Бившият министър на отбраната не е шпионирал сам себе си

23.11.2010 г. Бившият министър на отбраната не е шпионирал сам себе си

 

Красен Бучков

По мое време в Министерство на отбраната имаше пълно спокойствие, хората получаваха високи заплати. Имаше очакване от обществото да бъдат спрени заменките и аз ги спрях. Прокарахме нов закон, имаше детски градини, оставих 50 млн. в хазната, това каза бившият военен министър на отбраната Николай Цонев във  вторник. Малко по-рано той  обясни, че не е знаел за поставянето на камери и подслушвателни устройства в агенцията, която ръководи, преди да стане министър. Той често е посещавал фитнес-залата и поставянето на «бърмбари» означава да шпионира сам себе си.

В хотел «Шипка» са живели през това време няколко генерали и адмирали, една част от  които в момента са в ръководството на армията. Някои от тях са посещавали редовно и фитнеса на хотела.

Запознати с обстановката от военното ведомство са на мнение, че новината за «бръмбарите « в бившата агенция «Социални дейности» и сегашна «Военни клубове и военнопочивно дело» е подхвърлена  на журналистите от министерски съветник. Целта е била медиите да гръмнат фанфарите за шпионските камери и се отклони общественото мнение от кадровите сатъри в някои от големите гарнизони, които предизвикаха  протести на граждани и военни семейства. Покълна и  предположението, че с разкритията за камерите трябва да се компрометират генерали, които са неудобни на сегашното политическо ръководство на армията. Има хляб и в опита да бъде доочернен окончателно Николай Цонев, за който във във войските си спомнят само с добро.

Преди една-две петилетки в МО се носеше слух, че един друг известен изпълнитлен директор на агенция е притискал министри, заместник-министри, генерали и други ръководители от ведомствата с фотографии на техни секс изпълнения с млади момичета. По-паметливите навярно си спомнят, че пак преди време, излезе и книга на журналистката Людмила Зашева за любовни романи в министерството на отбраната.