Шест изтребителя "Грипен" за Тайланд за 2,2 млрд. шведски крони

24.11.2010 г. Шест изтребителя "Грипен" за Тайланд за 2,2 млрд. шведски крони

Otbrana.com

Компанията СААБ получи поръчка от шведската агенция за отбранително имущество FMV за шест изтребителя „Грипен” за Кралските военновъздушни сили на Тайланд. Поръчката е на стойност около 2.2 милиарда шведски крони.

Шестте изтребителя „Грипен” са от едноместната версия C, а проектът е с продължителност от 2010 до 2013 г., уточниха за „Отбрана" от компанията. Самолетите са част от междуправителствена сделка, в която FMV като представител на шведското правителство, продава интегрирана система за въздушна защита на основата на продуктите, произвеждани от СААБ, включително изтребителя „Грипен”.

Ролята на СААБ в сделката, като поддоставчик на FMV, е да достави поръчаните изтребители „Грипен” и да обнови радарната система Erieye на самолетите Saab 340, които FMV продава на Тайланд. Настоящата поръчка е продължение на по-ранна от 2008 г., когато FMV поръча шест изтребителя „Грипен”, предназначени за Тайланд. „Тази поръчка затвърждава сътрудничеството между Тайланд и Швеция. Тя е и поредното доказателство за способностите на СААБ да доставя сложни интегрирани отбранителни системи, както и да засили доверието на международно ниво в системата „Грипен”,” каза Хокан Буске, главен изпълнителен директор на СААБ.