ЗРВ отбелязват 60 години от създаването си в очакване на модернизацията

01.10.2020 г. ЗРВ отбелязват 60 години от създаването си в очакване на модернизацията

 Спирдон Спирдонов

„Юбилеят ни заварва пред предстоящи промени, но този път свързани с разрастване и превъоръжаване на Зенитно-ракетните войски (ЗРВ). Утвърдената концепция за развитие на способностите за зенитно-ракетно покритие на ВВС предвижда придобиване на нови зенитно-ракетни комплекси, напълно съвместими със системите на партньорство от НАТО. По този начин бойните възможности на зенитно-ракетните формирования ще нараснат и те ще бъдат способни да се противопоставян на всички на всички съвременни заплахи“ каза днес командирът на Първа зенитно-ракетна база полковник Валери Ценов. Поводът бе 60 години от създаването на ЗРВ и празникът на базата.   

На тържеството дойдоха заместник-председателят на Народното събрание подполковник от запаса Емил Христов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, съветникът на президента по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на СС на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, аташето по отбраната на САЩ полковник Шанън Джонсън, действащи и запасни от войските. Поздравителен адрес от президента ген. Румен Радев прочете неговият съветник по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров.

Със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха наградени военнослужещи от запаса. Отличени бяха доскорошните командири на зенитно-ракетни бригади бригаден генерал от запаса Ваньо Славев, бригаден генерал от запаса Йохан Петков, полковник от запаса Танюш Желязков, полковник от запаса Александър Владимиров, полковник Калин Халачев, полковник Иван Андреев. Наградите връчи генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той поздрави участниците в празника от името на министъра на отбраната и началника на отбраната. Днес Първа зенитно-ракетна бригада, подчерта генералът, продължава да пише достойно историята на ЗРВ. Посоката на модернизиране на нашата армия е крайно необходима и необратима, продължи заместник-началникът на отбраната.

С професионализма и усилията, които полагате, доказахте, че наистина заслужавате модернизацията, която беше подкрепена от военното ръководство без никакви забележки, каза генерал-майор Цанко Стойков, който приветства участниците в тържеството, след като връчи награди на военнослужещи. Единствено финансовите ресурси задържат придобиването на така желания зенитно-ракетен комплекс, допълни той. Командирът на ВВС е сигурен, че проектът ще получи политическа и държавна подкрепа в най-кратки срокове, защото реализирането му е крайно необходимо. Ние сме готови да получим новия комплекс, посочи полковник Валери Ценов, сред като връчи на генерал-майор Стойков юбилеен стъклен плакет. От своя страна командирът на ВВС награди със стъклен плакет на Военновъздушните сили президента ген. Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и аташето по отбрана на САЩ  полковник Шанън Джонсън.

От името на ветераните от клубовете „ПВО“ и „ЗРВ“, на дружество „ПВО“ от Столичния район „Младост“ и от централното ръководство на СОСЗР поздравление поднесе генерал-майор от запаса Иван Гюрджеклиев.

Историята на ЗРВ

На 1 октомври 1960 година огнената диря на първия ракетен пуск осветява рождения ден на Зенитно-ракетни войски  (ЗРВ) и слага начало на летописа на модерната противовъздушна отбрана в Република България.

Зенитно-ракетните войски (ЗРВ) от състава на Военновъздушните сили са най-младия род войска в системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на страната. Създаването им е резултат от еволюцията на бойната авиация и измененията във военнополитическата обстановка по света в  края на 50-те години на миналия век. По това време зенитната артилерия вече не е в състояние да води успешна борба с летящите с големи скорости и до стратосферни височини реактивни бойни самолети. Развитите държави са провокирани да приемат нов тип оръжие - зенитно-ракетните комплекси (ЗРК). България не прави изключение.

В началото на 1959 г. се взема решение за превъоръжаване на съществуващите зенитно-артилерийски части и формиране на Зенитно-ракетни войски. С. г. на гражданското летище в Марино поле – Карловско е открит учебен център за подготовка на ръководен състав на ЗРВ. Обучените там и в бившия СССР офицери са пионерите на войските. Паралелно команден, оперативен и технически състав от ЗРВ преминава курсове в Съветския съюз и предава опита си у нас. 

Първите ЗРК - СА-75 „Двина” (SA-2) – са закупени от българската държава в началото на 60-те години. С тях са прикрити големи военни и промишлени обекти край София, Пловдив, Варна и Бургас.

На 1 октомври 1960 г. боен разчет от 1-ви зенитно-ракетен дивизион (поделение 90020 – Тополница) извършва първата успешна стрелба със зенитна-управляема ракета в полигонни условия. Пускът е на  полигона “Ашулук”  в Казахстан. Мишената – безпилотна въздушна цел МиГ-17 е унищожена с първата ракета. Това е денят, определен за Празник на Зенитно-ракетни войски.

До края на 1960 г. формированията на войските влизат в състава на 1-ва дивизия за ПВО. След реорганизация на ПВО и ВВС са придадени към новосъздадените два корпуса ПВО (1-ви и 2-ри) в западната и източната част на страната.

На 12.10.1961 г. на база разформированите 69 зрп и 72 зенап се създава Първа зенитно-ракетна бригада (1 зрбр)  за прикритие на столицата София и Пернишкия промишлен район. От 65 зенитен полк – Пловдив е формирана Втора зенитно-ракетна бригада (2 зрбр) защитаваща зоната Пловдив – Димитровград.  Бригадите са подчинени на 1-ви Корпус ПВО.

През 1962 г. корпусите ПВО са разформировани, а управлението на ЗРВ се поема от единен Главен команден пункт. На 8 април 1963 г. в зоната на отговорност на бившия 2-ри Корпус ПВО е създадена Трета зенитно-ракетна бригада (3 зрбр). Тя прикрива районите на Варна и Бургас.

През 1968 г. се формират две дивизии за ПВО (1-ва и 2-ра) с щабове в София и Ямбол.  Новата организационна структура постига по-висока ефективност на управление и взаимодействие между ЗРВ, РТВ, изтребителната авиация и силите за ПВО на сухопътни войски и флота.

През 70-те години на въоръжение постъпват нови ЗРК от типа С-75М „Волхов” (SA-2) и С-125 „Нева” (SA-3). Въведен е по-добър способ на разполагане на дивизионите – зоналният. При него се създават три зони, за всяка от които отговаря зенитно-ракетна бригади. Впоследствие на база опита от локалните конфликти се залага на обектово-зонално прикритие. Чрез модернизация са повишени възможностите на ЗРК за действие по нисколетящи цели и работа в условия на смущения.

Нов етап в развитието на ЗРВ е въвеждането на автоматизирани системи за управление на съединенията. За повишаване плътността на огъня и взаимното прикритие през 80-те години на ХХ век арсеналът на войските е попълнен с комплекси за далечно действие С-200 „Вега” (SA-5) и  С-300ПМУ (SA-10) с многоканални възможности за обстрел. Създават се обектови зенитно-ракетни групировки, включващи няколко типа ЗРК.

След 1990 г. се извършва реорганизация на ЗРВ и привеждането на структурите по стандартите на НАТО. С цел създаване на единна система за противовъздушна отбрана на 1 септември 1996 г. 1-ва и 2-ра дивизии ПВО са разформировани и зенитно-ракетните съединения преминават в подчинение на формирания Корпус за ПВО. Той централизира управлението на всички сили и средства за ПВО на страната. 

От есента на 2001 г. започва да функционира  Оперативен център за въздушен суверенитет, свързващ националната противовъздушна система със системата за командване и управление за ПВО на НАТО.

В резултат на реформите във въоръжените сили през 2001-2002 г. на подчинение на ВВС са придадени зенитно-ракетни бригади от Сухопътни войски, въоръжени със ЗРК „Круг” (SA-4) и „Куб” (SA-6). Първите по-късно са изведени от въоръжение, но ЗРК „Куб” остават в състава на ЗРВ.

На  1 юни 2003 г. се създава Командване на ПВО, като оперативно-тактическо обединение от състава на Военновъздушните сили – приемник на Корпус ПВО.

През 2007 г. след организационно-щатни промени 2-а и 3-а зрбр са преподчинени на 1 зрбр. Тя става съединението, което представя Зенитно-ракетните войски на Р. България.

През 2012 г. в изпълнение на плана за организационно изграждане на Българската армия 1 зрбр е преобразувана в Първа зенитно-ракетна база (1 зрб).

Изграждани и адаптирани през годините ЗРВ непрестанно участват в гарантирането на въздушния суверенитет и охраната на въздушното пространство на Р. България денонощно, във всякакви условия на обстановката, срещу всички съществуващи заплахи.

Доказателство за способностите и бойното майсторство на разчетите са проверките на готовността на личния състав и техниката в полигонни условия. 30 години стрелбите на ЗРВ се провеждани като дивизионни и бригадни учения на полигона „Ашулук” в степите на Казахстан. Над 90 % от произведените там бойни пускове са с оценка отличен. От 1991 г. до днес тази дейност се осъществява на зенитен полигон „Шабла” под формата на тактически учения със стрелби по въздушни и морски мишени.

В наши дни бойния им потенциал на ЗРВ се предвижда да бъде увеличен с придобиване на нови ЗРК с по-големи бойни възможности, по-висока мобилност и кратко време за реакция.