк  участва със самостоятелен блок на парада по повод 6 май в София. Също за първи път парадът бе без  МиГ-17, който по традиция носеше националния флаг. Предната година, обаче, машината падна и в нея загинаха двама пилоти. Парадът бе открит от вертолет Ми-17, ескортиран вертолетите "Кугър". За първи път по време на парад се проведе статичен показ на въоръжение и техника на Българската армия и информационна борса, организирана от Централното военно окръжие - част от информационната кампания „Бъди войник“. Много млади хора се възползваха от възможността да разгледат бойната техника и да получат информация за условията за кандидатстване за служба в Българската армия. Също за първи път презлощад „Княз Александър Първи“ беше показана и ретро техника от времето на Втората световна война.

2018 г.

Командващ парада бе генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски.

Празникът бе посветен на 140-та годишнина от създаването на Българската армия. Във военния парад участваха над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили, представени бяха 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили. За първи път  участва и представителен блок на Армията на Република Македония.

2017 г.

Командващ парада бе генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС.

Военновъздушните сили откриха и закриха парада. По традиция той бе открит от вертолет Ми–17, носещ националния флаг на Република България. В края над площада, в боен ред клин, премина в група самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. Това бе първият военен парад, приет и приветстван от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев.

2016 г.

Командващ парада бе контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС.  Днес той е вицеадмирал, военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз.

В парада участваха над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, Зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция“, както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили. Това бе последния парад за Росен Плевнелиев, като президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили.

2015 г.

Командващ парада е генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътни войски. По-късно генерал-лейтенант и генерал. От 8 март 2017 г. до 27 февруари 2020 г., когато почина, той бе началник на отбраната. На 1 март го изпратихме с военни почести, а на 2 март бе погребан в родния си град Гоце Делчев.

Парадът откри обявеният за пилот на 2014 годна подполковник Филип Ангелов. Той бе командир на екипажа на вертолет Ми-17, който прелетя с националния флаг на 80 метра над жълтите павета на площад „Княз Александър I”. Втори пилот бе капитан Александър Бобчев. За първи път по време на военния парад курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ показаха атрактивни хватки с историческите пушки „Манлихер“, използвани по бойните полета. Парадът завърши с музикални изпълнения на военните духови оркестри, които предизвикаха овациите на хората.

2014

Командващ парада бе контраадмирал Георги Мотев, заместник-командващ СКС. От 2015 г. е в запаса.

Участваха над 700 военнослужещи от Въоръжените сили  За първи път в парадния строй дефилираха знамената на военно-патриотичните съюзи – на СОСЗР, на Съюза на ветераните от войните, на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и на Асоциацията на сухопътните войски. Времето и правилата за безопасност не позволиха авиацията да участва. Единствено вертолет Ми-17 прелетя в началото с националния флаг. Това бе последният шестомайски полет на заместник-командира на 24 авиациона база полковник Евгени Белкинов. Предстоеше му преминаване в резерва поради навършване на пределна възраст за военна служба. Според вряли и кипяли във вертолетната авиация, които бяха на официалната трибуна, полетът при 50 м височина и малка скорост изисквал доста майстроство, което полковникът за кой ли път показа.

 2013 г.

Командващ парада бе генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС. По-късно бе последователно заместник-началник и началник на отбраната. В момента е генерал от запаса председател на Комисията по отбрана в Народното събрание.

Малко след парада пред журналисти президентът Росен Плевнелиев направи много смела прогноза. Според него предварителната фаза на процедурата за закупуване на модерни изтребители за ВВС щеше да да приключи до три месеца, т.е. до август 2013 г. Изтребителите още ги няма. В парада участваха над 500 военнослужещи от Българската армия. 

2012 г.

Командващ парада бе генерал-лейтенант Стефан Василев, командир на Сухопътни войски. По-късно стана заместник-началник на отбраната, а сега е в запаса.

За първи път от много години парадът премина от Централния военен клуб в посока президентството, за да може военнослужещите, съгласно традицията, да се равнят надясно към официалните лица и началниците.
В седем представителни блока преминаха над 500 военнослужещи.
Открит бе от вертолет "Ми-17", носещ националния флаг на Република България, ескортиран от два вертолета "Кугар" от авиобаза "Крумово". Наблюдаван бе от ветерани кавалери на орден „За храброст“.
2011 г.

Командващ парада бе комодор Румен Николов, заместник-командир на ВМС. По-късно бе началник на отбраната, а сега е в вицеадмирал от запаса.

Това бе последния парад на Георги Първанов, като президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. Участваха над 500 военнослужещи от Българската армия.

2010 г.

Командващ парада бе генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ СКС. От 2014 г. до 2016 г. вече от запаса бе секретар по отбраната на президента Росен Плевнелиев. Сега е общински съветник в Гоце Делчев.

По време на парада единствената бойна техника, която видяхме, бяха три вертолета - Ми-17 с националния флаг, ескортиран от два Кугъра. По жълтите павета набиха крак стройни блокове от по 64 души, представителни за трите вида въоръжени сили, Военната академия, гвардейците и Щаба по осигуряване и поддръжка. За да се спестят разходи за командировъчни и храна, в парада участваха военнослежущи само от Софийския гарнизон. Парадът  струваше около 100 хиляди лева. Или около една шеста от това, когато се ползваше техниката през миналата година.

2009 г.

Командващ парада бе генерал-лейтенант Симеон Симеонов, командващ ВВС. По-късно началник на отбраната, а сега е генерал от запаса, народен представител, член на Комисията по отбрана.  

На този парад за първи път бяха показани новият военно-транспортен самолет „Спартан“ и бронираните машини „Хамър“, подарени от САЩ. Тогава първото правителство на Бойко Борисов бе направило 100 дни.

От по-старата ни история

Особено впечатляващ е парадът, състоял се на 6 май 1937 г., когато при изключителна тържественост цар Борис III връчва новите бойни знамена на софийските полкове. Старите бойни знамена, обгорени и прокъсани от куршумите, обикалят в прощално шествие под звуците на марша „Шуми Марица“ на препълнения площад пред Двореца, за да бъдат отнесени в Пантеона на българската слава. Новите знамена се освещават от Софийския митрополит Стефан, а след това царят с позлатено чукче заковава на всяко от тях позлатен гвоздей с изображение на вензела си. Той лично връчва бойното знаме на всеки командир на полк. Тържественият парад е предвождан от кавалери на ордена „За храброст“. На този и всички следващи паради се отдава специална почит на ветераните и инвалидите от войните, като царят лично се ръкува с тях. Доста поучително!

На снимката: Последният засега български офицер, командвал военен парад на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, генерал-майор Иван Лалов.