Полковник от запаса: Уволнение по волята на закона и тотална забрава!

03.06.2020 г. Полковник от запаса: Уволнение по волята на закона и тотална забрава!

 Публикуваме изповедта на полковник от запаса Димитър Данев, военен пилот, доскорошен командир на авиобаза „Безмер“, която прочетохме в неговата страница във фейсбук. Убедени сме, че такава съдба има не само той. „Поне местната власт би трябвало да има нужда от хора като теб. Наемат те, работиш ентусиазирано, предлагаш решения за подобряване на готовността на структурата по отношение на сигурността и отбраната. И срещаш стена. Ставаш все по- неудобен и сам решаваш да си тръгнеш“, казва полковникът.

Otbrana.com

„Точно преди 15 години на 31 май 2005, завърших Военно въздушния колеж на САЩ (Air War College) с магистърска степен по стратегически проучвания. Повод за заслужена гордост, но и готовност за прилагане на наученото в сферата на отбраната и националната сигурност.

Последва кариера във ВВС до ниво за което даже не е нужен стратегически колеж. Пределна възраст и по повелята на закона - уволнение. После забрава. А уж твърдим, че се учим от нашите съюзници на Запад, където успешната инвестиция в ръководни кадри не се пропилява и техните възможности се използват успешно и след приключване на активната им служба. Но не и у нас.

МО, а и ВВС тотално те забравят, все едно са се оттървали от теб. Искаш да си полезен на родината си, с това в което си компетентен. Поне местната власт би трябвало да има нужда от хора като теб. Наемат те, работиш ентусиазирано, предлагаш решения за подобряване на готовността на структурата по отношение на сигурността и отбраната. И срещаш стена. Ставаш все по неудобен и сам решаваш да си тръгнеш.

Все повече осъзнаваш, че в тази държава на всички нива, компетентността, иновативността, отговорността и честта не се ценят. Ширят се корупция, шуробаджанащина, политически назначения, невежество и безотговорност. Не можеш да получаваш това, което си заслужил с труда си, но и не ти позволяват да работиш достойно. А тези дипломи, сертификати и награди не публикувам за да се хваля. (Б.р. – полк. Данев публикува в страницата си във фейсбук тези дипломи.) Хвалили са ме много. Имам и още такива, всички те са резултат от професионалната ми дейност като пилот и командир. Но се оказа, че нямат никакво значение. Само потупване по рамото не стига, ако не си послушен и наведен и нямаш гръб от някой силен на деня. Жалко е, но е самата истина.“