Израелска компания ще участва в търга за трикоординатните радари

29.09.2020 г. Израелска компания ще участва в търга за  трикоординатните радари

 

Спирдон Спирдонов

Придобиване на нови трикоординатни радари е един от основните инвестиционни проекти в областта на отбраната. Според Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2019 г. на правителството реализирането на този проект е изключително важно за въздушния суверенитет на страната и оперативната ефективност на въоръжените сили, тъй като допълва способностите, свързани с придобиването на нов тип многофункционален боен самолет.

Израелската фирма ELTA Systems, която е дъщерна на най-голямата корпорация за производство на оръжие в Израел IAI, е отговорила на запитването на Министерството на отбраната и очаква обявяването на търга. Това стана ясно днес на нарочна пресконференция в София, в която участваха полковник от запаса Моше Манор, който има 36 години служба в израелските ВВС  и Алон Каплон - мениджър маркетинг и бизнес развитие на  IAIELTA Systems и Ивайло Пифер – представител на IAIELTA Systems за България. ELTA Systems, която е водеща в производството на модерни радари и сензори ще участва в откриващото се утре в Пловдив отбранително изложение „Хемус 2020“.

Става дума за 7 радара, като 5 от тях с далечен обсег на действие и 2 със среден. От фирмата очакват търгът да бъде обявен в края на тази или началото на следващата година. Твърдят, че ще се включат в определената финансова рамка. В състояние са дори за по-малко от две години от подписването на договора да извършат цялостната интеграция. На България предлагаме последния модел многофункционални радари (MMR) ELM-2084, каза Алон Капон. Според полк. Моше Манор те са в състояние да засичат абсолютно всичко, което днес го има като заплаха, включително безпилотни самолети и крилати ракети. Изпитаният в реални бойни действия MMR осигурява въздушното наблюдение и системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на множество страни по света. Радарът е част от известните в цял свят системи за ПВО на Израел - “Железен купол” (Iron Dome) и “Прашката на Давид” (David’s Sling). Той е интегриран и в наземната система за ПВО на IAI - "Barak 8 / MX".  

Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия. Като част от предложението на IAI, компонентите на радарите ще бъдат произвеждани в България, в партньорство с местни български компании и под ръководството и наблюдението на IAI.