Тържествено откриване на родната къща на полковник Владимир Серафимов в с. Свежен

20.09.2020 г. Тържествено откриване на родната къща на полковник Владимир Серафимов в с. Свежен

 Otbrana.com

На 17.09.2020 г. на тържествена церемония с участието на военния духов оркестър и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада беше тържествено открита реставрираната родна къща на полковник Владимир Серафимов в с. Свежен, съобщават от формированието.

Серафимовата къща е най-старият архитектурно-исторически обект в Свежен и е на повече от 300 години. В нея се ражда и полковник Владимир Серафимов (1860-1934) - проявил героизъм в боевете за свободата на Родопския край. Заради драматичното сражение на връх Средногорец до село Аламидере, известен като "Родопската Шипка", той е наречен Освободителя на Родопите.

Гости на тържественото откриване на реновираната къща бяха господин Христо Енков - кмет на Община Брезово, бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61 механизирана бригада, г-н Стойо Карагенски – заместник-кмет на община Карлово, г-н Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в Министерството на отбраната, полковник Димитър Кацаров – командир на 101 Aлпийски полк, представители на административната и местна власт и родолюбиви българи.

Г-н Енков, бригаден генерал Дешков, г-н Иво Антонов и полковник Кацаров заедно прерязаха лентата на реновирания роден дом на полковник Серафимов, а църковният ритуал по освещаването беше отслужен от енорийския свещенник на Брезово отец Младен.

По повод тържествения ритуал беше прочетена заповед на Министъра на отбраната за награждаване на кмета на Община Брезово. Отличието връчи г-н Иво Антонов.

В знак на признателност към полковник Владимир Серафимов бяха поднесени венци от името на Министъра на отбраната на Република България г-н Красимир Каракачанов, кмета на Община Брезово господин Христо Енков, Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, родолюбиви граждани и институции.