Чествахме 85 години от създаването на Бронетанковите войски у нас

02.10.2020 г. Чествахме 85 години от създаването на Бронетанковите войски у нас

 Спирдон Спирдонов

Във връзка с годишнината и за принос към отбраната на страната със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ бяха удостоени запасните  офицери армейски генерал Любен Петров, генерал-лейтенант Стоян Бъчваров, генерал-лейтенант Захарин Илиев, генерал-лейтенант Иван Добрев, бригаден генерал Цветан Харизанов, бригаден генерал Венцислав Младенов и полковник Янко Рошкев. Наградите връчи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. По негова инициатива бе изработен и специален юбилеен плакет.   От името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравление прочете генерал-майор Стайко Прокопиев.  

Със заповед №ОХ-318/14.04.2020г. на министъра на отбраната Красимир Каракачанов 15 април бе обявен за празник на бронетанковите войски в България. В заповедта се посочва, че „празниците са необходими и важни, защото помагат за формиране на професионална общност” и това обединява военнослужещите в екип, кара ги да се чувстват включени в обща кауза, повишава значението на изпълняваните от тях мисии и задачи. И се изтъква, че „създаването на празник на бронетанковите войски от състава на Сухопътните войски показва значимостта и престижа на този род войски”.
Преди 85 години на 15.04.1935 г. на плаца на Инженерния полк в София е тържественото събитие, при което е прочетена заповед „№ 73а” на министъра на войната, с която е обявено създаването на „Една рота бойни коли – подчинена на Инспектора на пехотата”. Неделима част от този празничен момент са военната духова музика и развятото знаме на полка. Полковият свещеник освещава личния състав, танковете и транспортните коли. Така е поставено началото на българските бронетанкови войски.  Предходните стъпки, довели до този момент, включват доклад до Министерския съвет за необходимостта от нова военна техника – танкети, одобрено е закупуването на 14 броя от Италия, в началото на 1935 г. те са доставени в пристанище Варна, и след транспортиране са зачислени във войската. Днес на въоръжение в Българската армия са танкове Т-72. 

Празникът започна с участието на Представителния гвардейски духов оркестър пред паметника на танкиста в столичния район „Слатина“. Там са изписани имената на 227 танкисти, загинали във Втората световна война. Водещ юбилейното тържество бе полковник от запаса Добри Стоянов, бивш командир на танковия полк в Банско.  С вонната си униформа, бойните ордени и медали дойде най-старият жив танкист у нас 98-годишният полковник от запаса Николай Георгиев  (Шмайзера). Тук бе и заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, служил като войник в танковия полк в Банско. Празникът уважи току-що получилият генералмайорски пагони нов директор на Щаба на обраната Стайко Прокопиев, разделил се с танковата служба през 1995 г. в Сливница. От Враца пристигна генерал-лейтенант от запаса Стоян  Бъчваров, приключил службата си като заместник-министър по въоръжението и техниката. Голям букет цветя изпрати най-високопоставеният танкист в днешната ни армия генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ СКС.  Десетки бяха останалите танкисти, някои от които излезли от армията още през 50-те години на миналия век. Грижи за тях полагаше председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, започнал службата си в учебно-танковия полк в Шумен. Положени бяха венци и цветя.

Пред паметника полковник от запаса Янко Рошкев, бивш командир на танковата бригада в Горна баня, припомни участието на бронираната ни бригада през Втората световна война от септември 1944 до мй 1945 г. Тя е била с личен състав от 6 539 души на средна възраст 23 години със 141 танка, 59 оръдия и минохвъргачки, 424 автомобили, влекачи, разузнавателни коли и линейки, както и 204 моотоциклети.  В боевете загиват 227 военнослужещи, а 600 са ранени. На 27 юни 1989 г. е открит паметникът, създаден от бившите бойци от Бронираната бригада.

Тържественото събрание бе в ЦВК. Там полк. Рошкев съобщи в словото си, че 15 април е обявен на Ден на Бронетанковите войски , но самото честване се отложи, заради пандемията.  Говорейки за историята, полковникът посочи, че зенитът на танковите войски е в периода 1955-1989 г. когато сме имали  между 3750 и 3082 танка, разположени по цялата територия на България. През последните години, отбеляза полк. Рошкев, България няма потребности и ресурси да поддържа голям брой танкове. В Деня на 85-годишнина от създаването на танковите войски в България той благодари на министър отбраната за поддръжката на наличните танкове и за стартирането на отдавна чаканата модернизация на Т-72. В същото време полк. Рошкев заяви, че са необходими нови танкове за батальонните бойни групи.

По-късно заместник-министър Величков запозна участниците в празника с предстоящата модернизация на Т-72 и развитието на танковите формирования у нас. В средата на септември Министерският съвет на Република България прие решение, свързано с реализация на проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски“. Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на СВ. Като основно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини, те трябва да притежават способности за привеждане в готовност в кратък срок, точност, далекобойност, подобрена мобилност, живучест, оперативна маскировка и автономност. С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост. Чрез него също така ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Смята се, че това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

Председателят на СОСЗР генерал от запасна Златан Стойков връчи на заместник-министър Величков юбилеен стъклен плакет от името на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината. Той награди с почетни грамоти полковниците от запаса Димитър Симеонов, Елисей Иванов, Васил Янев, Недю Христов, Харалан Жечев и Янаки Киров. Благодари на организаторите, на клуб „Танкисти и автомобилисти“ от Столичната организация на СОСЗР, както и на Столична община за реновирането на паметника на танкиста и на района около него. Поздравления имаше още от полковник от запаса Георги Тодоров, заместник-председател на СОР „Атлантик“, председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов и председателя на АСВБ генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков. Поздравителният концерт бе на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Накрая полк. Добри Стоянов направи важния извод, че тази съвместна инициатива на различни организации на запасното войнство е добър знак за бъдещето им.

Снимка: Димитър Бебенов